Paikallisuutiset

Topeliuksen ja Runebergien jalanjäljissä - kulttuurireitti vierailee suurten kirjailijoiden kotikonnuilla

J. L. Runeberg kävi ensimmäiset kouluvuotensa Westmaninmuorin tuvassa, joka on yksi kulttuurireitin kahdestakymmenestä kohteesta. Reitistä vastaavat Jeaninne Bredbacka ja Carola Sundqvist. Kuva: Viivi Helin

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Pietarsaaren museo ja uusikaarlepyyläinen Kuddnäsin museo käynnistävät yhteistyönä kulttuurireitin, jossa kuljetaan Zacharias Topeliuksen sekä Johan Ludvig ja Fredrika Runebergin jalanjäljissä.

Reitti kulkee Runebergin pariskunnan ja Topeliuksen kotimaisemissa Uudestakaarlepyystä Pörkenäsin kautta Pietarsaareen. Reitin punaisena lankana toimii kirjailijoiden tekstit sekä kytkökset vierailukohteisiin.

Uudenkaarlepyyn Kuddnäs oli Zacharias Topeliuksen lapsuudenkoti. Kuva: Arkisto / Heimo Riihimäki

35 kilometrin matkalle mahtuu toistakymmentä vierailukohdetta. Niihin on liitetty muun muassa Runebergien ja Topeliuksen tekstejä, yleistä tietoa kohteista sekä vinkkauksia seudun ravintoloista ja majapaikoista. Mahtuupa mukaan jopa Fredrika Runebergin lohipullien resepti.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kuddnäsissa on Topeliuksen kirjaston muistohuone. Kuva: Juha Sallinen

Reitti on digitaalinen, eli se on helposti kuljettavissa verkossa missä ja milloin vain. Reippaampi kulttuuriharrastaja vierailee kohteissa paikan päällä vaikkapa polkupyörällä.

Pietarsaaren museon museonjohtaja Carola Sundqvist sekä projektin hankekordinaattori Jeaninne Bredbacka tahtovat hankkeen avulla nostaa esille sekä aluetta että itse kirjailijoita.

– Vanhukset osaavat siteerata Runebergia ulkomuistista, mutta nuorille tuotanto on tuntemattomampaa, Sundqvist toteaa.

Sundqvist ja Bredbacka kokevat erityisen tärkeäksi Fredrika Runebergin elämäntarinan esiin tuomisen.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

J.L. Runebergilla on patsas synnyinkaupungissaan Pietarsaaressa omassa nimikkopuistossaan. Kuva: Kristian Sundqvist

Miehensä varjoon jäänyt Fredrika ei jättänyt jälkeensä kuin muutaman kirjan. Kirjoittamisen puutteesta ei kuitenkaan ollut kysymys, vaan jostain traagisemmasta: aviouduttuaan kirjailija päätti polttaa kaikki vanhat tekstinsä. Hän nimittäin ajatteli, ettei voi mitenkään olla yhtä taidokas kuin miehensä.

Kaikesta huolimatta Fredrika Runebergin maine merkittävänä naiskirjailijana ja naisasioiden puolustajana on jäänyt elämään.

Sundqvist ja Bredbacka uskovat hankkeen tavoittavan kotimaan turistien lisäksi kävijöitä myös Ruotsista, jonka kirjallisuusmaailmaan sekä J. L. Runeberg että Topelius ovat vaikuttaneet. Tavoitteena on tuottaa ahaa-elämyksiä myös niiden paikallisten parissa, joille kirjailijoiden elämäntyö on tullut jo tutuksi.

Reittiin liittyvät materiaalit ovat luettavissa museon nettisivujen kautta kummallakin kotimaisella kielellä ja englanniksi.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä