Paikallisuutiset

Monen paikan henki herätetty

Genius Loci -sivusto on laajentunut entisestään

Pietarsaari

Missä on Marieholmin pappila? Onko Torgaren pappilassa palveluja? Missä on Svedbergin koulumuseo?

Kokkolan yliopistokeskus Chydeniuksen Genius Loci -sivusto on esitellyt maakunnan nähtävyyksiä vuodesta 2014 ja nyt sivustoa on täydennetty teemareiteillä. Jos on käytössä vene, voi tutustua rannikolla haaksirikkoutuneiden laivojen hylkyihin, muiden reittien kohteet ovat maayhteyden päässä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Vanhoihin pappiloihin voi tutustua kulkemalla Pietarsaaren Rosenlundista Torgarenin, Kaarlelan ja Lohtajan kautta Marieholmin pappilaan, joka sijaitsee Fagernäsissä, Luodon kirkon lähellä. Wirkkaloiden taiteilijapolulle pääsee Kaustiselta, Kraatarin museolta.

Genius Loci -sivuilta löytyy toistaiseksi viisi teemareittiä.

– Reittejä tulee vielä lisää, projektin päättyessä niitä pitäisi olla kymmenen, professoriKari Ilmonen kertoo.

– Pohjanmaan ja Pohjois-Pohjanmaan ely-keskusten rahoitus ulottuu vuoden loppuun.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Mikä on Genius Locin tarkoitus?

– Tarkoitus on tuoda esille ja elävöittää alueen kulttuurihistoriaa. Sivuja voi hyödyntää myös vaikkapa matkailun edistämiseen. Ainakin Pietarsaaren kaupunki ja Kraatari -museo Kaustisella ovat jo liittäneet kotisivuilleen linkin Genius Lociin. Sivuille pääsee myös mobiililaitteella, joten omaehtoinen lähimatkailu onnistuu myös.

Ennestään Genius Loci on esitellyt kymmeniä nähtävyyksiä Keski-Pohjanmaalla ja Pohjanmaalla. Monelle pietarsaarelaisellekin sivuilta saattaa löytyä uutta tietoa paikoista, joiden ohi kulkee tuon tuosta. Moniko tuntee Pietarsaaren olutpanimon? Tai missä ovat kuppikivet? Tai Kokkolan palomuseo?

– Sivuston luominen on vaatinut aika lailla taustatyötä, Kari Ilmonen toteaa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– On tullut luettua historiikkeja, lisäksi on keskusteltu paikallisten asiantuntijoiden kanssa.

Yksi uusista reittikokonaisuuksista on sommiteltu vanhan rantatien ympärille. Satoja vuosia vanha Pohjanlahden rantatie Vehmaalta Tornioon asti on monin paikoin jätetty omaan rauhaansa ja siksi säilynyt verrattain hyvin. Toki tien linjausta on aikojen kuluessa perusparannettu ja paikoin oikaistu. Genius Loci -sivuilla keskitytään noin 40 kilometrin tieosuuteen Pohjanmaalla.

– Ennen tie kulki tietysti paljon lähempänä merenrantaa kuin nykyisin.

Rantatien reitin yksi pää on vanha käräjätalo Pedersören kirkon kupeessa, toinen pää on Svedbergin koulumuseo Munsalassa. Matkan varrelta löytyvät muun muassa Munsalan kivikirkko, Juuttaan taistelun muistomerkki, Juthbackan kartano, Kuddnäs ja ns. Kuninkaankivi. Kesällä 1752 kuningas Aadolf Fredrikin matka Pohjanmaalle ja Karbyssä sijaitsee kivi, johon on kiinnitetty kuninkaan matkaan liittyvä muistolaatta.

Genius Loci tarkoittaa "paikan henkeä". Sivuston luomisen parissa ovat työskennelleet Kari Ilmosen ohella projektitutkija Anne Ruuttula-Vasari, projektisuunnittelija Tuomo Härmänmaa, projektipäällikkö Veli-Matti Tornikoski ja taloussihteeri Tarja Louhivuori. Internet-sivujen layoutin on suunnittelut St. Hurmos. Tekstien kääntämisestä ruotsiksi on vastannut Stina Hallman ja englanniksi Sirpa Vehviläinen. Hanketta ovat rahoittaneet Pohjanmaan ja Pohjois-Pohjanmaan ely-keskukset (Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelma 2007–2013).

Hankkeen tavoitteena on luoda historiallisen Keski-Pohjanmaan alueella paikallista kulttuuriperintöä hyödyntäviä matkailukonsepteja yhdistysten, yhteisöjen ja yritysten yleishyödylliseen käyttöön.

Heimo Riihimäki

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä