Kokkola-lehti

Lomittajan työ voi monipuolistua

Lomittajat ja yrittäjät tyytyväisiä nykyiseen lomituspalveluun

Lomittajat olisivat halukkaita joustamaan ja tekemään tiloilla muitakin töitä kuin pelkkiä karjanhoitotöitä. Lomituslaki ei tätä kuitenkaan salli.
Lomittajat olisivat halukkaita joustamaan ja tekemään tiloilla muitakin töitä kuin pelkkiä karjanhoitotöitä. Lomituslaki ei tätä kuitenkaan salli. Kuva: Arkistokuva/Anne Mattila

Kaija Vähäsöyrinki

KOKKOLA (KP)

– Maatalousyrityksissä on yhä enemmän tarvetta monipuolisille lomitus- ja työpalveluille. Toisaalta kiinnostus näitä palveluja tarjoavaan yrittäjyyteen on vähäistä, tiivistää aiheesta selvityksen tehnyt projektipäällikköTiina Paavola MTK Keski-Pohjanmaasta.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Yrittäjyys koetaan Paavolan mukaan riskinä. Mieluummin ollaan palkkatöissä.

– Vaikka yrittäjyydestä kiinnostuneita oli vähän, lomittajat olisivat valmiita laajentamaan työnkuvaansa. Erityisesti peltotyöt, päivystys- ja varallaolo, lemmikkien hoito ja puutarhatyöt kiinnostivat lomittajia. Myös siivous ja remonttityöt mainittiin.

Selvityksen mukaan sekä yrittäjät että lomittajat ovat tyytyväisiä nykyiseen kunnalliseen lomituspalveluun. Huolena on lähinnä lomittajien työajan lyheneminen ja työmatkojen pidentyminen tilojen vähentyessä.

Ratkaisuksi tilojen työvoimapulaan voi nousta osa osa-aikainen yrittäjyys.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Lopputuloksena voisi nähdä syntyvän uudenlaista toimintaa, jossa lomittaja toimii maakunnallisena lomittajana ja sen lisäksi hän voisi toimia osa-aikayrittäjänä lisäansioiden saamiseksi,Jouni Jyrinki pohtii.

Kyselyn mukaan lomitusyritys perustettaisiin mieluiten yhteistyössä useamman lomittajan ja / tai maatilayrityksen kanssa.

Tuottajaliitto ryhtyi tekemään selvitystä uudistuvan lomituslain, maakuntauudistuksen ja samanaikaisen, voimakkaan rakennemuutoksen takia.

– Maakuntauudistuksen myötä ainakin Melan (Maatalousyrittäjien eläkelaitos) koulutus ja ohjaus loppuvat. Maatalouslomituksen tilanne voi muuttua riippuen siitä, tuleeko lomittajista maakuntahallinnon työntekijöitä vai hoitaako erillinen liikelaitos tai peräti yhtiö lomitusta, toiminnanjohtaja Jouni Jyrinki toteaa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Investoivat tilat tarvitsevat lisää työntekijöitä, varsinkin osa-aikaisia. Ongelmana on se, että työt ovat usein sellaisia, joita lomittaja ei lomituslain perusteella voi tehdä.

– Tulevaisuuden lomitusjärjestelmä voisi olla malli, joka vastaisi joustavasti tilojen tarpeisiin ja samalla varmistaisi lomittajien työajan täyttymisen tilalla. Tämä toki edellyttäisi, että yritykset ovat valmiita ostamaan muita työpalveluja lomituksen lisäksi.

Lomituspalvelut

Maatalousyrittäjistä reilu 76 % on tyytyväisiä nykyiseen kunnalliseen lomituspalveluun.

Turkisyrittäjistä tyytyväisiä on noin 71 %.

Maatalousyrittäjistä 42 % haluaisi ostaa työpalveluja lomitusyrittäjiltä.

Lomittajista reilua 18 prosenttia kiinnostaisi lomitusyrittäjyys.

Vain 8,5 % lomittajista on harkinnut palveluyrityksen perustamista.

Lomittajista 78 % haluaa jatkaa töissä kunnallisessa tai maakunnallisessa lomituspalvelussa.

Kysely tehtiin viime joulu- ja tammikuussa Webropol-kyselynä.

Kysely lähetettiin 340 maatalouslomittajalle ja 1730 maatalous- ja turkisyrittäjälle.

Lomittajista vastasi 24 ja yrittäjistä 15,5 prosenttia.

Kyselyn teetti MTK Keski-Pohjanmaa. Maakuntaliitto tuki selvitystä.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä