Paikallisuutiset

Taideopetuspäivät 2024 järjestetään Pietarsaaressa – kohtaamispaikka, juhla ja konferenssi taidekasvatusalan toimijoille

Taidekasvattajat kokoontuvat Pietarsaareen helmikuun alussa. Kuva: Nelli Salonen

Pietarsaaren Campus Allegrossa järjestetään 1.–2. helmikuuta yksi kuluvan vuoden suurimmista tapahtumista suomenruotsalaisen taidekasvatuksen alalla: Taideopetuspäivät 2024. Teemana on ”Taide ja kulttuuri kuuluvat kaikille”, ja luvassa on luentoja, työpajoja, taide-esityksiä, keskusteluja ja yhdessäoloa.

Tapahtuma on tarkoitettu lasten ja nuorten taidekasvatuksen ja taideopetuksen parissa toimiville. Ohjelma on suurilta osin ruotsiksi mutta ohjelmasta löytyy myös kaksi suomenkielistä työpajaa ja yksi keynote-luento sekä kaksi työpajaa, jotka järjestetään englanniksi.

Tapahtuman järjestää Kulturum – forum för konstundervisning -hanke yhteistyökumppaneineen.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Taide- ja kulttuuritoimintaan osallistuminen on perusoikeus. Taideopetuspäivien ohjelma keskittyykin lasten ja nuorten yhtäläiseen oikeuteen osallistua erilaiseen taide- ja kulttuuritoimintaan ja myös itse harjoittaa taidetta ja kulttuuria.

Ohjelma rakentuu kahden pääluennon ympärille. Sophia Alexandersson luennoi osallistavien oppimisympäristöjen rakentamisesta luovan osallisuuden keinoin. Alexandersson on taiteelliseen kehityksen ja osallisuuden parissa toimivan ShareMusic & Performing Arts -tietokeskuksen toiminnanjohtaja ja taiteellinen johtaja Ruotsissa.

Toinen pääluennoitsija on Aalto-yliopiston yliopistolehtori Tomi Slotte Dufva, joka puhuu taiteen, tekoälyn ja sosiaalisen oikeudenmukaisuuden kosketuspinnoista postdigitaalisena aikakautena.

Taideopetuspäivien tavoitteena on inspiroida taidekasvatuskenttää yhteistoimintaan ja innovaatioihin, tarjota kollegiaalista tukea ja mahdollistaa verkostoitumista alalla.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Poikkitaiteellisuutta ja eri taidemuotojen välistä yhteistyötä peräänkuulutetaan, kertoo Kulturum-hankkeen projektipäällikkö Vippe Leminen, joka vastaa seminaaripäivien järjestelyistä.

– Nyt päästään yhteisen pöydän ääreen keskustelemaan taideopetuksen eri aspekteista, yhdessä. Toivomme, että erityisesti ilman kollegiaalista tukea työskentelevät opettajat kuten tuntiopettajat ja freelancerit tulevat mukaan, kertoo Leminen.

Seminaari saa rahoituksensa Svenska kulturfonden -kulttuurirahastolta osana strategista SKAPA-panostusta. Sen tavoitteena on kannustaa kuntia ja muita toimijoita luomaan uusia yhteisiä rakenteita siten, että taideopetus tulee kaikkien lasten ja nuorten ulottuville ja kehittyy tasa-arvoisempaan suuntaan.

Ohjelmassa on kumpanakin päivänä erilaisia musiikki- ja taide-esityksiä, paneelikeskusteluja ja illallinen sekä vapaamuotoista seurustelua.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kohderyhmänä ovat kaikki taidekasvatuksesta ja taideopetuksesta kiinnostuneet, muun muassa taideopettajat, aineenopettajat, varhaiskasvattajat, kulttuurityöntekijät, rehtorit, taiteilijat ja opiskelijat.

Kulturum – forum för konstundervisning on kolmivuotinen hanke (2023–2025), joka toteutetaan KulturÖsterbotten-yksikön ja Sydkustens landskapsförbund -järjestön välisenä yhteistyönä.

Hanke kuuluu Svenska kulturfonden -rahaston strategiseen SKAPA-panostukseen, jonka tavoitteena on kannustaa kuntia ja muita toimijoita luomaan uusia yhteisiä rakenteita siten, että taideopetus tulee kaikkien lasten ja nuorten ulottuville ja kehittyy tasa-arvoisempaan suuntaan. Hanke saa myös rahoituksensa Svenska kulturfonden -rahastolta.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä