Paikallisuutiset

Pietarsaaren Sanomien kuuma skuuppivuosi mallia 2020: Tokmannin saapuminen kaupunkiin, jalkapallostadionprojekti, Kolpintien alikulku, Katri Kulmunin RKP-piikittely Pietarsaaren torilla, kansanravintola Ebban sulkeutuminen, AVI:n selvitys suomenkielisten oikeuksien toteutumisesta...

Pietarsaaren Sanomien julkaisukanavissa eli tilattavassa lehdessä ja PS Pulssissa sekä PS:n verkkosivuilla julkaistiin vuoden 2020 aika tukku paikallisia skuuppeja. Skuupilla tarkoitetaan merkittäviä uutisia, joista ei ollut aiemmin ollut tietoa missään tiedotusvälineessä.

Tähän koontiin valitut uutisaiheet on PS:n toimituksen toimesta valittu käyttäen kriteereinä muun muassa niiden verkossa tavoittamien lukijoiden määrää sekä sitä, kuinka suurta osaa kaupunkilaisista aihe jotenkin koskettaa.

Myös uutisen mahdollisille laajemmille merkitykselle on annettu painoarvoa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Tammikuun 16. päivä klo 13.06paljasti PS verkkosivuillaan, että "jalkapalloseura Jaro suunnittelee oman jalkapallostadionin rakentamista nykyisen Länsikentän paikalle. Stadionilla olisi noin 3 000 katsomopaikkaa ja se sisältäisi katsomotilaa sekä kentän molemmilla pitkillä sivuilla että päädyissä".

Artikkelissa ennakoitiin, että "eräänä mahdollisuutena on Iso-Britannian alasarjoille tyypillinen neljästä erillisestä, sivuseinillä ja matalilla katoilla suojatuista katsomoista koostuva tunnelmallinen kokonaisuus". Tällainen ennustus artikkelissa tehtiin ja sittemmin julkaissut havainnekuvat osoittavat, että kovin pieleen ei mennyt.

Kuukautta myöhemmin PSbreikkasi uutisen, jolla oli huomattavaa kulttuurista merkitystä - ainakin juoma- ja seurustelukulttuurista. Klassinen anniskeluravintola Ebba päätti sulkea ovensa.

– Kyllä se on nyt tässä, terveys ja itsestään huolehtiminen menevät edelle, kertoi Ebban Pubin ravintoloitsija ja ainoa omistajaAnja Koikkalainen.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Mielenkiintoista aikaa tämä on ollut. Tässä työssä on osattava olla ihmisten kanssa, huokaisi Koikkalainen haikeana.

– Ymmärtäähän tuon oikein hyvin, mutta kyllähän tätä paikkaa tulee ikävä, kommentoi eräs nimettömänä pysyttelevä asiakas.

Ebban lopettamista koskevaa uutinen ladattiin PS:n verkkosivuilta yli 4000 kertaa.

Huhtikuun 22. päivä PStoi kaupunkilaisten tietoon, että Aluehallintovirasto oli pyytänyt Pietarsaaren sote-toimelta selvitystä kaksikielisyyden lainmukaisesta toteutumisesta. Kyse oli perusterveydenhuollon ympärivuorokautiseen päivystykseen eli kansankielellä Malmin päivystykseen hakeutuneiden suomenkielisten potilaiden tilanteesta. Peräti 40 prosenttia heistä oli vastannut asiakaskyselyssä, etteivät saaneet palvelua äidinkielellään.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Pietarsaaren kaupungin vt. terveysjohtaja ja ylilääkäriPia-Maria Sjöström myönsi, että tilanne on tiedostettu ongelmaksi.

– Pyrimme kaikki siihen, että kaksikielisyys toteutuu, sen on selvä.

Toukokuun 7. päivä PSläväytti verkkosivuillaan (ja seuraavana päivänä PS Pulssissa) tiedon, että "Tokmannin uusin myymälä nousee Pietarsaareen itäisen pääväylän, Kolpintien, varrelle".

– Liikerakennuksen lupakäsittely on vielä meneillä, mutta tavoitteena on päästä mahdollisimman nopeasti tontille rakentamaan niin, että avajaisia päästään viettämään sopivasti joulumyyntiin, kertoi hankejohtajaPaolo Pisano Lehto Tilat Oy:stä.

Näin myös tapahtui.

– Kyse on loistavasta kaupan paikasta päätien ja samalla työmatkaliikenteen varrella, Pisano iloitsi toukokuussa.

Tokmanni-uutinen osoittautui verkossa vielä kiinnostavammaksi kuin Ebba.

Suuren puolueen puheenjohtajan vierailu Pietarsaaressa ei ole arkipäivää. Päättyvälle vuodelle tällainen tapaus sattui kertaalleen, kun keskustan tuolloinen pomonainenKatri Kulmuni pistäytyi torilla puhumassa kansalle. Päivämäärä oli 21. heinäkuuta.

Ohessa hänantoi PS:lle haastattelun. Kysymykseen siitä, miten hallitusyhteistyö RKP:n kanssa on toiminut totesi Kulmuni, että..

– Välillä tuntuu, että siellä on vasemmistopuolueet ja keskusta.

Kulmuni piikitteli pienintä hallituspuoluetta muutenkin kuin vihjaamalla, että RKP edustaa poliittista vasemmistoa.

– Taidamme olla RKP:n valta-akselilla, välillä tuntuu kuin keskustalla olisi täällä kovasti tekemistä.

Pietarsaaren tärkeimmän sisääntuloväylän eli kantatie 68:n kautta kaupunkiin tai kaupungista kulkevien arkeen on tulossa ensi vuonna muutoksia - näintiesi PS kertoa joulukuun toisella viikolla.

Ensi vuonna on nimittäin Kolpintien eritasoristeyssillan uusimisen vuoro. Pietarsaaren tärkeimmällä sisääntuloväylällä kantatie 68:lla sijaitseva, Pietarsaaren Ohikulkutien tai maantie 749:n ylittävä, silta puretaan ja tilalle rakennetaan uusi.

– Jonkinlaisia katkoja liikenteeseen tulee kun siltaa puretaan. Toiveena onkin, että paikalliset käyttäisivät sitten muita osoitettuja reittejä ja että väylä rauhoitettaisiin mahdollisuuksien mukaan myös tehtaille menevältä ja tehtailta tulevalta raskaalta liikenteeltä, siltainsinööriJukka Ylimäki kertoi.

Työmaa-aikaisen liikenteen sujuvoittamiseksi on muun muassa luvassa kiertoliittymä Kolpintien ja Ohikulkutien välille.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä