Paikallisuutiset

Suomen hiihtomaajoukkueen entinen rasvapäällikkö Martin Norrgård siirtyi Ruotsin maajoukkueeseen, ja tavoittelee nyt Uudenkaarlepyyn kaupunginjohtan virkaa: "Päätöksenteko kiinnostaa"

Martin Norrgård valittiin Uudenkaarlepyyn kaupunginjohtajaksi. Kuva on otettu RKP:n piirikokouksessa Kruunupyyssä kaksi vuotta sitten.
Martin Norrgård valittiin Uudenkaarlepyyn kaupunginjohtajaksi. Kuva on otettu RKP:n piirikokouksessa Kruunupyyssä kaksi vuotta sitten. Kuva: Tapio Lehtinen

Hiihdon Keski-Pohjanmaan maakuntaviestiä takavuosina hallinnut Uusikaarlepyy voi saada uudeksi kaupunginjohtajaksi korkean profiilin hiihtomiehen.

Suomen hiihtomaajoukkueen entinen huoltopäällikköMartin Norrgård on kolmen kärkihakijan joukossa.

Kaksi muuta kärkihakijaa ovat Suomen Turkiseläinten Kasvattajain Liiton tiedotuspäällikkö Steven Frostdahl ja ammatillista koulutusta Pietarsaaressa järjestävän Optiman hallinto- ja henkilöstöpäällikkö Mathias Kass.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Norrgård on syntynyt vuonna 1987. Hän asuu Vaasan Sundomissa avopuolisonsa ja vuoden ikäisen poikansa kanssa.

Norrgård valittiin maastohiihtomaajoukkueen huolto- ja voiteluryhmän päälliköksi vuoden 2020 keväällä. Huoltoryhmään on tultu yleensä käytännön ammateista, mutta Norrgård on maisterismies, joka on tehnyt gradunsa EU:n puolustus- ja turvallisuuspolitiikasta.

Hän on toiminut huolto- ja voitelutehtävissä muun muassa Suomen, Ruotsin, Japanin ja Ison-Britannian maajoukkueissa, sekä voidevalmistajien palveluksessa.

Norrgård tuli Pohjanmaalle lukioikäisenä, kun hän aloitti opinnot Vöyrin hiihtolukiossa. Hän oli juniorisarjoissa lupaava hiihtäjä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Jäin kuitenkin tulosluettelossa aina Martti Jylhän ja Lari Lehtosen taakse, enkä ollut valmis tekemään riittävästi työtä noustakseni huipulle.

Oberstdorfin MM-kisoissa viime talvena suomalaishiihtäjien sukset toimivat hyvin, viidenkympin kisaa lukuun ottamatta.

Viidenkympin kisasta päällimmäisenä jäi mieleen Iiro Niskasen letkautus: "Ykkönen vai kakkonen?". Huoltotiimissä on vaikea onnistua, sillä epäonnistumisen muistetaan, onnistumiset harvemmin.

Tarkoitus oli mennä Norrgårdin johdolla ainakin Pekingin olympiakisojen yli, mutta toisin kävi. Kenen aloitteesta lähdit maajoukkueesta?

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Olen sopinut hiihtoliiton kanssa, ettei asiaa kommentoida kummaltakaan puolelta. Jossakin vaiheessa kävi kuitenkin selväksi ettei yhteistä säveltä löydy.

Suomen maajoukkueesta lähdettyään Norrgård teki paluun Ruotsin hiihtomaajoukkueeseen. Naapurimaiden välisissä toimintakulttuureissa on Norrgårdin mielestä eroa.

– Ero on huikea. Ruotsissa asioita tehdään yhdessä, mikä luo turvallisuutta kaikille osapuolille. Puhutaan paljon ja avoimesti, annetaan tilaa kaikille sanoa mielipiteensä eikä kuiskita selän takana. Kuvaavaa on sekin, että kauden alussa Ruotsin huoltorekassa nostettiin ensimmäiseksi esille arvokysymykset, kertoo Norrgård.

Norrgård haki vuonna 2019 Maalahden kunnanjohtajaksi ja vuonna 2020 Närpiön kaupunginjohtajaksi. Kunnan johtaminen siis kiinnostaa.

– Vaikka urheilu on lähellä sydäntä, niin yhteiskunnallinen päätöksenteko kiinnostaa, myöntää Norrgård.

Jos hänet valitaan kaupunginjohtajaksi, työnjaosta on sovittava Uudenkaarlepyyn kaupungin ja Ruotsin maajoukkueen kesken. Sopimus Ruotsin maajoukkueessa ulottuu ensi kevääseen.

– Jos minut valitaan kaupunginjohtajaksi, jossakin vaiheessa huoltohommat on jätettävä sivuun.

Hakijoista kolme, Norrgård, Frostdahl ja Kass, kutsuttiin soveltuvuuskokeeseen, jonka tulokset paljastetaan kaupunginvaltuutetuille tiistaina. Uusi kaupunginjohtaja valitaan ensi torstaina. Neljäs hakija on salolainen ekonomi Timo P. Kiviaho, mutta häntä ei kutsuttu soveltuvuuskokeeseen.

Norrgårdin mahdollisuuksia tuskin vähentää poliittinen aktiivisuus RKP:n riveissä, sillä Uudenkaarlepyyn kaupunginvaltuustossa RKP:llä on 22 paikkaa.

Myös Steven Frostdahl on toiminut aktiivisesti politiikassa, muun muassa Suomen ruotsinkielisten sosialidemokraattien (FSD) entisenä puheenjohtajana, kunnes hän viime vuonna loikkasi RKP:n riveihin.

Loikkaamista ei välttämättä katsota hyvällä SDP:n valtuustoryhmässä, mutta demareilla on vain kolme valtuustopaikkaa. Kristillisdemokraateilla ja perussuomalaisilla on kummallakin yksi paikka.

Nykyinen kaupunginjohtaja Mats Brandt jättää tehtävänsä tultuaan valituksi Pohjanmaan hyvinvointikuntayhtymän strategiajohtajaksi. Hän on hakenut myös Pohjanmaan liiton maakuntajohtajan paikkaa.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä