Paikallisuutiset

Mirkan tehtaalle täysin fossiiliton energiaratkaisu: Oravaisissa toimitaan Pietarsaaren malliin

Vuosi sitten valmistunut Mirka Power Toolsin Pietarsaaren tehdas käyttää geoenergiaa. Kokemusten pohjalta sama energialinjaus toteutetaan nyt myös Oravaisten tehtaalla. Kuva: Pentti Höri

Hiomatuotteiden valmistaja Mirka ja energiayhtiö Adven toteuttavat täysin fossiilittoman energiaratkaisun, jossa maalämpö, aurinkovoima sekä sähkökattila yhdistävät voimansa.

Mirkan Oravaisten tehtaan lämmöntuotanto muutetaan täysin fossiilittomaksi. Hankkeen valmistuttua arviolta alkuvuonna 2025, Oravaisten tuotantolaitoksen hiilidioksidipäästöt vähenevät noin 281 tonnia vuodessa, Mirka tiedottaa.

Nykyinen pellettikattila ja sen ohella vara- ja huippukulutusta varten toimiva kevyt polttoöljykattila korvataan maalämpöön ja aurinkovoimaan pohjautuvalla lämmityksellä. Olemassa oleva pellettikattila jää varakattilaksi uuden energiaratkaisun rinnalle.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Maalämmön perustana toimiva geoenergiakenttä koostuu 80 kaivosta, jotka kukin ovat 350 m syviä. Kaivot porataan tehtaan viereiselle peltoalueelle, jonne rakentuu myös 2,5 MWp aurinkovoimala.

Nykyiseen energiakeskukseen, vanhojen öljykattiloiden tilalle tuodaan lämpöpumput ja sähkökattila. Hankkeelle on myönnetty Euroopan unionin NextGenerationEU -rahoitusta.

– Meille jäi niin hyvät kokemukset Pietarsaaren tehtaan geoenergiaan pohjautuvasta energiahankkeesta, että päätimme jatkaa keskusteluja samankaltaisesta hankkeesta myös Oravaisten tehtaallamme. Halusimme eroon viimeisestäkin öljypisarasta. Tässä ratkaisussa otettiin mukaan geoenergian lisäksi vaikutteita myös Jepuan tehtaalla käynnissä olevasta sähkökattila- ja aurinkovoimalahankkeesta. Energiantuotannon mahdollisuudet ja haasteet saadaan aina ratkottua yhdessä, ja yhteistyömme Advenin kanssa ei ole pelkästään kaupallista, vaan se on täyttä kumppanuutta, sanoo Mirkan Project Office Manager Jari Lemberg yhtiön tiedotteessa.

Adven on tuottanut energiaa Mirkan Oravaisten tehtaalle jo vuodesta 2000 lähtien. Yli 20 vuoden kumppanuuden aikana peruslämmöntuotanto on käynyt läpi energiamurroksen: ensin polttoöljystä pellettilämmitykseen, myöhemmin mukaan kuvioon lisättiin lämmön talteenottoratkaisu, ja nyt lämmöntuotanto siirtyy täysin uusiutuvan energiantuotannon varaan.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Energiaratkaisu on kustannustehokas ja hiilineutraali, ja samalla se tukee Mirkan tahtotilaa olla omavarainen energiantuotannossaan, sanoo Advenin kiinteistöenergiaratkaisuiden myyntipäällikkö Anssi Juvonen.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä