Paikallisuutiset

Pietarsaaren lukion kasvatti väitteli tohtoriksi lonkkamurtumista – Markus Hongiston tutkimus osoittaa, että nykyisiä hoitosuosituksia lyhyempi leikkausviive vähentäisi kuolleisuutta

Markus Hongiston väitöskirja tarkastettiin perjantaina.
Markus Hongiston väitöskirja tarkastettiin perjantaina. Kuva: Yksityinen

Pietarsaaren lukion käyneitä ja korkeimman akateemisen oppiarvon sittemmin suorittaneita ei jonoksi saakka ole. Perjantaina joukkoon saatiin yksi nimi lisää, kun pietarsaarelaislähtöisenMarkus Hongiston väitöskirja tarkastettiin Tampereen yliopiston lääketieteen ja terveysteknologian laitoksella.

Ortopedian ja traumatologian erikoislääkärinä Seinäjoen keskussairaalassa työskentelevän Hongiston väitöstutkimuksen tavoitteena oli selvittää, miten leikkausta edeltävä odotusaika vaikuttaa lonkkamurtumapotilaan kuolleisuuteen.

– Nykyisiä hoitosuosituksia lyhyempi leikkausviive vähentäisi kuolleisuutta, tiivistää Hongisto tutkimustyönsä tärkeimmän annin.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Tutkimuksesta käy ilmi, että jo yli kahdentoista tunnin viive voi lisätä kuolleisuusriskiä.

Suomessa hoidetaan joka vuosi leikkauksella yli 6000 lonkkamurtumaa.

Ikääntyneiden potilaiden laitostumisriski kasvaa lonkkamurtuman myötä. Väitöskirjatutkimuksen tavoitteena olikin myös ottaa selvää, miten ennustaa potilaan laitostumista.

– Poliklinikalla 4-6 kuukauden kuluttua murtumasta muistia ja toimintakykyä mittaavat MMSE- ja IADL -testit ennustivat laitostumista yhden vuoden kuluttua murtumasta potilailla, jotka aiemmin olivat asuneet kotona ilman ympärivuorokautista hoitoa, toteaa Hongisto Tampereen yliopiston verkkosivuilla.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Tuore tohtori sai valkolakkinsa Pietarsaaren lukiosta vuonna 2000. Etelänummella tuolloin sijainnutta lukiota ja sen opettajia hän muistelee lämmöllä.

– Sain sieltä hyvät eväät akateemisille opinnoille, kun ympärillä oli ammattitaitoisia opettajia.

Opiskelemaan Hongisto lähti Tampereen yliopistoon ja akateeminen ura on siis nyt johtanut tohtorinhattuun saakka. Virikkeen tutkimustyöhön hän sanoo saaneensa työn kautta.

– Havaitsin, että lonkkamurtumapotilaita hoidetaan eri tavoin, joten innoitti lähteä tutkimaan, että mikä olisi se oikea tapa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kuluvan viikon Markus Hongisto hengähtää lomalla. Perheeseen kuuluu puoliso ja jälkikasvua.

– Neljä alle kahdeksanvuotiasta. Meillä siis riittää vilskettä.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä