Paikallisuutiset

Suolaiset pärskeet lyövät nyt museon punamullassa

Astrid Lindgrenin riemukas tarina kesäteatterissa.

Isä-Melker (Robert Nyberg) ja Tjorven  (Elvira Sundkvist) kirjallisten kysymysten äärellä.
Isä-Melker (Robert Nyberg) ja Tjorven (Elvira Sundkvist) kirjallisten kysymysten äärellä. Kuva: Jukka Iiskonmäki

PEDERSÖRE

Itsevarma mutta epäkäytännöllinen isä-Melkerson huomaa useasti, että kirjailijan olisi paras keskittyä vain kirjoittamiseen. Onneksi kuitenkin katastrofin lähestyessä avuksi tulevat neuvokkaat lapset sekä Saltkråkanin muu väki. Parinkymmenen asukkaan saaren asukkaat ovat tottuneet auttamaan toisiaan, ja lisävauhtia ja väriä merelliseen suvimaisemaan tuovat kesäasukkaiden lapset. Olkoonpa heidän kotinsa Tukholmassa tai Saltkråkanin saaressa, niin yhdessä he ovat Saariston lapset, eli Vi på Saltkräkan.

Hyvin monet suomalaiset iästä riippumatta muistavat Saariston lapset televisiosta, sillä tv-sarja sekä elokuvaversiot ovat olleet tavattoman suosittuja monin uusinnoin. Nyt kuitenkin Melkersonit, saaren kaupan omistavat Nisse ja Märta Grankvist sekä heidän kolme tytärtään astuvat näyttämölle. Teodora (Teddy), Fredrika (Freddy)  sekä kolmikosta selvimmin erottuva, aina kekseliäs ja ehtiväinen Karin Maria Eleonoora Josefiina eli Pampula tuovat saaren elämään enemmän tai vähemmän väriä kukin tavallaan.Pampulan vakituinen seuralainen on bernhardilaiskoira Laivuri, ja lisäksi Pampula on nuorimman Melkersonin Pellen ystävä. Muut kesäasukasperheen lapset ovat Niklas ja Johan sekä tytär Malin.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Bernhardilaiskoiraa ei näytelmään ollut saatavissa, joten Laivurin eläinroolin tulkitsee Bernin paimenkoira.

Aivan kokonaan lasten leikeistä ei Saltkråkanilla ole kysymys. Kanta-asukkaiden ja kesävieraiden perheissä on nuoria, jotka ovat tutustumishakuisessa iässä, ja nähdäänpä sankariparikin.

Astrid Lindgrenin tapaan tarinassa on tietenkin lapsia kehnosti sietävä herra Vesterman vaimoineen.

Tarinan on dramatisoiniut Thomas Kinding ja sen ohjauksesta vastaa Lilian Pettersson. Teatterikorkekakoulusta näyttelijäksi valmistunut, free lance -näyttelijänä toimiva Pettersson on muokannut käsikirjoitusta hiukan nykykielisempään muotoon, sillä käsikirjoitus on vuodelta 1964. Hän on myös luonut lavasteiden avulla teatterimiljööseen saariston tuntua.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Ruotsinkielisen teatterisovituksen ensi-ilta on Pedersören teatterissa 29. kesäkuuta. Näyttämönä on Åliden kaunis museoalue, jonne on rakennettu lavasteet mielikuvitusta käyttäen. Nähdäänpä sekin, että museoympäristössä myös onkiminen onnistuu.

Jukka Iiskonmäki

ps@pietarsaarensanomat.fi

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä