Paikallisuutiset

Nanoqin savusauna vie vuosisatojen taakse

Nanoqin savusaunaan mahtuu kerralla jopa kaksikymmentä saunojaa. Kuva: Viivi Helin

Museo Nanoqin pihan reunalla seisova, vaikuttavan kokoinen rakennus ei ulkonäöltään poikkea erityisesti muista. Viimeistään ovella vahva savun tuoksu kuitenkin paljastaa, että kyseessä on perinteinen savusauna.

Tuoksu pysyy tasaisena kuljettaessa pukuhuoneen ja pesutuvan kautta avaraan löylyhuoneeseen. Jokaisen oven kohdalla saa kumartaa kunnolla, ettei lyö päätä ovenkarmiin.

Nanoqin kesätyöntekijä, Svenska kulturfondenin stipendiaatti John Wik kehottaa liikkumaan saunassa muutenkin varoen. Hän pyyhkäisee kädellään löylyhuoneen seinää, ja sormiin jää kerros nokea.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Saunan lämmityksestä vastaa talkoolainen Ole Olin, joka on toiminut Nanoqissa yhtä kauan kuin museo on ollut olemassa. Ja kauemminkin, sillä hän on ollut rakentamassa museoaluetta yhdessä museon perustajan Pentti Kronqvistin kanssa.

– Sauna valmistui jo ennen päärakennusta, Olin muistelee.

Pietarsaaresta kotoisin oleva Olin muutti ruotsiin 7-vuotiaana, mutta palaa aina kesäisin synnyinseudulleen. Nyt hänellä on huvila Fäbodassa – Nanoqiin ei siis ole pitkä matka. Tällä hetkellä Olin auttaa museolla päivittäin.

Vuonna 1988 valmistuneeseen saunaan mahtuu jopa kaksikymmentä saunojaa samaan aikaan.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Jos haluaa, että on kunnolla tilaa istua, niin silloin 15–17 henkeä, arvioi Wik.

Saunaa on mahdollista myös vuokrata. Wik kertoo, että sesonkiaika kestää loppukesästä syksyyn, jolloin varsinkin yritykset kyselevät saunan perään. Silloin tällöin saunaa vuokrataan talvisinkin. Pian kenellä tahansa on mahdollisuus päästä löylyttelemään, kun sauna lämmitetään Jaakon Päiviä varten.

Talkoolainen Ole Olin on ollut vuosikymmeniä mukana Nanoqin toiminnassa. Kuva: Viivi Helin

Yllättävää kyllä, savun tuoksu ei Olinin mukaan korostu erityisesti löylyjen aikana. Savusaunassa riittää silti tunnelmaa: Tila on hyvin pimeä, sillä tummat, noen peittämät seinät imevät itseensä vähäisenkin ikkunasta ja räppänöistä hohtavan valon. Perinteikäs, idyllinen saunatyyli vie saunojan menneille vuosisadoille.

– Nanoqin sauna on aika iso, niin on mukavasti tilaa, lisää Wik.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Savusaunojen kulta-aika oli Suomessa 1800-luvulla. Niitä on käytetty saunomisen lisäksi muun muassa lihan savustukseen sekä pontikan keittoon. Saunoissa on myös synnytetty ja pesty ruumiita.

Nanoqin alueella on ison saunan lisäksi pienempi savusauna, joka vetää sisäänsä 4–5 saunojaa. Wik kertoo sen olevan ennen kaikkea osa mökkikylää, Karhunpesää, eikä se ole yleisön käytettävissä – paitsi nyt, kun se toimii osana Nanoqin pakohuonepeliä.

Nanoqin saunojen avaimet tuskin joutuvat taskuun unohtumisen seurauksena pyykkikoneeseen. Kuva: Viivi Helin

Kamiina on Nanoqin saunassa sijoitettu rakennuksen ulkopuolelle. Puiden lisääminen on näin helpompaa: halkopino on aivan vieressä, ja sytyttäjä näkee, mitä on tekemässä. Yleensä savusaunassa ei ole savupiippua, mutta Nanoqin saunasta sellainen poikkeuksellisesti löytyy.

Saunaa lämmitetään kauan, noin 5–6 tuntia. Sen jälkeen avataan luukut, joista savu pääsee ulos. Ennen saunomista löylyhuone huudellaan kunnolla. Koska palokaasut nousevat suoraan löylyhuoneeseen, on varmistettava, että pesässä oleva hiillos on täysin sammunut.

– Täällä ollaan todella tarkkoja turvallisuuden suhteen, Wik kertoo.

Melkein koko päivän kestävä lämmitysoperaatio palkitaan: sauna pysyy lämpimänä useiden tuntien ajan. Savusauna on aavistuksen modernia saunaa viileämpi, joten löylytellä jaksaa pidempäänkin.

Nanoqin savusauna lämpenee yleisölle Jaakon Päivien tiistaina, eli 18. heinäkuuta. Saunominen alkaa alkuillasta kello 17 naisten vuorolla, jota seuraa vielä miesten vuoro ja sekavuoro.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä