Paikallisuutiset

Pietarsaaren sähkönhankinnalle valtuuston siunaus äänestyksen jälkeen - tilapäistä valiokuntaa ei perusteta

Pietarsaaren kaupungin sähkönhankintaa ei tulla setvimään tilapäisessä valiokunnassa. Asia ratkesi kaupunginvaltuustossa maanantai-iltana valiokuntaa ehdottaneiden jäätyä äänestyksessä vähemmistöön.

Varsinainen asia oli kaupunginhallituksen esittämä vastaus perussuomalaisten Sami Laurilan jättämään kirjalliseen kysymykseen, jossa pyydettiin vastauksia teknisen toimialan määrärahan ylityksiin viime vuodelta.

Osa kysymyksistä koski kaupungin sähkösopimusta Herrforsin kanssa, joka kirjoitettiin viime vuonna kahteenkin kertaan uusiksi.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Oli tiedossa, että määräaikainen sähkösopimus oli päättymässä. Miksi vastataan, että on normaalisti pyydetty sähkötarjouksia, jos samalla ei esitetä dokumentaatiota tarjouspyynnöistä, Laurila sanoi.

Hän jäi kaipaamaan myös vastauksia siihen, miten, milloin, missä ja kuka sopimuksista neuvotteli ja päätti.

– Jos päädyttiin suorahankintaan, siitä tehty päätös ja sen perustelut olisi pitänyt esittää jo ennen hankintaa, joten niiden olisi pitänyt olla myös tässä vastauksessa. En ole tyytyväinen annettuun vastaukseen, Laurila sanoi ja esitti tilapäisen valiokunnan perustamista tutkimaan, onko kaupunginhallinnossa menetelty sähkösopimuksen kanssa oikein.

Hallinnon menettelyä olisivat mieluusti tarkemmin tutkineet etualalta Pro Pietarsaaren Marita Salmu ja Helinä Sipinen sekä takarivista vihreiden Anni Teerikangas ja perussuomalaisten Raine Ahopelto ja Sami Laurila. Kuva: Pentti Höri

Aloite tilapäisestä valiokunnasta voidaan tehdä, jos sitä kannattaa vähintään neljäsosa valtuutetuista. Pietarsaaren 43-paikkaisessa valtuustossa tähän riittää 11 valtuutettua. Aloitteessa oli allekirjoituksia muutama enemmänkin.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Pro Pietarsaaren Marita Salmu kannatti Sami Laurilan ehdotusta. Hän totesi, että melko lyhyellä hankintalain oppimäärällä vaikuttaa selvältä, että kaupungin sähkönhankinnassa ei mennyt kaikki oikein.

– Valtuutetut tekevät työtään virkavastuulla. Meidän tulee valvoa kaupunkilaisten etua ja meille kuuluu myös päätösten oikeellisuuden valvominen. Jos vaikuttaa siltä että hankintalakia ei noudatettu, valtuutetut eivät voi olla kuin mitään ei olisi tapahtunut, Salmu sanoi.

Kokoomuksen Ilmari Heinonen kritisoi myös sitä, että kirjalliseen kysymykseen vastaamatta jättäminen hyväksyttäisiin kaupunginvaltuustossa. Hän ehdotti asian palauttamista.

Kokouksen jatkuessa todettiin, että kuntalain mukaan palautusta ei voida tehdä, jos tilapäisen valiokunnan perustamista on esitetty.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Aiheesta käytiin vilkas keskustelu, jonka aikana myös hankintamenettelyn kritisoijat pitivät sopimusta lopputulokseltaan hyvänä.

Kaupunginjohtaja Anne Ekstrand avasi ja tarkensi sopimukseen johtaneita tapahtumia pariinkin otteeseen pitämässään puheenvuorossa.

Tilapäistä valiokuntaa päätyivät illan aikana kannattamaan lisäksi Helinä Sipinen (pro), Anni Teerikangas ja Anders Kronholm (vihr), Sami Koskinen (kesk), Rami Lehtola (kd) ja lopulta myös kokoomuksen Heinonen.

Värikylläinen oppositio kuitenkin hävisi äänestyksen äänin 27 - 15, yksi tyhjä ääni annettiin. Vähemmistöön jääneessa koalitiossa oli edustajia seitsemästä eri ryhmästä.

Lisää aiheesta

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä