Paikallisuutiset
Länsinummen koulun rehtori miettii tilapulaa ja opettajien riittämistä: "Kovin haasteelliset pari viikkoa edessä"
Pietarsaarelaisen Länsinummen alakoulun rehtoriKeijo Paananen suhtautuu varsin kriittisesti kahden viikon mittaiseen "kevätkouluun". Maan hallituksen päätösten mukaisesti alakoulut avataan 14. toukokuuta lähiopetukselle, minkä jälkeen etäkoulunkäynti ei ole enää mahdollista.
– Rehellisesti sanottuna noista kahdesta viikosta tehtiin kovin haasteellisia, Paananen sanoo.
Ongelmia aiheuttavat ensi sijassa opetusryhmien jakaminen pienempiin ja niiden pitäminen erillään toisistaan, samoin yhteisruokailusta pidättäytyminen.
– Koulut joutuvat nyt pohtimaan vakavasti sitä, onko meillä tarpeeksi tiloja muodostaa näitä pienempiä ryhmiä. Lainsäädäntö edellyttää, että jokaisella ryhmällä pitää olla opettajajohtoinen ryhmähallinta. Pitäisi olla jopa opettajia lisää, ja mistä me nyt ne saamme? hän ihmettelee.
Jo alkuviikkoon mennessä Keijo Paananen oli saanut perheiltä puolen tusinaa pyyntöä lasten vapauttamiseksi koulunkäynnistä toukokuun loppuviikoiksi.
– Luulen, että kun edetään lähemmäs h-hetkeä, tämä määrä tulee kasvamaan.
Paanasen mukaan vanhemmat pelkäävät ensisijaisesti lapsen sairastumista. Perheessä saattaa myös olla riskiryhmään kuuluvia.
– Itse en ainakaan rehtorina rupea keneltäkään vapaita kieltämään, jos on uhan tai pelon tunnetta. Myönnän vapaan, jos joku kokee sen tarpeelliseksi. Sehän on vähän kuin myöntäisi kahden viikon etelänloman.
Kouluissa kaivataan nyt kipeästi yksityiskohtaisempia ohjeita, joilla koulutyötä päästään suunnittelemaan.
– Jos tämä aiheuttaa perheissä pelkotiloja, sama tilanne on myös koulujen henkilökunnalla. Nyt vain edellytetään, että laitetaan koulu käyntiin ja hoidetaan homma. En epäile, etteikö sitä hoideta, mutta vähän epävarma olotila on kaikkien koulussa työskentelevien puolesta ja myöskin lapsiperheiden puolesta. Tuleeko tartuntoja niin että kesällä kaikki on sairaina? Ei sitä kukaan osaa sanoa.
Jos ja kun koulut piti avata, Paananen ainakin olisi halunnut selkeämmän viestin siitä, onko toimenpide todella turvallinen.
– Mieluummin olisimme sitten olleet normaalisti koulussa, normilukujärjestyksen mukaan. Kun koronasta alettiin tammikuussa puhumaan, kaikki suomen koulut alkoivat kiinnittämään hygieniaan eli käsien pesuun, etäisyyksiin ja pienempiin ryhmiin huomiota jo silloin, vaikkei varsinaisia ohjeistuksia ollut. Tartuntatautien välttäminen on koulussa ollut perussääntö jo vuosikausien ajan.
Rehtori Paananen arvioi, että koulu tekee parhaansa, mutta lapset, varsinkin esikoululaiset ja alaluokkien oppilaat myös haluavat liikkua ja tavata toisiaan.
– Emme me heitä voida pitää erillään kahden metrin välein istumassa kaiken päivää. Varmasti mennään aika lailla ulkoilun puolelle ja tällaisiin toimintoihin.
Mikäli normaaliopetusryhmät joudutaan jakamaan pienempiin, seinät tulevat Keijo Paanasen mukaan vastaan.
– Länsinummella sen enempää kuin Itälässäkään ei ole sellaista ylimääräistä tilaa, jos joudumme puolittamaan luokkia. Täytyisi olla erillinen rakennus, joka on tyhjä tai niin vähällä käytöllä, että sitä voitaisiin hyödyntää.
Lukiosta on puhuttu yhtenä vaihtoehtona, kun se hallituksen uudenkin ohjeistuksen mukaan todennäköisesti pysyy kiinni kesälomiin saakka.
Paananen arvioi, että lukion tiloista voisi olla apua erityisesti Oxhamnin yläkoululle ja Kielikylpykoululle, joissa oppilasmäärät ovat suuret ja tilat tällä hetkellä kortilla.
Länsinummen koti- ja kouluyhdistyksen puheenjohtajaJarno Pikkumäki kertoo, että yhdistyksen piirissä ei ole vielä ehditty keskustella koulujen avaamisesta.
– Todennäköisesti pidämme jonkinlaisen teams-palaverin aiheesta. Henkilökohtaisesti näen, että asiassa on sekä hyviä että huonoja puolia. Paljon riippuu varmasti siitä, millainen tilanne kotona on, eli onko siellä esimerkiksi riskiryhmää.
– Toisaalta vanhemmilla on nyt mahdollisuus mennä töihin, varsinkin jos kotona on ollut pienempiä lapsia.
Pikkumäki huomauttaa, että koulukyyditysten järjestämisestä on puhuttu varsin vähän.
– Onko otettu huomioon, että esimerkiksi yläasteille tulee aika paljon oppilaita täysillä linja-autokyydityksillä muualta?