Paikallisuutiset
Otsolahden tyttö löysi paikkansa
Zontien tunnustus professori Heidi Kuusniemelle
Pietarsaari
– En ole ennen pitänyt yleisöluentoja... lupasin, etten esittele matemaattisia yhtälöitä.
Heidi Kuusniemi on Zonta -kerhon tämänvuotinen Tyttö Pietarsaaresta ja keskiviikkona hän piti asiaan kuuluvan esitelmän Svenska Gårdenilla.
Heidi Kuusniemi on teknologian tohtori, Maanmittauslaitoksen Paikkatietokeskuksen tutkimusprofessori ja nyt myös Vaasan yliopiston Digital Economy –tutkimusalustan johtaja. Vaasaan hän muutti toukokuussa.
Heidi Kuusniemi kasvoi Otsolahdessa (nimellä Sandström), kävi peruskoulunsa Länsinummella ja lukion Etelänummella, josta kirjoitti ylioppilaaksi 20 vuotta sitten.
– Ylioppilasluokan kokoontumista ei ole järjestetty, mutta vanhan musiikkiluokan ja Pietarsaaren Näyttämön porukan kanssa olemme tapailleet.
Uusin Zonta-palkittu oli mukana muun muassa Pietarsaaren Näyttämön Luokan vihollinen -esityksessä entisen Wärtsilän tiloissa. Nuorten tyttöjen räävitön kielenkäyttö herätti aikanaan hieman huomiota., mutta ainakin yksi nuorista näyttelijöistä jaksoi näköjään kasvaa ulos ongelmanuoren roolista.
Paikannusteknologia on Heidi Kuusniemen alaa. Kuusniemen väitöskirja satelliittipaikannuksen virhemallinnuksesta tarkastettiin Tampereen teknillisellä yliopistolla syyskuussa 2005. Paikannus on nykyään luonnollinen osa monen autoilijan arkea.
– Ala on kasvanut todella nopeasti. Vasta vuonna 2000 Yhdysvaltain sotilaallisiin tarkoituksiin luodusta paikannusjärjestelmästä poistettiin häirintä niin, että satelittipaikannus alkoi toimia siviileilläkin. Toinen paikannusteknologian edistämistä koskeva uutuus oli Yhdysvalloissa laadittu laki hätäpuhelinpaikannuksesta. Nykyisin maailmassa oin ehkä 6 miljardia paikannuslaitetta, mutta ennusteiuden mukaan niitä on 8 miljardia vuonna 2020. Meidän perheessä on 5 - 6 laitetta.
Eurooppalaiset ovat havahtuneet siihen, että ovat joutuneet turvautumaan amerikkalaisiin satelliitteihin. Europpalaista Galileo -järjestelmää on alettu rakentaa. Kaksi ensimmäistä Galileo -satelliittia laukaistiin vuonna 2011
– Tällä viikolla on laukaistu 4 uutta eurooppalaista satellittia, niitä on nyt yhteensä 26. Galileo -paikannuksen pitäisi toimia vuonna 2020.
Galileo on Euroopan unionin ja Euroopan avaruusjärjestön (ESA) yhteinen hanke. Heidi Kuusniemi on osaltaan ollut kehittämässä Galileota Euroopan avaruusjärjestö ESA:n tiedekomiteassa, EU:n komission Galileo -työryhmässä ja tietysti tutkijan ominaisuudessa.
Onko paikannusmaailma valmis, kun Galileo alkaa toimia?
– Sisätilapaikannus vaatii lisää kehitystyötä. Se toimii paikallisesti esimerkiksi joissakin sairaaloissa ja lentokentillä, mutta ei siis yleisesti.
Eikö paikannukseen liity uhkakuvia?
– Tietysti järjestelmän pitää olla luotettava eikä kovin haavoittuva tai altis häirinnälle.
Pietarsaaren Zontakerho jon nimennyt Tytön Pietarsaaresta 15 kertaa. Pietarsaaren tytöt ovat syntyneet ja kasvaneet Pietarsaaressa, mutta ovat tehneet työuransa muualla.