Pääkirjoitukset

Toimitellen: Gallup-kyselyillä pientä hyvää omaan ympäristöön

Kirjoittaja on Pietarsaaren Sanomien päätoimittaja.

Jännitys tiivistyy Pietarsaaren osallistavan budjetoinnin ympärillä, sillä lähipäivinä asukkaat pääsevät äänestämään jo toteutetun ”esivaalin” pintaan nostamista ehdotuksista.

Jos edellinen kuulosti munkkilatinalta, sitä se todennäköisesti myös oli. Selkeämmin ilmaistuna kaupunki on varannut 10 000 euroa käytettäväksi johonkin omaa asuinympäristöämme kehittävään tarkoitukseen.

Jeppis Gallupin kautta asukkailta on pyydetty ehdotuksia, jotka on rajattu tällä erää liikuntapuolen hankkeisiin. Asukasbudjetti voidaan käyttää erityyppisiin tarkoituksiin vuosittain.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Tätä kirjoitettaessa emme tiedä, mitkä kohteet ovat olleet kansan sydäntä lähinnä. Keskiviikkona aukeaa ehdotusten kärkiviisikosta seulottu jatkogallup, jossa voi käyttää ääntään uudelleen parin viikon ajan. Suosituin hanke voittaa ja se toteutetaan.

Kymppitonnilla ei huimia virityksiä rakenneta, mutta on siitä johonkin ainakin pesämunaksi. Visiointia rajoittaa toki se, että voittavan hankkeen on oltava kertopanostuksella toteutettava, eikä sen ylläpito saa maksaa maltaita.

Pietarsaari lanseeraa asukasbudjetin nyt vasta ensimmäistä kertaa. Pedersöressä esimerkiksi aloitettiin jo viime vuonna, ja silloin varat ohjautuivat Lappforsiin sijoittuvaan frisbeegolfkenttään. Valtakunnallisesti osallistava budjetointi on ollut kunnissa mahdollista jo toistakymmentä vuotta.

On epäilty, että asukasbudjeteistakin äänestettäessä asialla ovat enimmäkseen ne, jotka muutenkin ovat yhteiskunnallisesti aktiivisia.

Monissa kunnissa asukasbudjetilla on rakennettu, korjattu tai kehitetty skeittipuistoja, hankittu ulkokuntoiluvälineitä keskeisille ulkoilupaikoille tai järjestetty ikärajattomia konsertteja nuorille. Toisin sanoen pientä ekstraa elämään ja arkeen, josta on monille hyötyä ja huvia.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Äkkiä katsottuna järjestelystä voi olla vaikeaa keksiä mitään arveluttavaa sanottavaa. Sen voi katsoa lisäävän kansalaisten suoraa vaikuttamista ja edesauttavan demokratian toteutumista. Varsinkin ajassa, jossa varsinaisissa vaaleissa ihmisten äänestysinto jatkaa laskuaan.

Mutta emme eläisi Suomessa, ellei kriittisiä äänenpainoja esiintyisi. On muun muassa epäilty, että asukasbudjeteistakin äänestettäessä asialla ovat enimmäkseen ne, jotka muutenkin ovat yhteiskunnallisesti aktiivisia.

Jos ei koita, ei voita. Jännityksellä odotamme, millaista innostusta Pietarsaaren ensimmäinen kokeilu herättää.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä