Paikallisuutiset

Tupakkatehdas äänestettiin kaupungin kauneimmaksi

PS:n kilpailussa Strengbergin yli 100-vuotias tehdaskiinteistö sai lähes kolmanneksen äänistä.

Strengbergin tupakkatehtaan massiivinen julkisivu viehättää pietarsaarelaisia eniten.
Strengbergin tupakkatehtaan massiivinen julkisivu viehättää pietarsaarelaisia eniten. Kuva: Mika Hopiavuori

Pietarsaari

Nyt se on tiedossa, nimittäin ken on Pietarsaaressa kaunehin. Pietarsaaren Sanomien ja PS Pulssin järjestämän Pietarsaaren kaunein rakennus -äänestyksen voitti lähes äänivyöryllä Strengbergin tupakkatehdas, tarkemmin sanoen sen uusin, keltainen osa kelloineen.

Viime sunnuntaina Rakenna - sisusta - asu -messuille huipentuneessa lukijaäänestyksessä tupakkatehdas sai 299 ääntä eli 31,7 prosenttia kaikista äänistä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kaikkiaan ääniä kertyi sosiaalisen median, lehtien kuponkiäänestyksen ja messuäänestyksen kautta 942.

”Sehän on sellainen idyllinen, mahtava rakennus, joka nähdään aina kun käydään Pietarsaaressa, ja käydään usein.” Jaakko Rintamäki, Kokkola ”Mielestäni se symboloi hyvin Pietarsaarta näkyvyydellään, ja tulee ensimmäisenä kaupungista mieleen. Olen jo pienenä kävellyt isoäidin kanssa siitä ohi.” Annina Källman, Pedersöre ”Tehtaan kellon on kaunis, ja siitä jo ainakin vanhempi ihminen tuntee paikkakunnan. Idyllinen, vanhanaikainen rakennus, kuin Pietarsaaren symboli.” Eila Joensuu, Pietarsaari ”Menen töihin kellon alta joka päivä. Rakennus on niin hieno ulkonäöltään, ja se on merkinnyt paljon kaupungille. Se on Pietarsaari”” Wioleta Pazdzior, Pietarsaari ”Kaunis rakennus, pitkäntyylinen ja sopii maisemaansa. Muut ehdokkaat olivat vähän toista tyyliä. Helppo valinta.” Paavo Björklund, Pietarsaari

Toiselle sijalle lukijat äänestivät Pedersören kirkon (179 ääntä, 19,0 %). Malmin vanha sairaala saavutti pronssisijan 153 äänellä (16,2 %).

Kärkikolmikko erottui muista ja piti pintansa kaikilla äänestystavoilla. Koska äänestysaktiivisuus nousi ilahduttavan korkealle, voitaneen ajatella pietarsaarelaisten nyt sanoneen sanansa aiheesta.

Kaikki 12 PS:n valitsemaa ”finalistia” saivat tässä leikkimielisessä kisassa kannatusta.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Äänestäjillä oli tilaisuus ehdottaa myös suosikkiaan listan ulkopuolelta. Hajaääniä saivat muun muassa kaupungin kirkko, Myllymäen vanha synnytyslaitos, Puutarhakatu 2, kaupungintalo ja Tupakkamakasiini.

Strengbergin tupakkatehtaan juuret ulottuvat aina vuoteen 1762, jolloin kaupunkiin perustettiin pietarsaarelaisten liikemiesten toimesta tupakkakehräämö. Tästä kehittyi alati laajeneva tehdas, Ab Ph. U. Strengberg & C:o Oy. Sen toiminta jatkui yhtäjaksoisesti aina vuoteen 1998 saakka, jolloin sen hetkinen omistaja Swedish Match lakkautti tuotannon Pietarsaaressa.

Nykyiseen muotoonsa tehdaskompleksia alettiin rakentaa 1800-luvun lopulla. Arkkitehtitoimisto Grahn, Hedman & Wasastjernan suunnittelema punatiilinen osa valmistui osittaiseen käyttöön vuonna 1898.

Sitä laajennettiin moneen otteeseen ja tihein väliajoin. Tupakkateollisuudessa elettiin vauhdikkaita kasvun vuosia, joten nyt kilpailuehdokkaana olleen keltaisen osan suunnittelu käynnistyi jo vuonna 1907.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Lopullisen suunnittelutyön tekijäksi valittiin ruotsalainen arkkitehti Torben Grut, joka sittemmin piirsi myös muun muassa Pietarsaaren Palokunnantalon ja Tukholman olympiastadionin.

Valmiissa rakennuksessa on monia piirteitä, jotka muistuttavat arkkitehti Karl Viktor Kellbergin jo aiemmin tekemiä piirustuksia. Kellberg oli suunnitellut myös Myllymäellä sijaitsevan synnytyssairaalan.

Rakentamisella oli niin kiire, ettei koko rakennusta saatu piirrettyä kerralla, vaan suunnittelu eteni muuraustöiden yhteydessä. Eri vaiheiden jälkeen rakennuspaikalla tehtävästä arkkitehtityöstä otti vastuun alaveteliläinen rakennusmestari Karl Johan Ahlskog.

Työt etenivät käsittämättömällä vauhdilla. Pietarsaaren maistraatti hyväksyi pääpiirustuksen 20. huhtikuuta 1909. Jo kuukautta myöhemmin Koulukadun puoleinen julkisivu oli muurattu toiseen kerrokseen saakka, ja kellariholvit olivat valmiit.

Töitä oli puolestaan omiaan viivästyttämään huutava pula tiilistä, joita etsittiin kaikkialta Suomen niemeltä. Parhaimmillaan tiiliä kului tupakkatehtaan työmaalla kuusi junanvaunullista päivässä.

Tehtaan uusi osa kellotorneineen valmistui 1910.

Tornista kelloineen on muodostunut Pietarsaaren symboli, jota tuskin voi olla kuvaamatta mihinkään kaupungista kertovaan julkaisuun.

Sen suunnittelijana pidetään yleisesti rakennusmestari Ahlskogia. Torben Grutin alkuperäispiirustuksissa tornilla on aivan toisenlainen, neliskulmainen ja pyramidikattoinen muoto.

Koska varsinaisia piirustuksia ei ollut, pallotornia suunniteltiin todennäköisimmin rakennustöiden edetessä.

Kuparipinnoitettu, kullatuin nupein varustettu jättimäinen kello on epäilemättä ollut hätkähdyttävä näky pienessä Pohjanmaan rannikkokaupungissa.

Torni toimi paitsi ajannäyttäjänä tehtaalaisille ja kaupunkilaisille, myös tehtaan vesi- ja viemärijärjestelmän sydämenä. Sen säiliöön mahtui 50 000 litraa vettä.

Itse kello tilattiin ruotsalaisesta G.W. Lindrothin kellotehtaasta. Se maksoi tuolloin 3 075 Ruotsin kruunua.

Alunperin kellotaulun ”numeroiksi” kaavailtiin Strengbergin tehtaan nimeä, jolloin jokaista tasatuntia kuvaisi yksi kirjain. Tästä kuitenkin luovuttiin, ja taulua jäivät koristamaan roomalaiset numerot.

Tänään tupakkatehtaan punatiilisessä osassa toimii Pietarsaaren kaupungintalo.

Uusi, pian 110 vuotta täyttävä osa majoittaa muun muassa sosiaali- ja terveysviraston sekä eri alan yrityksiä.

Lähde: Guy Björklundin artikkeli: Strengbergin kello – kaupungin ja teollisuuden symboli.

Pentti Höri

ps@pietarsaarensanomat.fi

Ääniä annettiin parin viikon aikana 942. Ne jakautuivat seuraavasti:

Kaunein rakennus -kisan tulokset

1) Strengbergin tupakkatehdas, 299 ääntä (31,7 %)

2) Pedersören kirkko, 179 ääntä (19,0 %)

3) Malmin vanha sairaala, 153 ääntä (16,2 %)

4) Lukio / Gymnasium, 96 ääntä (10,2 %)

5) Malmin talo, 62 ääntä (6,6 %)

6) Palokunnantalo, 43 ääntä (4,6 %)

6) Villa Sveden, 43 ääntä (4,6 %)

8) Raatihuone, 25 ääntä (2,7 %)

9) Loveret, 17 ääntä (1,8 %)

10) Campus Allegro, 12 ääntä (1,3 %)

11) Energialaitos, 8 ääntä (0,8 %)

12) Villa Sibelius, 5 ääntä (0,5 %)

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä