Paikallisuutiset

Pietarsaaren seudun yritykset kesätyöllistävät eniten: ammattiopiskelijoilla hyvät mahdollisuudet

Kesätöihin pääsyyn on Pietarsaaren seudulla suhteessa paremmat mahdollisuudet kuin Pohjanmaalla muutoin. Monenlaiset seikkailut odottavat erityisesti ammatillisissa oppilaitoksissa opiskelevia. Kuvituskuva. Kuva: Arkisto / Niko Kemppainen

Tulevana kesänä 55 prosenttia Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan yrityksistä ja organisaatioista on aikeissa rekrytoida kesätyöntekijöitä. Halutuimpia työntekijöitä ovat ammatillisissa oppilaitoksissa ja ammattikorkeakouluissa opiskelevat, mutta 30 prosenttia vastaajayrityksistä tarjoaa kesätöitä myös alle 18-vuotiaille.

Tiedot käyvät ilmi Pohjanmaan kauppakamarin jäsenilleen tekemästä kyselystä.

Eniten kesätyöntekijöitä palkkaavat Pietarsaaren seudun yritykset. Vastanneista alueen yrityksistä 69 prosenttia on aikeissa palkata kesätyöntekijöitä. Vastaava luku Kokkolan seudulla on 59 prosenttia, mutta Vaasan ja Suupohjan rannikkoseudulla vain 44 prosenttia, Pohjanmaan kauppakamari kertoo tiedotteessaan.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Samat alueelliset erot näkyvät myös kysyttäessä palkattavien kesätyöntekijöiden määrää suhteessa viime vuoteen.

Pietarsaaren seudulla 14 prosenttia vastanneista palkkaa viime vuotta vähemmän kesätyöntekijöitä, Vaasan seudulla vastaava luku on 22 prosenttia. Keski-Pohjanmaalla peräti 30 prosenttia vastanneista leikkaa kesätyöntekijöiden määrää verrattuna vuoden takaiseen.

Pietarsaaren ja Kokkolan seuduilla eniten kesätöitä on tarjolla ammatillisissa oppilaitoksissa opiskeleville. Pietarsaaren alueen vastaajista 77 prosenttia ja keskipohjalaisista vastaajista 69 prosenttia palkkaa ammattiin opiskelevia nuoria kesätöihin. Alle 18-vuotiaita palkkaa kolmannes Pietarsaaren ja Kokkolan seutujen vastaajista.

Yleisin syy (61 %) siihen, että kesätyötekijöitä ei palkata on, ettei yrityksestä löydy sopivaa työtä kesätyöntekijälle. Merkittäviä esteitä kesätyöntekijöiden palkkaamiseen ovat myös se, ettei kesätyöntekijän perehdyttämiseen ole aikaa ja se, ettei yrityksen tarpeita vastaavia kesätyöntekijöitä ole tarjolla.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Vastausvaihtoehdoissa ei ollut valmiina tarjolla yrityksen haastavaa taloudellista tilannetta, mutta se nousi esiin useissa sanallisissa vastauksissa.

– Nuorten palkkaaminen kesätöihin tulee nähdä panostuksena tulevaisuuteen. Nyt on mahdollisuus luoda perusta sille, että työnantaja on kiinnostava, kun tämän hetken nuoret siirtyvät työelämään. Töiden tarjoaminen nuorille on keino turvata osaavan työvoiman saanti, kun kilpailu osaajista jatkossa taas kiristyy, kannustaa Pohjanmaan kauppakamarin toimitusjohtaja Paula Erkkilä tiedotteessa.

– Kauppakamarin käynnissä oleva #palkkaanuori-haastekampanja on toivon mukaan myös aktivoinut työnantajia, sanoo kauppakamarin johtaja Mikael Hallbäck. – Kampanjasivustolla on tänä vuonna tähän mennessä ollut haettavana jo noin 6500 kesätyöpaikkaa 223 työnantajalta. Viime vuonna haastekampanjaan osallistui noin 200 työnantajaa, joilla oli yhteensä 6 000 kesätyöpaikkaa.

Kysely toteutettiin osana Pohjanmaan kauppakamarin suhdannekyselyä 4.–9.4.2024. Siihen vastasi 202 Pohjanmaan kauppakamarin jäsenyritystä. Vastausprosentti oli 20.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä