Paikallisuutiset

Räätälöidyt vuokra-asunnot kiinnostavat: Jakolosan Citypesillä halutaan helpottaa kaupunkiin tulevien työntekijöiden väliaikaista majoittamista. Timoteintien rekryasunnot on tarkoitettu vain Pietarsaaren muuttaville työntekijöille ja vuokraaminen vaatii Pietarsaareen allekirjoitetun työsopimuksen

Pietarsaaren kaupungin vuokra-asuntoja välittävälle Fastighets Ab Ebba Kiinteistö Oy:lle on valmistunut citypesiä. Citypesä on tällä hetkellä kymmenestä asunnosta koostuva, moduuleista rivitaloksi koottu asuntokompleksi, joka tarjoaa väliaikaisia asuntoja. Ja lisää on tulossa.

Citypesillä halutaan helpottaa pietarsaarelaisyritysten palkkaamien työntekijöiden ja erilaisten erityisosaajien majoittamista.

– Asuntoja vuokrataan suoraan työntekijöille tai yrityksille, jotka tarvitsevat nopeasti sopivaa majoitusta esimerkiksi tilapäiselle vuokratyövoimalleen, kuvaa toimitusjohtaja Åsa Björkman.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Myös rekrytointiasunnot Timoteintiellä on Pietarsaaressa täysin uusi konsepti, joka syntyi suoraan tarpeeseen seudun yritysten todettua, että työntekijöiden on vaikea löytää täältä vuokra-asuntoja.

"Keskustasta kysytään asuntoja eniten eikä Ebballa ole juuri keskustassa ollenkaan asuntoja tällä hetkellä". Åsa Björkman ToimitusjohtajaFastighets Ab Ebba Kiinteistö Oy

– Olemme ajankohtaisilla asuntoinvestoinneilla kehittäneet kiinteistöhankkeita, jotka tukevat etenkin kaupungin elinkeinoelämää ja auttavat houkuttelemaan kaupunkiin työvoimaa, Åsa Björkman toteaa.

Citypesä sijaitsee Skatan kupeessa Alholminkadun varrella Jakolosa -kerrostalon tontilla. Lähes täyttä on jo. Tällä hetkellä vapaana on enää kolme asuntoa kymmenestä. Toinen kymmenen huoneiston asuntokompleksi toimitetaan viereen alkukesästä.

Talomoduulit kuljetetaan rekalla tontille ja loput asennustyöt sähköistä vesi- ja viemäriin tehdään paikan päällä. Moduulitalot valmistaa pedersöreläinen V-Lift tehdashallissaan Sansundissa ja vuokraa ne edelleen Ebballe.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Rakentaminen tapahtuu voimassaolevien standardien mukaan ikkunoiden U-arvoja myöten, kuvaa Åsa Björkman.

Tilankäyttö on citypesissä optimoitu.

– Toiminnot ovat moderneja vaikkeivät välttämättä luksusta. On siistiä ja mukavaa kuin missä tahansa uudessa asunnossa, esittelee Åsa Björkman.

Asunnoista kahdeksan on kooltaan hieman alle 30 neliötä ja kaksi asuntoa on noin 55 neliötä. Pienemmässä asunnossa on avokeittiö, yksi makuuhuone ja kylppäri. Isommassa on kaksi makuuhuonetta, isompi avokeittiö ja kylppäri. Kylpyhuoneissa on suihkukaappi ja paikka pesukoneelle.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Lämmitysjärjestelmänä on käytännön syistä ilmalämpöpumppu, mikä on helppo kytkeä pois mahdollisessa paikan siirrossa. Jokaisessa asunnossa on oma ilmastointi.

Siirreltävyys näkyy korkeintaan ulkokuoressa. Ulkoa moduulit ovat yksinkertaisia suorakulmia, mikä säästää kustannuksia.

– Muuntokykyiset tilaratkaisut ovat kustannustehokkaita. Moduuleista voi tarvittaessa rakentaa eri kokonaisuuksia, Björkman huomauttaa.

Vuokra on 13 euroa neliöltä; noin 370 euroa pienemmästä citypesästä ja noin 700 euroa isommasta.

Timoteintielle valmistuu uusille, kaupunkiin muuttaville työntekijöille rekrytointiasuntoja paikallisen Optima ammattiopiston opiskelijatyönä. Neljä asuntoa on valmiina, loput kymmenen valmistuvat 2026 mennessä. Asunnot sijoittuvat seitsemään paritaloon.

– Kaksi rekrytointiasuntoa on vuokrattu ja kahdesta on tekeillä sopimus, kertoo Björkman.

Ehdot rekrytointiasunnon saamiselle ovat tiukat. Timoteintien asunnot on tarkoitettu vain työntekijöille, jotka haluavat muuttaa Pietarsaareen ja vuokraaminen vaatii Pietarsaareen allekirjoitetun työsopimuksen.

– Asunnot voidaan vuokrata kalustettuina, jolloin yritykset voivat helposti ja nopeasti tarjota majoituksen kauempaa tuleville työntekijöille. Vuokrasopimuksen kesto on korkeintaan kaksi vuotta.

Pulaa vuokra-asunnoista on. Pietarsaaressa jonottaa asuntoa tällä hetkellä yli sata ruokakuntaa.

– Keskustasta kysytään asuntoja eniten eikä Ebballa ole juuri keskustassa ollenkaan asuntoja tällä hetkellä, Åsa Björkman harmittelee.

Yhtiö pyörittää lähes 700:aa vuokra-asuntoa, päälle erityisasunnot.

Vuodelle 2030 ulottuvan asuntopoliittisen ohjelman mukaan tuotetaan 80-100 uutta asuntoa Pietarsaaren keskustan alueelle. Åsa Björkman huomauttaa, että tavoitteen saavuttamisessa ollaan hyvässä vauhdissa.

– Pian valmistuu Isollekadulle vanhaan kivikiinteistöön 16 opiskelija-asuntoa, joista 12:sta on jo tehty sopimus. Syksyllä 2024 Ebballe valmistuu 28 vuokra-asuntoa uuteen Seppälän kortteliin. Kauppiaankadun puukerrostalolle on tarkoitus hakea rakennuslupaa tämän vuoden aikana; asuntoja tulisi noin 60.

– Jossain vaiheessa Maria Malmin tontillakin alkaa tapahtua kun kaupunki haluaa tiivistää asumista, Björkman näkee.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä