Paikallisuutiset

Kotitalouksilla riittää petrattavaa biojätteen keräilyssä Ekoroskin alueella- Kuljetusyhtiössä paperipussi lisännyt ongelmia

Hyväksyttyjä paperipusseja on biojätteen joukossa paljon, mutta samoin vielä löytyy kiellettyjä tavallisia muovipusseja.

Eija Ylisaari-Salminen Pietarsaari on vuosikausia kompostoinut kodin ruokajätteet. – Onneksi ei nyt tarvitse takuta paperipussien kanssa. Kuva: Pirkko Högkulla

Biojäte on viime heinäkuusta lukien pitänyt pakata Ekoroskin alueella paperipusseihin. Jätehuoltomääräysten mukaan Ekorosk voi hyväksyä myös biohajoavat pussi, jotka ovat standardin EN 13432 mukaisia.

Taustalla on Pohjanmaan jätelautakunnan tekemä päätös, joka kieltää tavallisten muovipussien käyttämisen biojätteelle. Biojäte kuljetetaan biokaasulaitoksiin, joissa siitä valmistetaan biokaasua ja kompostimultaa. Biojätteen esikäsittelystä huolimatta voi väärinlajiteltua muovia joutua prosessiin.

– Jotta Ekoroskilla vielä olisi biokaasulaitoksia, jotka ovat valmiita ottamaan biojätteen vastaan, muovipussit on kielletty, toteaa Ekoroskin toimitusjohtaja Michael Östman.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

”Stormossenin biokaasulaitokselta on kuitenkin ilmoitettu, että biojätteen laatu on parantunut”. Michael Östman.

Muovin käyttö on Östmanin mukaan vähentynyt biojätteessä.

– Paperipusseja on joukossa paljon, mutta myös tavallisia muovipusseja valitettavasti vielä löytyy. Vielä ei ole tehty laskentaa, joten on liian aikaista antaa tarkempaa tietoa paperipussien määristä ja siitä kuinka paljon on petrattavaa. Stormossenin biokaasulaitokselta on kuitenkin ilmoitettu, että biojätteen laatu on parantunut.

– Poiminta-analyysi tehdään ensi kesänä. Käymme muutoinkin säännöllisesti joka kesän läpi tietyn määrän jätepusseja ja niiden sisältöjä Ekoroskilla osana jätteen laadun seurantaa.

Koko Ekoroskin toiminta-alueelta kertyy biojätettä kotitalouksilta noin 8000 tonnia vuodessa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

”Sotkuisempaa homma on. Tavara on selvästi vetelämpää ja sotkuisempaa purkaessa. Biojäte oli aiemmin suljetussa muovipussissa ja pysyi siellä paljon paremmin”. Petri Niemelä.

Kuljetusyhtiössä biojäte paperipusseissa on lisännyt ongelmia. Paperinen, sisällöltään vetinen pussi on jäätynyt herkästi jäteastiaan, ja jätteet repeytyneestä pussista ovat valahtaneet pitkin roska-auton säiliötä.

– En ole viime aikoina kysynyt kuskeilta ovatko paperipussit enemmistössä tai onko vielä paljon heitä, jotka laittavat biojätteen muovipussiin, kertoo toimitusjohtaja Petri Niemelä Ekokuljetus JNH Oy:stä.

– Sotkuisempaa homma on. Tavara on selvästi vetelämpää ja sotkuisempaa purkaessa. Biojäte oli aiemmin suljetussa muovipussissa ja pysyi siellä paljon paremmin. Paperipussissa jäte pääsee helpommin leviämään. Eli entinen malli oli meille helpompi.

Pelkona kuljetusyhtiössä on, että kesällä voi biojätteen kanssa tulla suurempia ongelmia, kun märkä jäte nesteytyy enemmän, valuu astiasta tyhjennyksen mukana jääden lillumaan jäteauton säiliön pohjalle.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Päivässähän kipataan satoja astioita. Pahimmassa tapauksessa neste pitää imeä pohjalta pois.

Yhtiö vastaa jätekuljetuksista Ekoroskin alueella, mihin kuuluu kaikkiaan noin 25 000 taloutta Uudestakaarlepyystä Pietarsaaren ja Kokkolan seutukuntiin.

Ekokuljetuksen kanssa samaan Fluo-konserniin kuulu muun muassa ähtäväläinen Finells Transport Ab, joka hoitaa jäteastioiden tyhjennyksiä Pietarsaaressa ja seutukunnissa.

