Paikallisuutiset
Lasten askartelut koulun ikkunassa poiki valituksen koulun turvattomuudesta: "Olemme aikamoisessa aikojen murroksessa", sanoo pietarsaarelaiskoulun rehtori
Pietarsaaren Kielikylpykoulun esiopetuksessa olevat lapset askartelivat lokakuussa halloween-teemaisen ikkunanäyttelyn kummituksineen ja kurpitsoineen.
Tapahtuneesta valitettiin Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirastoon. Valittaja on koulun ulkopuolinen henkilö, joka oli havainnut ikkunan ollessaan hakemassa lapsia seurakunnan iltapäiväkerhoon.
Valituksen mukaan halloween on uskonnon harjoittamista ja johtaa turvattomaan kouluympäristöön. Avi on pyytänyt Pietarsaaren sivistys- ja hyvinvointilautakunnalta selvitystä asiasta. Itse valitus ei ole julkinen.
Selvityksen on laatinut Kielikylpykoulun rehtoriKristiina Hellstrand. Hän kirjoittaa, että koulussa ei tavata viettää halloweenia, sillä se ajoittuu yleensä pyhäinpäivän aikaan. Tuolloin koulun perinteenä on vierailla hautausmaalla pyhäinpäivää edeltävänä perjantaina.
"Kaupungissamme on monenlaista ihmistä, kulttuurit törmäävät ja opettajatkin ovat välillä ihmeissään, että kuinka ja mitä tässä nyt sitten pitää tehdä." Kristiina Hellstrand Kielikylpykoulun rehtori
Halloween-teemaa voidaan kuitenkin käsitellä englannin tunnilla, sillä perinne on englanninkielinen.
Tänä vuonna halloweenia vietettiin pyhäinpäivää edeltävänä viikonloppuna. Sitä edeltävällä viikolla esikouluryhmissä askarreltiin ikkunaan muun muassa hämähäkkejä, kurpitsoita ja kummituksia. Yhdessä ryhmässä myös laulettiin Luurankolaulua. Teemaikkuna poistettiin pyhäinpäiväviikolla.
Selvitykseen liittyy myös yhteistyöharjoituksen merkeissä tehty kaupungin viidensien vuosiluokkien metsäretki. Siinä oppilaiden tuli pelastaa uhanalaisia bakteereja, joita esittivät zombieiksi pukeutuneet Kruunupyyn kansanopiston opiskelijat. Asialla ei sinänsä ollut tekemistä halloweenin kanssa.
Kristiina Hellstrandin mukaan koulu tiedottaa koteja erilaisista tapahtumista ja teemoista. Kyseisistä tapahtumista koulu on saanut pelkästään myönteistä palautetta oppilailta ja heidän huoltajiltaan.
"Pietarsaaren perusopetuksen opetussuunnitelman mukaan koulu on osa kulttuurisesti muuntuvaa ja monimuotoista yhteiskuntaa, jossa paikallinen ja globaali limittyvät. Erilaiset identiteetit, kielet, uskonnot ja katsomukset elävät rinnakkain ja ovat vuorovaikutuksessa keskenään. Oppivassa yhteisössä kotikansainvälisyys on tärkeä voimavara. Yhteisö arvostaa ja hyödyntää maan kulttuuriperintöä ja kansalliskieliä sekä omaa ja ympäristön kulttuurista, kielellistä, uskonnollista ja katsomuksellista monimuotoisuutta", Hellstrand kirjoittaa.
Selvityksen mukaan Kielikylpykoulussa tutustutaan kulttuuritraditioihin, erilaisista ajattelu- ja toimintatavoista keskustellaan rakentavasti ja luodaan uusia tapoja toimia yhdessä. Koulun käytäntöjen kerrotaan myös olevan joustavia ja monipuolisen toiminnan mahdollistavia.
Toimituksen haastattelema rehtori Kristiina Hellstrand kertoo, että valittaja ei ole ollut "virallisesti" yhteydessä häneen asian tiimoilta. He ovat tosin tavanneet sattumalta kadulla, jolloin henkilö oli kertonut tekevänsä valituksen. Toimenpidettä Hellstrand pitää "vähän kevyenä".
Sen sijaan hän myöntää, että koulu on tänä päivänä yleisellä tasolla helisemässä, kun eri kulttuureja ja katsomuksia on soviteltava yhteen.
– Meille on myös tullut aika paljon kyselyjä kirkossa käynnistä, päivänavauksista ja virsien laulamisesta. Olen itsekin miettinyt, että tällaiset valitukset alkavat varmasti lisääntymään. Kaupungissamme on monenlaista ihmistä, kulttuurit törmäävät ja opettajatkin ovat välillä ihmeissään, että kuinka ja mitä tässä nyt sitten pitää tehdä, Hellstrand sanoo.
– Meillä on opetushallituksen säännöt ja oma opetus- ja lukuvuosisuunnitelmamme, ja pysymme niissä. Mutta kun vanhemmat sanovat, että meidän lapsi ei voi mennä sinne eikä saa tehdä tätä eikä laulaa sitä, niin olemme aikamoisessa aikojen murroksessa.
Varsinkin juhla-aikoina tällainen korostuu. Hellstrandin mukaan koulujenkin juhlat perustuvat paljolti kristilliseen perinteeseen pääsiäisvaelluksineen ja joulukirkkoineen.
– Kun harjoitellaan ohjelmia, täytyy miettiä, saavatko kaikki olla mukana. Nykyisin tällaista on paljon enemmän kuin vielä kymmenen vuotta sitten.
Kielikylpykoulussa on noin 420 oppilasta eskareista viidesluokkalaisiin. Hellstrandin mukaan suoraa palautetta koulun tapahtumista ja tekemisistä tulee määrään verrattuna lopulta aika vähän.
– Kaikkien luokkien oppilaiden huoltajilla on omat Whatsapp-ryhmät, joissa koulusta keskustellaan paljon. Se on ihan kivaa. Toivoisin kuitenkin, että askarruttavista asioista soitetaan omalle opettajalle ja rehtorille. Monesti keskusteluissa korostuvat ääripäät, Kristiina Hellstrand neuvoo.
Hän pitää tärkeänä vanhempien mukanaoloa siten, että tulisi sekä rakentavaa kiitosta että rakentavaa kritiikkiä. Se osoittaisi, että he ovat kiinnostuneita lasten koulunkäynnistä ja arvostavat sitä.
– Se laittaisi koulun ottamaan kantaa myös omaan arvoperustaansa, siihen miten me toimimme ja millaista opetusta me lapsille annamme.