Paikallisuutiset
Talvisodan kuvia etsiessään Pietarsaaren Sanomien toimitus yllättyi lähes 80 vuotta vanhasta löydöstä, joka tuli kotiovelle: "Symbolinen sananvapauden ylistys"
Talvisodan alkamisesta tulee lauantaina 30. marraskuuta 80 vuotta.
Pietarsaaren Sanomien ja PS Pulssin toimitus päätti kirjoittaa muutamista seudun nuorten miesten kaatumisista tässä kansakunnan eloonjäämistaistelussa.
Tarvittiin myös yleiskuvaa talvisodan ajan Pietarsaaresta. Taistelutoimia Pohjanmaan rannikkokaupungissa ei ollut, mutta museon mittaamattomista arkistoista löytyi ikoniseksikin luokiteltava valokuva.
Siinä ns. Söderströmin osaston kerrotaan palaavan taisteluiden päätyttyä maaliskuussa 1940 kotiin Pietarsaareen.
Tarkemmin kuvaa silmäiltyään toimitus teki ällistyttävän havainnon: sodasta palaava osasto on siinä ohittamassa tarkalleen paikkaa, jossa PS:n toimitus sijaitsee tällä hetkellä. Runeberginkatua tosin reunustavat vielä vuonna 1940 pienet puutalot, tänään paikalla on massiivinen Campus Allegron rakennuskompleksi.
– Kun tämä yhteys alkoi valjeta, piti oikein juoksujalkaa mennä kadulle kiintopisteitä ja mittasuhteita tutkimaan. Maisema on 80 vuodessa muuttunut hurjasti, mutta olihan se todettava, että kuvan ratsastajat ovat melko tarkkaan meidän nykyisellä kotiovellamme, päätoimittajaPentti Höri kertoo.
– Toki siinä vähän herkistyikin. Seuraava ajatus oli, miten monen asian puolesta nämä miehet ja nuorukaiset taistelivat, välttämättä tajuamatta itse sitä kaikkea tuolloin.
– Sananvapaus on yksi niistä. Sen takia mekin tässä tänään olemme ja voimme toimia avoimesti. Toisinkin olisi voinut käydä.
Höri sanoo olevansa itse hyvin kiinnostunut historiasta ja sen tarjoamista, oudollakin tavalla, yhteenkytkeytyvistä tarinoista.
– Näen näiden talvisodan veteraanien ohimarssissa myös symbolisen sananvapauden ylistyksen, hän kuvaa.
Historiallinen valokuva päätyy vedokseksi Pietarsaaren Sanomien seinälle. Muistuttamaan siitä, että sananvapauskaan ei ole itsestäänselvyys, vaan sen perään on syytä katsoa joka hetki.
Lue myös: