Pääkirjoitukset
Toimitellen: Taivaallista rauhaa voidaan rikkoa pienin teoin
Kirjoittaja on Pietarsaaren Sanomien päätoimittaja.
Turgu on muinaisvenäjää (sanaan pitäisi löytyä jostain vielä pari väkästä päälle) ja tarkoittaa kauppapaikkaa. Ruotsalaiset lainasivat sanan muotoon torg, ja lopulta se suomennettiin toriksi.
Torit rakennettiin historian saatoissa kaupantekopaikoiksi, ja aina ne ovat sijainneet keskellä kaikkea. Myöhemmin niiden status on voinut muuttua tapahtuma- tai edustusaukioiksi.
Pietarsaaressa on niin ikään tori, jolla on avaruutta suuremmankin kaupungin tarpeisiin. Nykyinen aukio soveltui aikanaan sotilasparaateille ja muille joukkojen kaitsemisille.
Tänään mikään edellämainituista käyttötarkoituksista ei oikein natsaa Pietarsaaren toriin. Kauppa siellä on vaatimatonta, tapahtumat vähissä ja edustaminen... no jaa. Armeijoita ja aseita sinne tuskin kaivataankaan.
Vääräleuat nimittävät joskus Pietarsaaren sydäntä taivaallisen rauhan aukioksi, kenttä kun huutaa tyhjyyttään kesät talvet. Kaupunkilaisten ei tarvitsisi erityisesti hävetä tilannetta, joka toistuu samana monen monessa suomalaiskaupungissa. Vilinä ja vilske on paennut vähän kaikkialta, missä torit ovat antaneet periksi toimintojen siirtymiselle kauas pois.
Yleensä sinne, minne ihmiset alkavat kokoontua, syntyy muutakin aktiviteettia.
Kaupunki on nyt eri toimijoiden kanssa ryhtymässä toimenpiteisiin ihmisten ja elämän palauttamiseksi Pietarsaaren torille. Aiheesta on puhuttu vuosia, joten jossakin vaiheessa kannattaa ainakin kokeilla jotain.
Rakentamalla muutamia puuterasseja istumapaikkoineen myyntivaunujen tarpeisiin yhteisö ei putoa kovin korkealta siinäkään tapauksessa, että tilanne ei olennaisesti muuttuisi torin vetovoiman suhteen.
Mutta miksipä ei muuttuisi? Äkkiä laskien torin kauppapaikat tuplaantuvat ja virtaviivaistuvat. Yrittäjien varassa on, kuinka houkutteleviksi heidän palvelunsa kansan keskuudessa koetaan.
Yleensä sinne, minne ihmiset alkavat kokoontua, syntyy muutakin aktiviteettia. Parhaassa tapauksessa voi kehittyä itseään ruokkiva mekanismi, joka synnyttää yhä uusia keksintöjä. Olkaamme niille myötämielisiä.
Pienten askelten merkitys on siinä, että niitä otetaan.