Paikallisuutiset

Miltä näyttää elämä kriisitalven jälkeen? Osa vihannesten viljelijöistä keskeytti toiminnan talveksi, keväällä voi tulla kurkkujen ylitarjonta ja selvä hinnanlasku

Sune Österbackan puutarhalla on pystytty urakoimaan läpi talven, koska yrityksellä on ollut kiinteähintainen sähkösopimus.
Sune Österbackan puutarhalla on pystytty urakoimaan läpi talven, koska yrityksellä on ollut kiinteähintainen sähkösopimus. Kuva: Markku Jokela

Puutarhoilla, kuten monella muullakin alalla, on eletty poikkeuksellisia aikoja. Kustannusten nousu on rokottanut kaikkia yrittäjiä. Osalle puutarhoista sähkön korkea hinta on aiheuttanut niin suuria ongelmia, että he ovatkeskeyttäneet toiminnan talveksi.

Vihanneksia tuottavat Österbackan puutarha Kruunupyyn Teerijärvellä ja Kannuksen Kauppapuutarha Kannuksessa ovat niitä yrityksiä, jotka ovat onnistuneet toimimaan tavalliseen tapaan kriisitalvesta huolimatta.

Österbackan puutarhalla on vuoden loppuun saakka voimassa kiinteä sähkösopimus, jossa hinta on vielä sellainen, että toiminta on voinut jatkua entisellään.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Henkilökohtaisesti meille sähkön hinta ei ole ollut ongelma, mutta kuluttajien ostovoimaan se on vaikuttanut, puutarhan omistajaSune Österbacka sanoo.

Myös Kannuksen Kauppapuutarhalla sähkön hinta on osin kiinnitetty.

– Meidän strategiamme on ollut aina se, että ostamme sähkön ennakkoon ja pystymme näin budjetoimaan satokautta. Pörssisähköllä toimiminen olisi ollut mahdotonta. Sen huomaa, että sähkön hinta rassaa kuluttajia. On alettu kiinnittää enemmän huomiota siihen, mitä ostetaan ja minkä hintaista mikäkin on, toimitusjohtajaAleksi Hauhtonen toteaa.

Kun monta talvituottajaa on valtakunnallisesti ollut pois pelistä, vihannesmarkkinoilla ei ole ollut juurikaan ruuhkaa. Tilanteen odotetaan muuttuvan kevään lähestyessä, jolloin talvella tauolla olleet viljelijät tulevat mukaan markkinoille. Markkinat määrittelevät hinnat, eli hinta määräytyy kysynnän ja tarjonnan mukaan.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Uskon, että keväällä voi olla vihannesten ylitarjontaa ja hinnat laskevat. Se aiheuttaa taas ongelmia, jos myydään niin halvalla, että toimintaa on mahdotonta saada kannattavaksi, Aleksi Hauhtonen kertoo.

– Viljelijän kannalta ylituotantotilanne on hankala. Silloin kaikkea ei saada myytyä. Vaikka tuote olisikin halpaa, kukaan ei syö sitä tuplasti enemmän, vaan silloin kuluttajat ovat tyytyväisiä halvasta hinnasta ja ostavat ehkä ihan vähän enemmän kuin tavallisesti, Sune Österbacka selventää.

Tänä talvena on puhuttu paljonkurkun hinnasta. Monia mietityttää, milloin kurkun kilohinta alkaa laskea, kun nyt se liikkuu reilussa viidessä eurossa. Harva kuitenkaan muistaa, että reilun viiden euron kilohinta on ennenkin ollut kurkulle aika tavanomainen.

– Itse asiassa kurkun hinta on nyt samalla tasolla kuin vuosi tai kaksi vuotta sitten. Se ei ole tänä talvena ollut mitenkään poikkeuksellisen kallis, vaan ehkä siihen hintaan kiinnitetään nyt enemmän huomiota, Aleksi Hauhtonen pohtii.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Viime vuodet ovat olleet puutarhureille poikkeuksellisia.

– Tuntuu, että mennään kriisistä toiseen, on ollut korona, sota ja energiakriisi, toimitusongelmia tuotteissa... En muista, että minun aikanani olisi ollut näin haastavaa, ettei tiedä, mitä huominen tuo tullessaan, Kannuksen Kauppapuutarhan toimitusjohtaja Aleksi Hauhtonen sanoo.

Österbackan puutarhan omistajalla Sune Österbackalla on samansuuntaiset mietteet: asiat voivat muuttua oudon nopeassa tahdissa, eikä erilaisiin ennusteisiin pysty entiseen tapaan luottaa. Österbacka suhtautuu myös epäilevästi puheisiin siitä, ettäsähkökriisi olisi varmuudella pian ohitettu. Hän arvelee, että paluu entisen maailman sähkönhintoihin ja myyntiehtoihin on useiden vuosien päässä, jos sielläkään.

– Se on vähän niin kuin bensan ja dieselin hinta. Kun ne kerran ovat nousseet, eivät ne enää kovin helposti sieltä laske.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä