Paikallisuutiset

Nimenkeräys Pohjanlahden merituulivoimaa vastaan: "Meneillään on kolonialismin aalto, jossa suuret yritykset valtaavat muiden maiden ainutlaatuisia luonnonvaroja"

Pietarsaaressa on käynnistetty nimenkeräyskampanja, jossa vastustetaan jättimäisiä merituulivoimahankkeita Pohjanmaan rannikolle. Perusteina ovat muun muassa ympäristölle ja meriluonnolle aiheutuvat haitat. Verkkoadressissa kohdistetaan lisäksi voimakasta krititiikkiä sille, että ulkomaalaiset sijoittajat hyödyntävät Suomen luonnonvaroja maksamatta veroja lainkaan Suomeen.

Adressin ensimmäinen allekirjoittajaAlfred Kjellman kertoo, että nimenkeräyksestä päätti kymmenhenkinen aiheesta huolestunut ryhmä.

Pohjanlahden talousvyöhykkeelle, joka rajoittuu Vöyrin, Uudenkaarlepyyn, Pietarsaaren, Luodon ja Kokkolan aluevesiin, on vireillä kolme eri hanketta. Toimijat ovat energiayhtiöt OX2, Skyborn Renewables ja Ilmatar Offshore.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Hankkeiden koko vaihtelee 120:sta 150:een merituulivoimalaan, jotka ovat lähes 400 metriä korkeita.

Adressin allekirjoittajat vastustavat jonkin tällaisen projektin toteuttamista nykyisessä muodossaan.

"Lupaviranomaisten ja valtion tulee ymmärtää, ettei tätä talousmerialuetta saa hyödyntää ympäristöllisillä tai kansantaloudellisilla perusteilla", vetoomuksessa sanotaan.

Adressin mukaan merituulivoimalat vaikuttaisivat ainutlaatuiseen merimaisemaan radikaalisti ja ennennäkemättömästi, ja yli 60 metriä leveät voimalinjat maalla tulisivat halkomaan kyliä ja metsäalueita pitkälle sisämaahan.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

"Kalastuselinkeino on uhattuna, kalojen vaellus häiriintyy, voimaloiden perustusten betonia huuhtoutuu mereen, roottorinlavat syöpyvät, lintujen elämä häiriintyy ja meren jäätyminen vaikuttaa laivaliikenteeseen", adressissa luetellaan.

Taloudellisia hyötyjä allekirjoittajat pitävät pieninä seudulle ja koko maalle.

"Meneillään on uusi heikosti säännellyn kolonialismin aalto, jossa suuret yritykset valtaavat muiden maiden ainutlaatuisia luonnonvaroja. Ulkomaalaiset sijoittajat maksavat tällä alalla minimaaliset verot ja myyvät vihreää energiaa muualle. On erittäin naiivia luulla, että nämä yhtiöt olisivat aidosti kiinnostuneita alueestamme tai jakaisivat saavuttamaansa taloudellista hyötyä meille", tekstissä jyrähdetään.

Mikäli tuulivoimaa rakennetaan aluevesirajan ulkopuolelle eli talousvyöhykkeelle, omistajat eivät maksa vuokraa valtiolle eivätkä kunnille. Myöskään kiinteistöveroja kunnille ei kerry.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Adressi luvataan toimittaa päättäjille ja muille, jotka voivat vaikuttaa siihen, toteutetaanko nämä projektit vai ei.

Tätä kirjoitettaessa perjantaina aamupäivällä kaksikieliseenadressiin oli kertynyt noin 480 nimeä.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä