Paikallisuutiset

Pietarsaaren syöpäkerhossa puolitetaan surut ja tuplataan ilot - Kohta soi komea konsertti Stop Syöpä -keräyksen hyväksi paikallisilla esiintyjillä

Rhea Koskinen, Hanne Lahtinen, Eija Vähäsöyrinki, Tarja Karvonen ja Marja-Liisa Granberg kokevat saaneensa muilta syöpäkerhon jäseniltä tukea omaan jaksamiseen sairauden kanssa - puhuminen on hyvää lääkettä. Kuvassa on myös apteekkari Sanna Huttunen, jonka luotsaama Apteekki Esplanad tarjoaa kerhon kuukausitapaamisiin kokoontumispaikan apteekin toisesta kerroksesta. Kuva: Pirkko Högkulla

Pohjanmaan Syöpäyhdistyksen alla toimiva Pietarsaaren seudun syöpäkerho kokoaa kuukausitapaamisiin useita jäseniä ja uimaan Östanlidiin viikoittain. Uutta on tapaamispaikka kävelykadulla Apteekki Esplanadin toisessa kerroksessa, mistä apteekki tarjoaa kerhon väelle tilat kuukausikokoontumisiin.

– Meitä on aktiivisia jäseniä kymmenestä viiteentoista. Kuukausitapaamisissa kahvitellaan ja puhutaan. Aiheet vaihtelevat laidasta laitaan, kaikki ei koske syöpää, huomauttaa perustajajäsen ja vertaistukihenkilö Eija Vähäsöyrinki.

Suunnitelmissa on monipuolistaa toimintaa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– On puhuttu muun muassa teatterireissun järjestämisestä ja geokätkeilyyn tutustumisesta.

Vertaistuen tarjoamista Vähäsöyrinki kuvaa tärkeäksi osaksi toimintaa.

– Mukana on koulutettuja vertaistukihenkilöitä ja saattohoidon tukihenkilöitä. Kaikillahan ei välttämättä ole läheistä, jolle voisi purkaa sydäntään ja silloin voi keskustelu tukihenkilön kanssa auttaa.

Ensimmäisissä yhteydenotoissa diagnoosin saamisen jälkeen painaa usein huoli siitä miten arki lähtee rullaamaan ja mitä kaikkea sairaus tuo mukanaan.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Itse olen kokenut, että syöpään sairastumiset on ollut helpompi kantaa kun tilanteen on jakanut muiden kanssa. Elämähän ei lopu diagnoosiin ja totta on, että hoidot ovat usein rankat. Takaisin vaan ihmisten pariin heti kun kunto sallii, Eija Vähäsöyrinki kannustaa.

Suuri osa löytää mukaan syöpäkerhoon ja yhdistyksen toimintaan Pietarsaaressa Malmin sairaalassa työskentelevän syöpähoitajan kautta.

– Lähiverkosto toimiikin useimmilla, mutta varsinainen hoitopaikka on sitten Vaasa tai Kokkola.

Ajatus syövästä istuu lujassa ja herkästi ajatus karkaa, jos tulee jotain pientä oiretta.

Marja-Liisa Granberg pohtii, että fyysisesti voi parantua vuodessa, mutta psyykkiseen toipumiseen voi mennä ainakin kaksi vuotta. Syövän ja sen uusiutumisen pelon kanssa on opeteltava elämään. Ajatus syövästä istuu lujassa ja herkästi ajatus karkaa, jos tulee jotain pientä oiretta.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Kun varsinaiset hoidot ovat ohi, pitäisi jotenkin jaksaa kuin ennen, mutta ei vaan jaksa. On monenlaista tunteiden vuoristorataa - epäuskoa, alakuloa ja ahdistusta, väsymystä ja mielialan vaihtelua, vaikka tervehtymisestä pitäisi iloita, tanssia ja laulaa.

– Kerhossa on hyvä porukka. Täällä on kohtalontovereita. Aina on hyvä mieli kun lähtee kokoontumista kotiin, Granberg kuvaa.

Myös Hanne Lahtinen painottaa ryhmän tukea ja kokoontumisten sosiaalista merkitystä elämän myllerryksessä.

– Täällä tapaa ihmisiä, saman läpi käyneitä tai parhaillaan käyviä. Eikä tarvitse niin aktiivisesti osallistua, voi olla mukana ja läsnä.

Hyväntekeväisyyskonsertti soi syöpäkeräyksen hyväksi paikallisilla esiintyjillä: vanhan palokunnantalon estradille nousevat viihdyttämään kuulijoita Lets’s go 60’s, Eva ja Johannes Ahlvik sekä Jenni Johansson.

Paikallinen hyväntekeväisyyskonsertti soi Stop Syöpä 2024 -keräyskampanjan hyväksi vanhalla palokunnantalolla lauantaina 20. huhtikuuta kello 15.

Konsertissa esiintyvät kuoro Lets’s go 60’s, duo Eva ja Johannes Ahlvik sekä Voice of Finland 2024 -laulukilpailusta tutuksi tullut pietarsaarelainen Jenni Johansson.

Keräyskampanjan tavoitteena on kerätä yhteensä 500 000 euroa rahoitusta Syöpäyhdistyksen toiminnalle vuosille 2024-2026, lisätä toiminnan ja palveluiden tunnettuutta. Keräyskohteet ovat syöpäpotilaiden psykososiaalinen ja taloudellinen tuki, alueella tapahtuva palliatiivinen kotisaattohoitotoiminta sekä syöpäpotilaiden ja heidän läheistensä kriisityö.

Pohjanmaan Syöpäyhdistys tekee työtä sairastuneiden ja heidän läheistensä tukemiseksi. Yhdistys tarjoaa mm. maksuttomia palveluja kuten kriisiapua, vertaistukea, taloudellista apua ja tukea palliativiiseen sairaanhoitoon.

Yhdistyksessä on noin 11 500 jäsentä, satoja vapaaehtoisia, lähes 130 koulutettua tukihenkilöä, 28 paikallisosastoa/kerhoa sekä 12 palkattua henkilöä.

Yhdistys toimii kolmen maakunnan, Pohjanmaan, Etelä-Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakuntien alueella.

Lippuja hyväntekeväisyyskonserttiin saa ostaa ovelta sekä Eija Vähäsöyringiltä.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä