Mielipiteet
Tätä mieltä: Älä ponnista, hengitä vaan - enää 450 km
Mielipidekirjoitus: Johanna Holmäng (Rkp), kätilö.
Suomen kätilöliitto mainitsee kannanotossaan ettei se tue Sosiaali- ja terveysviraston virkamiestason työstämää raporttia koskien muun muassa Suomen synnytyssairaaloiden määrän vähentämistä. Kätilöliitto painottaa, että Suomen synnytyssairaalat ovat jo tällä hetkellä harvaan sijoitettuja ja matkasynnytysten määrä on ollut jatkuvassa nousussa.
Kampanjassaan "Älä ponnista, hengitä vaan. Enää 450 km" Kätilöliitto nostaa esiin ironian ministeriön synnytyssairaaloiden vähentämistä koskevaa ehdotusta vastaan. Ministeriö mainitsee raportissaan, että keskussairaaloiden, tai niin sanottujen akuuttisairaaloiden, määrää tulisi vähentää koska henkilökuntaa on vaikea saada. Henkilökuntapulaa ei kuitenkaan tässä tilanteessa tulisi syyttää.
Sosiaali- ja terveysministeriön tulisi ennemminkin pohtia miten sote-koulutusta ja -alaa saataisiin enemmän houkuttelevammaksi - tähän kuuluu muun muassa kulttuuri, hierarkia, tavat sekä työaikasuunnittelu. Mutta ennen kaikkea palkkoja tulisi saada edelleen nousemaan.
Katsomme usein Ruotsiin kun etsimme uusia tapoja. Tällä kertaa en suosittele ottamaan mallia läntisestä naapuristamme, missä esimerkiksi Västerbottenin alueella synnyttävät matkaavat jopa neljä tuntia lähimpään synnytyssairaalaan. Siellä Kätilöliiton kampanja ei ole vain ironinen otsikko, vaan täyttä totta synnyttäjille.
Monien vuosien työkokemuksen jälkeen Uumajan yliopistosairaalassa olen nähnyt läheltä, miten synnyttäjien ja heidän perheiden stressi ja huoli aiheuttavat pelkoa ja turvattomuutta raskauden loppuvaiheessa. Koskaan et voi tietää milloin on aika lähteä monen tunnin ajomatkaan läpi pohjoisen talvimaan, jopa 30 asteen pakkasilla.
Naiset on kautta aikojen synnyttäneet läpi muutosten ja taisteluiden, mutta millä kustannuksella?
Hyvinvointivaltiossa, kuten Suomi, missä huolehdimme kansalaisistamme ja toivomme syntyvyyden nousevan, ei ole hyväksyttävää että synnytysten hoito tapahtuu kohtuuttoman kaukana synnyttäjästä.
On kyse myös kielestä, oikeudesta saada palvelua sekä hoitoa myös ruotsiksi. On kyse eri nyansseista, tunteista, kunnioituksesta synnyttäjää kohtaan sekä syntyneestä symbioosista vastasyntyneen sekä synnyttäjän välillä.
Kukaan on harvoin, jos koskaan, niin herkässä sekä tietoisesta tilassa, kuin synnyttämässä oleva nainen. Synnyttäjällä on oikeus synnyttää turvallisesti kätilön, jolla on aikaa juuri hänelle, avustamana, turvallisessa paikassa.
Synnyttäjillä on oikeus saada erinomaista, ammatillista sekä välittävää hoitoa, turvallisten etäisyyksien päässä.