Mielipiteet
Marita Salmun mielipidekirjoitus: Kommentteja kaupunginjohtaja Anne Ekstrandin puheenvuoroihin valtuustossa
Kirjoittaja on pietarsaarelainen kaupunginvaltuutettu (Pro Pietarsaari).
Kannattaa katsoa kaupunginvaltuuston kokous You Tubessa osoitteessa ” JTVP kanava”. Mitä oma valtuutettusi esitti kaupungin sähköhankinnasta?
Aloitetaan lopusta: Ekstrand ihmetteli, miksi keskustelu kirjallisesta kysymyksestä on laajentunut alkuperäisestä. Siihen kaupunginhallitus antoi itse aihetta hyväksymällä vastauksen, jonka mukaan ”tarjouksia pyydettiin tavalliseen tapaan”. Tapa osoittautui oudoksi. Jos kaupunginhallituksen vastausta voidaan valtuuston kokouksessa täydentää suullisella vastauksella, mikä estää kirjallisen kysymyksen täydentämistä lisäkysymyksillä?
Ekstrand viittasi Herrforsilta joulukuussa 2021 saatuun tarjoukseen. Oliko tarjouspyyntö tehty ja tuliko siihen muita vastauksia? Päädyttiin spotti-hintaiseen sopimukseen. Tehtiin kolmevuotinen sopimus 1.4.2022 – 31.3.2025. Ekstrandin mukaan meillä on sähkölle dynaaminen hintasuojaus. Meniköhän senkin aikaikkuna ohi vuosilomien takia?
Kaupunginjohtajan mukaan syyskuussa kun sähkön hinnan huomattiin nousevan todella paljon, ei varsinaisesti tehty uutta sopimusta, vaan neuvoteltiin uusiksi olemassa oleva sopimus. Miten se nyt on? Spottihintainen kolmevuotinen sopimus muutettiin kiinteähintaiseksi. Siis sopimustyyppi muuttui ja hinta muuttui. Onko silloin kyseessä vielä sama sopimus? Kaupunginhallituksessa kysyin, onko meillä jonkinlainen optiosopimus, joka mahdollistaisi uudelleenneuvottelun. Ei kuulemma ollut. Mistä se nyt yhtäkkiä tuli?
Ekstrand kertoi sähkön kulutuksen vähentyneen vuodesta 2021 vuoteen 2022. (Hinta sen sijaan nousi miljoonalla eurolla.) Hän totesi myös, että jos kulutus on yli 100 000kWh/vuosi, ”ei voi mennä nettiin katsomaan minkälaisen sopimuksen saa, vaan silloin pitää aina neuvotella saadakseen tarjouksen tai tarjouksia”. Sitähän tässä on kyselty!
Ensimmäisen puheenvuoronsa lopuksi kaupunginjohtaja siteerasi J.K. Paasikiveä: ”Jälkiviisaus on paha. Kaukoviisaus on hyvä. Luottamus on paras.” Mutta mistä saadaan kaukoviisautta, jos tapahtumista ei oteta oppia ”jälkiviisastelemalla”? Ja luottamus – se pitää ansaita.
Toisessa puheenvuorossa Ekstrandin mielestä valtuutetut ovat saaneet vastaukset kaikkiin kysymyksiin. Kukin voi vertailla tehtyä kirjallista kysymystä kaupunginhallituksen ja nyt myös valtuuston enemmistöpäätöksellä hyväksymään vastaukseen. Aika moni valtuutettu oli eri mieltä.
Ekstrandin mukaan sähkösopimus on virkamiesasia, joten sopimuksen päättymisestä ei informoida lautakuntaa tai kaupunginhallitusta. Sopimuksen vaiheet olisi kuitenkin kannattanut kirjata ilmoitusasiana pöytäkirjoihin, niin olisi helpommin huomattu, onko päätökset hankinnoista tehty ennen sopimusten solmimista.
Neuvottelijaksi Ekstrand nimesi aiemman kiinteistöpäällikkö Mattias Thorsin; hän on kuulemma tehnyt päätöksen sähkösopimuksesta. Saamani suullisen tiedon mukaan kaupungin arkistoista ei löydy hankintapäätöksiä, vain sähkösopimukset.
Ekstrand kertoi käyneensä itse Herrforsin johdon kanssa vaikeaselkoisen sopimuksen läpi. Siinä kokouksessa hänelle annettiin uusi tarjous, jota ”pidimme hyvänä” (Ketkä ”me”? Onko neuvotteluissa suljettu jääviydet pois?) ja tehtiin sopimus, josta kaupunginhallitusta informoitiin suullisesti, ”koska tämä on asia, josta kaupunginhallitus ei päätä”. Ketkä sitten loppujen lopuksi päättivät asiasta?
Lopuksi Ekstrand toivoi, että valtuutetut ovat ymmärtäneet asian tarpeeksi hyvin. Voin vakuuttaa, että ainakin 16 valtuutettua ymmärsi, mikä merkitys on sillä, että asiat hoidetaan virkavastuulla lakien ja kaupungin omien ohjeiden mukaan.