Paikallisuutiset

Sydäniskurit lahjoituksena Luotoon, Teerijärvelle ja Pännäisiin – LähiTapiola lahjoittanut nyt 18 defibrillaattoria paikkoihin, joissa ihmisiä liikkuu

LähiTapiola Pohjanmaa lahjoittaa kolme uutta defibrillaattoria Pietarsaaren seudulle. Uudet sydänpysähdysten ensiapuun tarkoitetut laitteet sijoitetaan Luodon Holmin vapaa-ajantaloon, Kruunupyyn Teerijärven Saleen ja Pedersören Pännäisten kunnantalolle.

– Viimeisten vuosien aikana olemme lahjoittaneet nyt 18 laitetta Pohjanmaan alueelle. Niitä on muun muassa kouluissa, kirjastoissa, kauppakeskuksissa ja urheiluhalleissa, LähiTapiola Pohjanmaan toimitusjohtajaPasi Haarala kertoo.

Hänen mukaansa asiakkaat ovat voineet ehdottaa sopivia paikkoja defibrillaattoreille.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Näitä ehdotuksia tuli viime vuoden aikana 170 kappaletta. Olemme yhteistyössä pelastuslaitosten kanssa päätyneet sijoittamaan niitä kohteisiin, joihin hälytysten vasteajat ovat pisimmät, joissa liikkuu paljon ihmisiä ja jotka ovat pisimpään auki. Näin laitteista voi olla apua mahdollisimman monelle, Haarala sanoo.

Defibrillaattorista eli "deffasta" voi käyttää myös suomenkielistä sydäniskuri-nimeä.

Sydänpysähdystilanteessa sen avulla pyritään poistamaan sydämen pysäyttänyt haitallinen rytmihäiriö. Laitteen käyttöön olisi päästävä muutaman minuutin sisällä elottomuudesta.

Nyt lahjoitetut "maallikkodeffat" ohjeistavat käyttäjäänsä kolmella kielellä eli suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Olemme kouluttaneet kaikkiaan noin 2 000 ihmistä Pohjanmaalla laitteen käyttöön sekä kouluissa että kaikille avointen kurssien kautta. Tätä on kuitenkin aika helppoa käyttää, vaikkei kurssia olisi käynytkään, Pasi Haarala sanoo.

LähiTapiolan lahjoittamat laitteet kirjataan aina rekisteriin. Näin esimerkiksidefi.fi -sivustolta voi etsiä lähimmän defibrillaattorin.

Sydäninfarkti on edelleen yleisin suomalaisten miesten ja naisten kuolinsyy.

– Silti olemme defibrillaattorien määrässä jäljessä eurooppalaista keskitasoa. Olemme yrittäneet toimia esimerkkinä ja rohkaista muitakin toimijoita samantyyppisiin lahjoituksiin.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kyseisen laitteen kappalehinta on noin 2 000 euroa. Sen paristot kestävät noin viisi vuotta, minkä jälkeen ne ovat vaihdettavissa.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä