Paikallisuutiset
Selvitys työväenopistojen yhdistämisestä käyntiin: Pietarsaaren kulttuurin ja vapaa-ajan palveluverkkoa pohditaan kevään mittaan
Pietarsaaren suomenkielisen työväenopiston ja ruotsinkielisen vastaavan eli Arbiksen yhdistämistä aletaan selvittää.
Sivistys- ja hyvinvointilautakunta nimeää seuraavassa, 10. helmikuuta pidettävässä kokouksessaan työryhmän selvittämään koko kulttuuri- ja vapaa-aikasektorin tulevaa palvelurakennetta. Tähän työhön kuuluu yhtenä osana myös työväenopistojen yhteenliittämisen tarkastelu.
– Työ on vasta lähtökuopissaan, mutta se laitetaan nyt liikkeelle ja selvitysasteelle, kulttuuri- ja vapaa-aikapalveluiden päällikköPäivi Rosnell toteaa. Hän hoitaa edelleen myös suomenkielisen työväenopiston rehtorin virkaa.
Kaksikielisillä paikkakunnilla toimivien opistojen yhdistämiset eivät ole mitenkään tavattomia. Niitä on tehty ei vähiten taloudellisten hyötyjen toivossa.
– Jos on yksi oppilaitoshallintojärjestelmä kahden sijaan, sehän tuo jo säästöä ihan työresursseissa. Samojen tilojen sovitusti käyttäminen on myös järkevää. Jo näistä kahdesta asiasta tulee säästöjä, Rosnell sanoo.
Paikkakunnilla, joissa eri kielisten kurssitoimintojen budjetteja on yhdistelty, on varat yleensä korvamerkitty kielen mukaan asukasmäärän suhteessa.
– On tärkeää, että suomenkielinen kurssitarjonta pysyy ja elää samalla tavalla kuin tähänkin asti.
Päivi Rosnellin mukaan esimerkkiä ja vertaiskokemusta saadaan Vaasasta, jossa erikielisten opistojen fuusio toteutui reilu vuosi sitten. Sikäläisen kaksikielisen kansalaisopisto Alman johtava rehtori on kutsuttu seuraavaan kulttuuri- ja vapaa-aikajaoston kokoukseen kertomaan, kuinka asiassa Vaasassa edettiin.
Pietarsaaren kaupungin sivistystoimi organisoitiin uudelleen viime vuoden aikana. Sen alle perustettiin kulttuuri- ja vapaa-ajan toimiala, johon kuuluvat kulttuuri-, kirjasto-, nuoriso-, liikunta- ja museopalvelut sekä taiteen perusopetus ja vapaa sivistystyö.
Toimialalle halutaan nyt rakentaa sisäistä yhteistyötä ja toimintaa. Samalla selvitetään eri yksiköiden yhdistymismahdollisuudet.
Sivistyslautakunnan kulttuuri- ja vapaa-ajanjaosto käsitteli palvelujen tulevaa mallia ja nimesi osaltaan ehdokkaat selvitystyöryhmään.
Jaoston jäseninä ehdolla ovat puheenjohtaja Kim Yli-Pelkola, Ritva Karhula, Irene Strömberg, Heidi Matinlassi, Rami Lehtola ja Raine Ahopelto. Jaosto esittää ryhmään lisäksi nuorisovaltuutettuja Alisa Lindbergiä ja Onni Nordströmiä sekä sivistys- ja hyvinvointilautakunnan puheenjohtajaa Brita Brännbacka-Brunellia.
Selvitystyöryhmän toimikaudeksi ehdotetaan kevättä 2022.