Paikallisuutiset

On tärkeää osata kuvitella – Perttu Pölönen luennoi nuorille tulevaisuuden työelämän haasteista

Futuristi Perttu Pölönen oli  Optiman ja Concordian Opticareer Dayn puhuja.
Futuristi Perttu Pölönen oli Optiman ja Concordian Opticareer Dayn puhuja. Kuva: Pirkko Högkulla

Tulevaisuuden ansioluettelossa tärkeimpiä asioita ovat tarinankerronta, kyky kommunikoida sekä persoonallisuus ja uteliaisuus.

Nuo kuulostavat hieman erikoisilta tavoitteilta ammattikoulua käyville, siis tiettyyn ammattiin opiskeleville nuorille. Niitä Perttu Pölönen kuitenkin suositteli torstaina Concordian järjestämässä luentotilaisuudessa.

Perttu Pölönen on keksijä, puhuja, futuristi ja säveltäjä, joka on muun muassa opiskellut tulevaisuuden teknologioita Yhdysvalloissa ja musiikkia Sibelius-Akatemiassa. Hänestä on tullut Suomen suosituimpia puhujia.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Esityksessään Perttu Pölönen kuvaili uuden (tai tulevan) ajan eroa entisiin. Nykyisin puolet maailman ihmisistä on alle 30 -vuotiaita. Tuhansia vuosia yksilön maailma oli pieni ja oppia sai kokemuksesta. Kokeneet eli vanhat opettivat nuoria.

– Nykyisin teinit hallitsevat tietotekniikan ja internetin ja voivat opettaa vanhempia sukupolvia.

Vaan mitä nuorten itsensä olisi syytä oppia? Perttu Pölönen lähti liikkeelle ihmiskunnan suurista vallankumouksista. Maanviljely loi viljelijän ammatin ja teollisuusvallankumous työläiset. Nyt suurin osa työntekijöistä vastaanottaa, käsittelee ja välittää tietoa.

Tulevaisuudessa mahdollisuuksia on paljon eikä enää ole syytä asettaa tavoitteekseen tiettyä ammattia, vaan pohtia, mikä on itselle ominaista ja kiinnostavaa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Tulevaisuuden ammateista emme vielä tiedä, mutta tietoa ja mahdollisuuksia oppia uutta on enemmän kuin koskaan. Jos ihmisen elämä on tähän asti kulkenut suoraviivaisesti lapsuuden, koulun ja työelämän läpi, tulevaisuudessa elämät kulkevat mutkikkaammin.

Mahdollisuudet eivät sentään toteudu automaattisesti tulevaisuudessakaan. Keskittymiskykyä ja sitkeyttä tarvitaan, jotta oppii uutta.

Tietokoneet tulevat yhä tehokkaammiksi. Jääkö ihmiselle enää tilaa tai tarkoitusta maailmassa? Perttu Pölösen mielestä vastaus on itse ihmisyydessä

– Tietokoneilla ei ole persoonallisuutta, ne eivät tajua oikean ja väärän tai hyvän ja huonon eroa. Niillä ei ole tervettä järkeä tai moraalia tai kykyä abstraktioihin.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Nuoren henkilön kannattaa siis kehittää persoonallisuuttaan.

– Uteliaisuutta, kauneudentajua tai huumorintajua ei tietenkään voi testata, Perttu Pölönen myönsi.

– Kannattaa kehittää itseään monipuolisesti.

Tässä Perttu Pölönen viittasi yhdysvaltalaiseen psykologi Howard Gardneriin, jonka mukaan on useita eri älykkyystyyppejä, joista matemaattis-looginen päättely on vain yksi. Muita ovat esimerkiksi kielellinen, avaruudellinen, musiikillinen ja intrapsyykkinen älykkyys.

Tulevaisuuden vaatimuksia on uskaliasta ennustaa, mutta pitää käyttää mielikuvitustaan. Vaikka jokin asia tuntuisi mahdottomalta, se voi pian olla mahdollista. Mielikuvituksella on toki rajansa

­– 1970 -luvulla ei kukaan olisi osannut ennusta googlea, siis konetta, joka osa vastata kaikkeen. Nykyisin yli 30-vuotiaat ovat viimeinen sukupolvi, joka muistaa ajan ennen internetiä.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä