Paikallisuutiset
Pietarsaaren tupakkamuseo löysi vihdoin paikkansa - kansainvälistä yhteistyötäkin suunnitteilla
Vuonna 1995 Pietarsaaren kaupunki sai museon esineet lahjoituksena, mutta viimeiset 11 vuotta ne ovat olleet laatikoissa varastoituna. Huomenna vietetään juhlallisia avajaisia ja tulevaa toimintaa suunnitellaan tiiviisti. Tupakkamuseo on avoinna kesällä 1.6 - 4.8. tiistaista torstaihin kello 12-16 ja muina aikoina sopimuksen mukana.
– Jaakon Päivillä maanantaina ovet ovat kiinni, mutta muina päivinä Tupakkamuseo on avoinna. Vierasryhmät voivat erikseen ilmoittamalla tulla milloin tahansa. Ajatuksena on luoda pieni ryhmä, joka voi ottaa vieraita vastaan ja esitellä kokoelmaa sekä kertoa alan historiasta Pietarsaaressa. Kiinnostusta tähän ryhmään on jo ollut, kertoo museojohtajaCarola Sundqvist.
Sundqvist jatkaa, että Tupakkamuseo on varmasti kiinnostava paikka monelle paikalliselle.
– Tämä on todellakin museo, joka herättää muistoja ihmisissä. Ainakin kun Strengbergistä puhutaan, muistaa joku isänsä tai isoäitinsä työskennelleen tupakkatehtaalla. Niin monella kaupunkilaisella on yhteyksiä tehtaan työntekijöihin.
”Tämä on Suomen ylivoimaisesti suurin kokoelma tupakan teollisuushistoriasta.” Guy Björklund Eläkkeellä oleva museojohtaja
Strengberg oli aikoinaan kaupungin suurin työnantaja. Vuonna 1911 tehtaalla oli töissä 1 631 henkeä, joista 80% naisia.
– Ottaen huomioon, että kaupungissa asui tuolloin 6 500 henkeä, oli kyseessä todella suuri tehdas.
Pitkään pitkin eri tiloja seikkaillut museo löysi viimein paikkansa Strengbergin kiinteistöstä, Jeppis Gymin naapurista. Eläkkeellä oleva museojohtajaGuy Björklund otti asiakseen rakentaa kokoelma uuteen uskoon.
– Kun saimme koko kerroksen Tupakkamuseon käyttöön, oli aika laittaa museo jälleen kuntoon. Aikaahan meni, kunnes päästiin tähän pisteeseen, eli kokoamista on tehty aina vuodesta 2016 lähtien kun jäin eläkkeelle.
Björklund lähti tyhjän tilan suunnittelusta omien sanojensa mukaan vanhanaikaisesti. Lähtökohtana toki oli, millaista esineistöä on käytettävissä, mutta toisaalta, siitä ei ollut puutetta.
– Lähdin suunnittelemaan museota pedagogiselta pohjalta, eli kaiken tarkoituksena on kertoa tupakan historiasta, Pietarsaaren tupakkateollisuuden historiasta ja museon vastuulla on kertoa myös koko Suomen tupakkateollisuuden historiasta tuotteineen sekä työtapoineen. Tänne on kerätty myös muiden tupakkatehtaiden historiaa sekä tietoisesti että vahingossa. Eli meillä ei ole esillä vain Strengbergin omaa historiaa, vaan myös mm. Rettigin, Borgströmin ja Viipurin Tupakan historiaa.
Björklund painottaa, että Tupakkamuseon kokoelma on äärimmäisen hieno ja ainutlaatuinen.
– Tämä on Suomen ylivoimaisesti suurin kokoelma tupakan teollisuushistoriasta.
– Lähin näin laaja kokoelma löytyy Tukholmasta ja Bündesta löytyy myös tupakka- ja sikarimuseo. Voisi hyvinkin ajatella, että ystävyyskaupunkimme kanssa voisimme tehdä yhteistyötä. Kansainvälistä yhteistyötä eri tupakkamuseoiden välillä ollaan kehittämässä, lisää Sundqvist.
Kansainvälisillä verkkosivuilla on mukana kaikki Euroopan suuret tupakkamuseot ja Pietarsaari haluaa liittyä tähän ryhmään. Tällä hetkellä kaupunginmuseon sivuilta löytyy linkki Tupakkamuseoon, mutta tarkoituksena on luoda ihan omat sivut.
– Tähän kansainväliseen sivustoon haluamme ehdottomasti liittyä kevään aikana, jotta saamme sivustolle linkin oman museomme kotisivuille. Toivomme että hiljalleen, että kunhan kaupunki toivottavasti panostaa tähän, voimme neljän vuoden päästä hakea valtion vastuumuseoksi. Vastaavanlaista tupakkamuseota kun ei Suomesta löydy, Sundqvist tietää.
Tupakkamuseo kokoelmasta on esillä vain osa. Esineistöä vaihdetaan teemoittain joka vuosi ja muutamia teemoja on jo hyllyssä valmiina.
– Tupakkatehtaan naisten historiasta meillä on paljon valokuvia ja myös filmiä, Sundqvist sanoo.
– Meillä on myös hieno kokoelma oheistuotteita, kuten Ronson-sytyttimiä, jotka olivat aikoinaan sytyttimien Rolls Royceja, Björklund jatkaa.