Kurkistus yhden taloyhtiön biojäteastiaan Pietarsaaressa osoittaa, että niin paperipusseja kuin tavallisia muovipussejakin käytetään. Kuva: Pentti Höri
Harvassa ovat jäteastiansa pesevät kotitaloudet.

Biojäteastioiden pesu kuuluu Ekoroskin alueella asiakkaalle. Niemelän mukaan kuitenkin harvassa ovat jäteastiansa pesevät kotitaloudet.

– Ekoroskin alueella on poikkeuksellista, ettei yksityisille talouksille tarjota biojäteastioiden pesua. Jätehuoltomääräysten mukaan ne on pestävä kerran vuodessa.

– Vaasassa pestään kaikkien kotitalousasiakkaiden astiat kahdesti vuodessa, keväällä ja syksyllä. Kaikilla kuljetusyhtiöillä ei ole tällaista kalustoa, että pystyy pesemään. Me olemme hankkineet uuden erillisen pesuauton kiertämään Kokkolan, Pietarsaaren ja Vaasan alueita, millä pestään astiat tyhjennyksen yhteydessä, kuvaa Petri Niemelä.

– Parhaillaan tarjoamme myös Pietarsaaren taloyhtiöille jäteastioiden pesua. Taloyhtiöt Kokkolassa ovat jo aiemminkin tilanneet meiltä astioiden pesuja.

”Onneksi ei tarvitse nyt takuta paperipussien kanssa”. Eija Ylisaari-Salminen.

Omakotitalossa asuvan Eija Ylisaari-Salmisen pihassa on vain yksi roskapönttö ja se on energiajätteelle. Biojäteastiaa pietarsaarelaistaloudessa ei ole nähty vuosikausiin, sillä ruoantähteet päätyvät vanhastaan kompostiin.

– Onneksi ei tarvitse nyt takuta paperipussien kanssa, Ylisaari-Salminen iloitsee.

Lämpökompostoriin takapihalle päätyvät kukkamullat sekä kaikki ruoanlaiton ja ruokailun yhteydessä syntynyt biojäte kuten hedelmien, vihannesten ja kananmunan kuoret, suodatinpussit kahvinporoineen. Sekaan kuiviketta.

– Olen viime vuodet asunut yksin miehen kuoltua. Yhden hengen taloudessa kertyy keittiöstä täytettä kompostiin hiljalleen. Kun tehdään martoissa ruokaa tapaankin ottaa biojäteastian mukaan niin saan kompostiin enemmän massaa.

Komposti vaatii Ylisaari-Salmisen mielestä vain vähän hoitoa. Tärkeänä pointtina hän pitää myös sitä, että kompostointi on ekologista.

Komposti on vielä umpijäässä. Lämpötilan noustessa se heräilee. Pihapiiristä löytyy myös puutarhakomposti ja pallokomposti. Kuva: Pirkko Högkulla
”Viimeistään kompostin tyhjennysvaiheessa löytyvät kaikki kadonneet hedelmäveitset sun muut pikkutavarat”.

Säästöäkin ropisee. Kompostori on maksanut Eija Ylisaari-Salmisen laskelmien mukaan hintansa vuodessa kun laskee biojätteiden tyhjennykset ja jätepussien ostamiset.

– Meille ei aikoinaan tullut mieleenkään ruveta maksamaan vielä biojätteestä.

Jälkikompostointi hoituu vanhassa pallokompostorissa. Kypsynyt kompostimassa päätyy maanparannusaineeksi pensaiden juurelle.

– Viimeistään kompostin tyhjennysvaiheessa löytyvät kaikki kadonneet hedelmäveitset sun muut pikkutavarat, Eija Ylisaari-Salminen naurahtaa.

Puutarhakomposti ilmestyi lämpökompostin ja pallokompostin kaveriksi pihapiiriin viime kesänä.

– Täytin puutarhakompostin lehdillä ja ruoholla. On oikein mielenkiintoista nähdä nyt keväämmällä miten se on onnistunut.

Ylisaari-Salminen pyrkii arjessa muutoinkin ottamaan kestävää kehitystä huomioon.

– Tiedän, ettei omaa hiilijalanjälkeä yksin omakotitalossa asuvana kannata lähteä edes laskemaan. Ei sitä pieneksi saa. Asumismuoto on kuitenkin halpa; talossa on maalämpö ja katolla aurinkopaneeli, missä olen tuottajapuolella.

Komposti on maksanut Eija Ylisaari-Salmisen laskelmien mukaan hintansa vuodessa kun laskee biojätteiden tyhjennykset ja jätepussien ostamiset. Kuva: Pirkko Högkulla
Kommentoi Ilmoita asiavirheestä