Pääkirjoitukset

Toimitellen: Vuokran korotus puskista

Kirjoittaja on Pietarsaaren Sanomien päätoimittaja.

Viime viikon lehdessä kerroimme eläkeläisyrittäjä Erkki Noromiehen äimistyksestä, kun hän huomasi omakotitonttivuokransa äkillisesti kohoavan liki kolminkertaiseksi nykyisestä.

Kun hän on maksanut tontistaan Pietarsaaren kaupungille vuokraa noin 350 euroa vuodessa näihin saakka, ensi vuonna summa nousee liki tonniin. Kenelle tahansa moinen “indeksikorotus” sinkoaisi aamukahvin keuhkoputkeen.

Mielenkiintoista on sekin, että asukasta tiedotettiin koruttomalla yhden liuskan kirjeellä, jossa toki asia todettiin, mutta ei kerrottu uuden vuokrasopimuksen hinnan määräytymisen perusteita.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Jo toisen liuskan mittainen kertomus aiheen taustoista olisi antanut paremman kuvan siitä, missä mennään. Fiksusti toimiva vuokranantaja ehkä tiedottaisi tulevasta vaikkapa jo vuotta tai kahta ennen, kun 50-vuotinen vuokrasopimus on katkolla.

Kaikki perustuu 25 vuotta vanhaan kaupunginvaltuuston päätökseen, jossa tontinvuokrat yhtenäistettiin. Vaikka päätöksestä on epäilemättä aikanaan uutisoitu, sen kaiku on jo ammoin hiipunut. Yllätyksenä se tulee vielä sadoille Noromiehen kohtalotovereille.

Asiallinen ja riittävän ennakoiva tiedottaminen ei paljon maksa.

Moni heistä saattaa asua yhä samalla tontilla, jonka puoli vuosisataa sitten vuokrasi. Niin hyvätuloista eläkeläistä ei olekaan, etteikö moinen korotus kirpaisisi.

Asiallinen ja riittävän ennakoiva tiedottaminen ei paljon maksa, kun tiedotettavien piiri hyvin tunnetaan. Se hyvä puoli tässä on, että kaupungilla on vielä toiset 25 vuotta aikaa paljastaa ihmiskasvonsa.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä