Paikallisuutiset
Pohjavesialueiden luokitus- ja rajausmuutokset voimaan Uudessakaarlepyyssä Merkittävimmät rajausmuutokset koskivat alueiden yhdistämistä laajemmiksi hydrogeologisiksi kokonaisuuksiksi, kuten Hysalheden-Socklotheden ja Marken-Åvist pohjavesimuodostumat
Uudenkaarlepyyn pohjavesialueiden rajaus- ja luokitusmuutosehdotuksiin on ollut mahdollista esittää hydrogeologisia tietoja kuntakohtaisten kuulemisten aikana. Kuulemisaikojen jälkeen ELY-keskus on käynyt läpi palautteet ja antanut niihin vastineensa.
Pohjavesialueiden luokitus- ja rajausmuutokset Uudessakaarlepyyssä ovat astuneet voimaan 7.9.2020 alkaen.
Uudenkaarlepyyn alueella olevat tärkeimmät pohjavesimuodostumat sijaitsevat rantaprosessien voimakkaasti tasoittamissa kaakkois-luodesuuntaisesti kulkevissa harjujaksoissa. Alueella on lisäksi pienempiä moreenimuodostumia sekä useita vedenhankintakäytössä olevia pistemäisiä kalliopohjavesimuodostumia.
Uudenkaarlepyyn pohjavesialueista seitsemän luokiteltiin luokkaan 1 ja kuusi luokkaan 2. Kaksi pohjavesialuetta poistettiin luokituksesta. Merkittävimmät rajausmuutokset koskivat alueiden yhdistämistä laajemmiksi hydrogeologisiksi kokonaisuuksiksi, kuten Hysalheden-Socklotheden ja Marken-Åvist pohjavesimuodostumat.
Uudenkaarlepyyn pohjavesialueilla on 12 käytössä olevaa vedenottamoa, joista otetaan pohjavettä yhteensä noin 4800 m3/vrk.
Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus on merkinnyt Uudenkaarlepyyn pohjavesialueiden tarkistetut luokitukset ja rajaukset ympäristönsuojelun tietojärjestelmään.
ELY-keskus myös tallentaa rajaus- ja luokitusmuutokset valtakunnalliseen ympäristönsuojelun tietojärjestelmään/ pohjavesialuepaikkatietokantaan, josta ne ovat saatavilla päivityksen jälkeen (joulukuu 2020)
Pohjavesialueet rajataan ja luokitellaan parhaan saatavilla olevan hydrogeologisen ja muun olennaisen (esim. vedenhankinta) tiedon perusteella. Siten ELY-keskus voi myöhemminkin muuttaa pohjavesialueiden rajauksia ja luokituksia uuteen tietoon perustuen. Pohjavesialueen rajausta tai luokitusta voidaan muuttaa esimerkiksi, mikäli vedenotto alueelta alkaa tai loppuu tai saadaan uutta tietoa alueen hydrogeologiasta tai pohjavedestä riippuvista ekosysteemeistä.
Mahdollisista myöhemmistä rajaus- ja luokitusmuutoksista tiedotetaan erikseen ja niistä järjestetään kuuleminen.