Paikallisuutiset
Lasten musiikkiharrastus lähti lentoon lahjoitusvaroin Itälässä: "En tiennyt, että osaat soittaa viulua, kertoi eräskin tyttö isänsä sanoneen ihailevasti Rusk-konsertin jälkeen".
Pietarsaari
Viisitoista lasta ja kolme aikuista istuvat ringissä, laulamassa ja loruilemassa. Takaseinällä seisoo kaksi vierasta seuraamassa ilolla maustettua yhdessäoloa. Menossa on iltapäiväkerho Itälän koulussa ja ilmassa on paljon naurua ja riemua.
Lapset ovat koulun kakkosluokkalaisia, aikuiset viulunsoiton, alttoviulun ja sähköbasson opettajia Wava-opistosta ja pitkänmatkalaiset vieraatMonica Armour Kanadastaja Helena Ranta Helsingistä.
Wavalla on näet ollut syksyn aikana erikoinen projekti työn alla Itälässä. Opiston rehtoriPeter Roos avaa taustoja:
"Haluamme nostaa tämän toimintamallin esiin ja innostaa muitakin lahjoittamaan varoja kerhotoimintaa tai vapaa-oppilaspaikkoja varten". Monica Armour
– Vuosittain RUSK-tapahtumassa käyvät Monica Armour ja Helena Ranta halusivat viime vuonna keskustella kanssani siitä, että he olivat kuulleet ja ymmärtäneet, että Pietarsaaressa on alueita, josta Wavalla ei ole kovin paljon oppilaita.
– He halusivat tukea jonkinlaista toimintaa, joka edesauttaisi lapsia hakeutumaan mukaan Wavan toimintaan. Keskustelin asiasta Itälän koulun rehtorin Liisa Svartin kanssa ja päädyimme järjestämään iltapäiväkerhon koulupäivän yhteydessä.
Suunnittelu polkaistiin käyntiin kesän korvalla, kerhoa päästiin pyörittämään heti syksystä Armourin ja Rannan lahjoittaman 1500 euron turvin.
Monica Armour kertoo ottaneensa asian puheeksi viime vuoden Rusk-tapahtumassa nähtyään estradilla lähinnä vain kantaväestöön kuuluvia paikallisia esiintyjiä.
– Pietarsaaren katukuvasta taas näki, että täällä asuu paljon myös maahanmuuttajia ja monien eri kansallisuuksien edustajia. Niin ikään mm. Rusk-festivaalin lounaskonserttien yleisössä istui aikuisia maahanmuuttajia ja aloin miettiä, että täytyyhän täällä olla myös lapsia.
– Otin asian esille ensin ystäväni Helenan kanssa. Hän oli heti mukana ideoimassa. Päätimme yhdessä tarjota opistolle pientä rahallista, korvamerkittyä tukea kerhotoimintaa varten. Loppu on historiaa, Armour iloitsee.
– Haluamme nostaa tämän toimintamallin esiin ja innostaa muitakin lahjoittamaan varoja kerhotoimintaa tai vapaa-oppilaspaikkoja varten.
Monica Armour naurahtaa, ettei hän voi myöskään liiaksi painottaa musiikin merkitystä ihmisen elämässä.
– Musiikki aktivoi aivoja ja tuo lapsen elämään kokonaan uuden ulottuvuuden. Siitä on niin tieteellistä näyttöä kuin käytännön kokemusta. Musiikkiharrastus tarjoaa iloa ja yhdessä soittaminen opettaa toimimaan ryhmässä, sitä kautta integroitumaan.
Päällimmäiseksi tavoitteeksi kerhossa asetettiin osallistuminen pikku-Ruskiin. Siinä onnistuttiinkin yli odotusten. Viime tiistaina illalla Schaumansalin estradilla nähtiin onnellinen ja intoa puhkuva joukko Itälän musakerholaisia.
– En tiennyt, että osaat soittaa viulua, kertoi eräskin tyttö isänsä sanoneen ihailevasti konsertin jälkeen.
Kerhopäivinä ovat viulun ja pianon lisäksi raikuneet mm. kontrabasso ja kellopeli.
– Lasten ehdottomiin suosikkeihin on kuulunut eri instrumentteihin tutustumisen ja niiden soittamisen lisäksi musiikkijumppa salissa, kertooMerja Pyrhönen, viulunsoiton opettaja.
Kerhotoiminnan jatkuvuuden varmistamiseksi Monica Armour ja Helena Ranta ilmoittivat visiitillään rahoituksen jatkuvan myös seuraavan lukuvuoden.
Itälän musiikkikerho
Toimii täysin yksityisin lahjoitusvaroin; Monica Armour ja Helena Ranta tukevat musiikkikerhoa 1500 eurolla.
Suunnattu koulun kakkosluokkalaisille, mukana 13-15 oppilasta.
Kerhossa soitetaan, lauletaan ja kokeillaan erilaisia soittimia.
Opettajat ja soittimet tulevat Wava-opistolta.
Kerran viikossa, keskiviikkoisin, koulupäivän päätteeksi.
Lahjoittajat haluavat nostaa toimintamallin esiin ja innostaa muitakin lahjoittamaan varoja kerhotoimintaa tai vapaa-oppilaspaikkoja varten.