Paikallisuutiset

Pietarsaaren työväenopiston kurssimaksut nousevat ja uusia tiloja etsitään

Kaupungin säästövaateet alkavat purra ensi vuoden puolella.

Vs. rehtori Maria Hudd on aloittanut kenties viimeisen lukuvuoden Strengbergin kiinteistössä. Muutto halvempiin tiloihin on edellytys sille, että kaupungin asettamat säästövaatimukset saadaan toteutumaan. Kuva: Pentti Höri

Suomenkielisen työväenopiston kurssimaksut nousevat mahdollisesti jo vuodenvaihteen jälkeen. Vs. rehtori Maria Hudd arvioi, että korotus on noin 10 prosentin luokkaa kurssia kohti.

– Neuvottelut ovat käynnissä, ja maksuista ei ole vielä päätetty. Mutta uskon, että joudumme ihan tammikuun alusta muuttamaan kurssimaksuja, Hudd kertoo.

Aiheen maksujen korotukseen antaa Pietarsaaren kaupungin säästövaatimus. Työväenopiston 364 000 euron budjetista joudutaan höyläämään 35 000 euroa pois, mikä on liki kymmenes opiston kuluista.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Opiston kurssimaksut vaihtelevat, mutta tyypillisesti ne ovat 30 euron luokkaa. Tällä tavoin yksittäinen maksu kohoaisi kolmen euron verran.

Pelkästään maksuja korottamalla opisto ei pääse pitkällekään raapiessaan kokoon ensi vuoden säästötavoitetta.

– Maksut muodostavat tavoitteesta hyvin pienen osan. Jos korotus on liian suuri, se vaikuttaa tietenkin ihmisten haluun tulla kursseille. Huoli on myös siitä, riittääkö kursseille minimimäärä opiskelijoita, että ne toteutuvat, Hudd sanoo.

Kurssien vähimmäisaloittajamäärä on seitsemän, liikuntapuolella kymmenen.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Työväenopistonkin tuntimäärä tulee varmuudella laskemaan, kun Petteri Orpon hallituksen leikkausruuvi kiristyy, Maria Hudd uskoo. Kuva: Pentti Höri

Työväenopisto kaavailee luopuvansa joka kotiin jaettavasta kurssiohjelmasta. Opas siirtyy mahdollisesti verkkoon, ja paperisena sille mietitään pienimuotoisempaa jakelua, esimerkiksi noudettavaksi opistolta tai kirjastosta.

Maria Huddin mukaan tämäkään ei kata säästövaatimusta kuin pienen ripauksen verran.

– Suunnitelmissa on, että luopuisimme Strengbergin kiinteistön tiloista ja siirtyisimme muihin tiloihin. Tästä syntyisivät suurimmat säästöt.

Strengbergillä ovat opiston toimistotilat sekä muutama luokkahuone. Päiväsaikaan niitä käytetään maahanmuuttajien kotouttamisopetukseen, käytännössä heitä perehdytetään suomen kieleen. Luokissa on myös iltakurssitoimintaa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Valtio korvaa kotouttamisopetuksen sataprosenttisesti. Se on kuitenkin aikuisille maahanmuuttajille vapaaehtoista. Tilojen vaihtumisellakin voi olla vaikutuksensa opiskeluhalukkuuteen.

– Tiloja meille ei ole vielä osoitettu. Mutta päiväopiskelu siirtynee Runeberginkadun opistotaloon, Maria Hudd veikkaa.

Nykytiloissa Strengbergillä opiston hallinto on pystynyt tukemaan kotoutuvia päiväopiskelijoita. Hudd on huolissaan siitä, säilyykö heidän palvelunsa samantasoisena, jos toiminnot sijoitellaan eri puolille kaupunkia.

Muuttojen hän arvioi siirtyvän vähintään ensi vuoden kesälle.

Pietarsaaren kaupunki ei ole ainoa taho luomaan tummia pilviä opiston ylle. Petteri Orpon hallitus on leikkaamassa kansalais- ja työväenopistojen rahoituksesta 12,5 miljoonaa euroa.

– Hallitus ajattelee meidän kirivän opetustuntien määrän vähentämisellä ja kurssimaksujen korottamisella. Ensi vuoden budjetin valtionosuuksista ei ole vielä ilmoitettu, joten emme tiedä, mikä tuntimäärä meille suodaan. Mutta se laskee varmasti, Maria Hudd toteaa.

Joka tapauksessa työväenopistolla on lähdetty siitä, että ainakaan ensi kevätlukukaudella kurssien määrä ei laske. Niistä on jo päätetty, ja niihin ei haluta koskea.

Opisto tavoitti tänä syksynä noin 1 000 eri aikuisopiskelijaa. Vakituisia työntekijöitä on kolme. Alkaneena syksynä opiston listoilla on 74 tuntiopettajaa.

Suomenkielinen työväenopisto, Arbis ja Wava-opisto yhdistyvät aloittaakseen toiminnan uudessa muodossa ensi vuoden elokuusta.

Parhaillaan käydään muutosneuvotteluja ja haetaan uudelle opistolle johtavaa rehtoria. Hallintoa kootaan ja yhteisiä tiloja etsitään. Taustalla ovat myös kustannussäästöt.

– On tietenkin mukavaa, että saamme yhteistä suunnittelua ja toimintaa. Toivottavasti se näkyy opiskelijoille niin, että meidät löydetään paremmin ja toimintamme on näkyvämpää, Maria Hudd sanoo.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä