Paikallisuutiset
Kuuntele video!: Johanneksen kappelissa soivat pian virtuaaliurut. Kuulija saa nauttia Pietarsaaressa samasta kirkkourkujen äänestä kuin eurooppalaisissa katedraaleissa.
Virtuaaliurut mahdollistaa suurten urkujen soinnin tilassa, johon isot pillit eivät sovi. Äänet on käyty nauhoittamassa oikeista uruista paikanpäällä huippuluokan äänitystekniikalla jokaisesta pillistä erikseen ja ne on edelleen tallennettu huippuluokan tietokoneeseen.
Pietarsaari
Virtuaaliurkujen äänimaailma on niin lähellä oikeita urkuja, ettei kokeneen kanttorin mukaan harjaantunutkaan korva eroa huomaa. ÄäninäytteeksiTimo Vikman valitsee läppäriltään Bachin Fantasian soitettuna ranskalaisella 1700 -luvun Sainte-Marie-Madeleine kirkouruilla.
– Virtuaaliuruissa tallentuu historiallisesti arvokkaiden urkujen äänimaailma jälkipolville. Samalla suurempien urkujen sointi mahdollistuu pienemmässä tilassa, johon isot pillit eivät sovi. Virtuaaliuruissa yhdistyy huippuluokan äänitystekniikka ja tietokone. Lisäksi päivitettävyys ja ääneen laatu ovat omaa luokkaansa, Vikman kertoo.
Vikmanin omistama Mixtuur Finland vastaa virtuaaliurkujen asennuksesta Johanneksen kappeliin. Urkujen soittopöytä on valmistettu Mixtuur Orgels:n tehtaalla Hollannissa ja äänentoisto rakennetaan Iisalmelaisen Genelecin kaiutintekniikalla.
"Urut voi laittaa soittamaan virttä tai urkumusiikkia myös etäyhteydellä, mutta kanttoria ja elävää musiikkia tekniikalla ei voida eikä haluta korvata".
Kuuntele videolta Timo Vikmanin musisointia Johanneksen kappelin uusilla virtuaaliuruilla, kaksi ensimmäistä pätkää ovat Johann Sebastian Bachin sävellyksistä, g-molli fuuga sekä Air, kolmas on omaa improvisaatiota.
.lemonwhale-embed-container { position: relative; padding-bottom: 56.25%; height: 0; overflow: hidden; max-width:100%; width:100% } .lemonwhale-embed-container iframe { position: absolute; top: 0; left:0; width: 100%; height: 100%; }
Uutta soitinta onkin hartaudella odotettu. Jo viisitoista vuotta sitten kappelin vanhan soittimen vuodelta 1981 katsottiin tulleen tiensä päätöksen seurakuntalaisten palveluksessa. Soitin voi palvella jatkossa hyvin esimerkiksi urkujensoiton harjoitussoittimena, mutta siunauskappelikäytössä se on osoittautunut liian pieneksi ja toimintavarmuudeltaan riittämättömäksi.
Virtuaaliurut otetaan käyttöön kunhan seurakuntien kanttorit ovat saaneet tutustua siihen rauhassa. Aikaa on aina kevään korvalle asti, sillä uusi soitin vihitään käyttöön maaliskuussa.
Kappeliin rakennettua urkujen äänentoistoa voidaan hyödyntää jatkossa myös puheäänentoistossa. Urkujen tekniikka ja puheäänentoiston mikrofonit on nyt kytketty valmiuteen, mutta äänimaailma viimeistellään pintaremontin valmistuttua. Vikman palaa tekemään lopullisen säätötyön kahden viikon päästä kun penkit ovat paikoillaan ja sali on muutoinkin normaalissa asussaan myös akustiikan osalta.
Sitä ennen edessä on satoja ajokilometrejä eri puolilla Suomea. Vireillä on monta vastaavaa projektia.
Mixtuur Finland Oy: on asentanut Suomeen viitisenkymmentä virtuaaliurkua viimeisen kahden, kolmen, vuoden aikana.
– Olemme alalla ainoa suomalainen toimija, joka pystyy rakentamaan ja hyödyntämään virtuaaliurkujen tekniikkaa tässä laajuudessa.
Aikanaan kuulija saa nauttia Johanneksen kappelissa samasta kirkkourkujen äänestä kuin eurooppalaisissa katedraaleissa, joissa soivat suurten ja maineikkaiden soitinrakentajien urut. Äänet on käyty nauhoittamassa paikanpäällä huippuluokan äänitystekniikalla jokaisesta pillistä erikseen ja ne on edelleen tallennettu huippuluokan tietokoneeseen.
Vertailun vuoksi: perinteisissä sähkö- ja digitaaliuruissa pilliurkujen äänen jäljittelyssä käytetään enemmän ääntä syntetisoivaa tekniikkaa.
Johanneksen kappelin virtuaaliurut ja äänentoisto maksavat hieman yli 43 000 euroa. Hankkeen kokonaissumma nousee 50 000 euroon kun mukaan lasketaan mm. kaapelointityöt ja salin pintaremontista aiheutuvat kulut. Kasvojenkohotusta tarvitaan siksikin kun kappelia aiotaan käyttää vastaisuudessa muuhunkin kuin hautajaisiin, kuten konserttisalina.
Uusi soittopöytä sijoitetaan samalle seinälle, missä vanhakin on, mutta lähemmäksi ovea ja niin, että urkuri istuu kasvot - eikä enää selkä – saliin päin. Soittopöytä on tarpeen mukaan liikuteltavissa
– Kanttorin työtä helpottaa suuresti kun hän voi suoraan seurata toimituksen kulkua, näkee vaikkapa ovatko kaikki vieraat laskeneet kukkansa ennen kuin voi alkaa soittaa virttä, Timo Vikman tietää.
Vaikka uusi soittopöytä on fyysisesti entistä pienempi, on se kapasiteetiltaan moninkertaisesti isompi pelkästään äänikertavalikoiman osalta. Kaikki data löytyy soittopöydän sisältä ja soitin on helposti hallittavissa. Virtuaaliurut toimivat Hauptwerk-ohjelmalla, joka on tallennettu tietokoneeseen.
Tietokone soittaa urkujen äänet siinä järjestyksessä, jolla urkuri painaa koskettimia. Jokaiseen koskettimeen on digitaalisesti tallennettu ääninäyte olemassa olevien urkujen joka pillistä.
– Virtuaaliuruilla voidaan soittaa eri sointiväreillä soivia urkuja. Urut voidaan valita urkukappaleiden mukaan ja urkujen vaihtaminen tapahtuu kätevästi kosketusnäytöstä, joita on kolme. Yhdeltä näytöltä on mahdollista hallita 30 äänikertaa.
Äänikertojen määrässä Johanneksen kappelin uusia virtuaaliurkuja voi verrata Suomen suurimpiin kirkkourkuihin Lapualla.
– Lapuan uruissa on 85 äänikertaa kun näillä on mahdollista hallita 90 äänikertaa. Vanhoissa uruissa on 7 äänikertaa.
– Tarjolle tulee kaiken lisäksi siis valtava repertoaari entiseen verrattuna, Vikman iloitsee.
Soittopöytään voi ladata lähes rajattomasti erityyppisiä soittimia, sampleja.
Tekniikka mahdollistaa niin ikään musiikin tallentamisen. Soittotapahtuma voidaan tallentaa ja soittaa tarvittaessa myöhemmin. Timo Vikman pohtii, että tallentamista voitaisiin tarvita äkillisessä sairastumistapauksessa tai ylipäätään kriisitilanteessa jossa kanttori ei pääse paikalle.
– Urut voi laittaa soittamaan virttä tai urkumusiikkia myös etäyhteydellä, mutta kanttoria ja elävää musiikkia tekniikalla ei voida eikä haluta korvata.
– Ihmisten kohtaaminen ja palveleminen on keskeinen osa seurakuntien työtä eikä tilaisuuksia haluta hoitaa automatisoituna.
Virtuaaliurut vihitään käyttöön maaliskuussa
Johanneksen kappelin metalliset pilliurut vuodelta 1981 korvataan huipputekniikkaa edustavilla, noin 43 000 euroa maksavilla virtuaaliuruilla.
Uudet virtuaaliurut otetaan käyttöön kun kanttorit ovat ehtineet tutustua niihin. Virallisesti urut vihitään käyttöön maaliskuussa.
Virtuaaliuruista kuuluu oikeista uruista paikanpäällä tallennettu ääni.
Pienen kokonsa puolesta virtuaaliurut mahdollistaa suurten urkujen lämpimän ja miellyttävän soinnin tilassa, johon isot pillit eivät sovi.
Mixtuur -virtuaaliurut toimii Hauptwerk -ohjelmistolla, joka on tallennettu tietokoneeseen. Soittimella on 5 vuoden takuu. Soittimen ylläpitokustannukset ovat pidemmällä aikavälillä murto-osa pilliurkujen kustannuksista.
Timo Vikman on aiemmin toiminut kanttorina yli 20 vuotta ja musiikin teknologiaan liittyvien aineiden opettajana mm. Sibelius-Akatemiassa.