Kolumnit

Tony Syrjäsen kolumni: Kähveltäjän kevät koittaa taas

Kirjoittaja on ihastunut maailmankaikkeuden ihmettelemiseen.

Kuva: Yksityinen

Vaikka jokaisessa vuodenajassa on omat viehätyksensä, niin siitä ei pääse mihinkään, että kevät on ehdottomasti ihmisen parasta aikaa. Joku toinen voi tietenkin olla toista mieltä, mutta saahan sitä väärässä olla, vapaassa maassa. Keväässä on kaikkea sopivassa suhteessa, jonka lisäksi se on suurta elämän juhlaa.

Juhlakausi se on myös alalla, jolla ei yleensä tunneta työehtosopimuksia tai kellokortteja. Juuri nyt, kun vielä ehtii, on hyvä aika sopeutua tulevaan pyörävarkauksien aaltoon. Joka ainoa kevät some täyttyy epätoivoisista ilmoituksista kun mankeli vietiin ihan nenän alta, omalta pihalta tai pyöräkellarista.

Pyörävarkauksien määrä lähtee poliisin tilastojen mukaan jyrkkään nousuun jo huhtikuusta, jolloin varkaudet tuplaantuvat maaliskuuhun nähden. Toukokuussa varkaudet nousevat vielä 30 prosenttia huhtikuun määriin nähden ja kesäkausi jatketaan suunnilleen samoissa lukemissa, kunnes loppusyksystä määrät lähtevät taas laskuun. Ajallisesti pyöriä lähtee omille teilleen eniten viikonloppuisin ja ilta-aikaan.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Miten sitten voi arvioida, onko oma fillari mahdollisesti ryöväreiden urakkalistalla? Vaikka kaikenlaiset pyörät saattavat vaihtaa omistajaa yksipuolisella sopimuksella, arvokkaammille yksilöille on aina enemmän tilausta ja ne voidaan muuttaa helpommin rahaksi. Etenkin maastopyöriä lähtee uusien omistajien matkaan ilman korvausta. Sähköpyörät kelpaavat niin ikään.

Jos kuvittelee, että pyörä on turvassa omalla pihalla, kuvittelee väärin.

Mikäli mahdollista, kannattaa pyörää säilyttää paikassa, josta sen vohkiminen on mahdollisimman haastavaa ja jossa se on suojassa ohikulkijoiden katseilta. Jos kuvittelee, että pyörä on turvassa omalla pihalla, kuvittelee väärin. Pihan suoja ei innokkaita kähveltäjiä estä, eikä edes hidasta.

Poliisin ohje on, että polkupyörän malli ja runkonumero pidettäisiin tallessa ja pyörä olisi valokuvattu. Lisäksi kannattaa hankkia kunnollinen U-mallinen lukko, jolla pyörän saa lukittua esimerkiksi pyörätelineeseen. Pyörä kannattaa aina säilyttää lukitussa tilassa ja varkauden tapahtuessa tehdä rikosilmoitus.

Myös käytetyn pyörän ostajalla on vastuu. Jos ostat käytettyä pyörää ja sen runkonumero on häivytetty, voit olla lähes varma, että olet tukemassa pyörävarkaiden kustannustehokasta liiketoimintamallia. Myyjältä kannattaa aina kysyä pyörän ostokuittia, varsinkin jos kyse on uudemmasta fillarista. Maksuliikenne kannattaa aina hoitaa pankkisiirtojen kautta.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Vaikka kähveltäjän kevät onkin pian parhaimmillaan, pyöräilyyn kannattaa silti aina panostaa. Matkan taittamisesta saa pyöräillessä muutakin kuin polttoainelaskun, eikä yleiskuntokaan pane manuaalista liikkumista kovin pahakseen.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä