Paikallisuutiset
Merituulivoimayhtiö suunnittelee voimalinjojaan – kysely tuhannelle asukkaalle ja maanomistajalle Kokkolassa ja Pietarsaaren seudulla
Merituulivoimaa Kokkolan, Pietarsaaren ja Uudenkaarlepyyn edustalle suunnitteleva Skyborn Renewables Offshore Finland Oy lähestyy noin tuhatta asukasta ja kiinteistönomistajaa kyseisellä alueella kyselyn muodossa. Itse kyselyn toteuttaa konsulttiyhtiö Ramboll Finland Oy.
Asukaskyselyllä selvitetään vakituisten ja vapaa-ajan asukkaiden sekä maanomistajien ajatuksia hankkeen suunnitellusta sähkönsiirrosta mantereella. Samalla tutkitaan sen vaikutuksia asumiseen, virkistykseen ja ja elinkeinojen harjoittamiseen.
Kysely on osoitettu kaikkiin vakituisiin ja vapaa-ajanasuntoihin, jotka sijaitsevat kilometrin etäisyydellä voimalinjoista sekä niille kiinteistönomistajille, jotka omistavat metsä-, pelto- tai muita kiinteistöjä 50 metrin etäisyydellä suunniteltujen voimalinjojen keskilinjasta.
Skyborn suunnittelee enintään 150 merituulivoimalan pystyttämistä Suomen talousvyöhykkeelle, noin 25 kilometrin päähän rannikosta. Voimaloiden enimmäiskorkeus on 390 metriä ja niiden yksikköteho enintään 30 MW. Hanke kantaa nimeä Reimari.
Voimaloiden tuottama sähkö ja mahdollinen vety siirretään merikaapelilla ja -putkilla rantaan. Tutkittavia rantautumispaikkoja on kaikkiaan kuusi Kokkolasta Uuteenkaarlepyyhyn.
Rannan sähköasemalta sähkönsiirto jatkuu 400 kilovoltin ilmajohtoina Kokkolan, Pietarsaaren, Pedersören ja Uudenkaarlepyyn kaupungin kautta valittavasta vaihtoehdosta riippuen. Rakennettavat voimajohtolinjat yhdistyvät kantaverkkoon joko olemassa olevan Kokkolan Hirvisuon sähköaseman tai suunnitteilla olevan Uudenkaarlepyyn Sandåsin liityntäaseman kautta.
Voimajohtolinjoille Skyborn tutkii yhdeksää eri vaihtoehtoa.
Kokkolan Puotiniemeltä lähtisi noin 20 kilometrin pituinen voimajohto Hirvisuolle. Ykspihlajan eteläpuolelle, Kvikantiin rantautuminen puolestaan tarkoittaisi noin 4,5 kilometrin voimajohtoa Hirvisuolle. Tämä reitti kulkisi taajama-alueella, ja sen varrelle on suunniteltu myös asuinaluetta.
Pietarsaaressa sähköasema rakennettaisiin Storlöteniin eli Merilän ja Svedjan leirikeskusten välittömään läheisyyteen. Sieltä lähtisi 27,7 kilometrin mittainen voimajohto kohti Sandåsin sähköasemaa.
Uudessakaarlepyyssä vaihtoehtoina ovat Önille, Kanäsiin tai Jutbergsille rakennettavilta sähköasemilta lähtevät voimajohtolinjat. Niiden pituus vaihtelee 6,5 kilometristä 11,5 kilometriin.
Asukaskysely toteutetaan osana ympäristövaikutusten arviointimenettelyä. Kysely on avoinna 15. tammikuuta asti.
Tammikuussa Skyborn julkaisee myös kaikille avoimen kyselyn, jossa selvitetään yleistä mielipidettä Reimarin merituulivoimahankkeesta.
Reimarin rantautumis- ja voimalinjavaihtoehdot
Merituulivoimaloista sähkö ja mahdollinen vety voisi rantautua kuuteen kohteeseen eli Kokkolan Puotiniemeen tai Kvikantiin, Pietarsaaren Alholmaan tai Storlöteniin sekä Uudenkaarlepyyn Önille, Kanäsiin tai Jutbergsille.
Maan puolella ilmajohtoina kulkevat 400 kilovoltin voimalinjat voisivat lähteä rantautumispaikoilta yhdeksää eri reittiä kohti kantaverkon liityntäpistettä. Uutta voimajohtolinjaa rakennettaisiin valinnasta riippuen 4,5 - 27,7 kilometriä.