Paikallisuutiset
Kotimaan matkailijat löysivät tiensä rannikon kohteisiin: Koronakesä oli matkailullisesti vilkasta aikaa Pietarsaaren seudulla - "tehän puhutte suomea"
Koronakesä oli matkailullisesti vilkasta aikaa Pietarsaaren seudulla, vaikka Juthbackan markkinat peruttiin ja Jaakon Päivätkin melkein.
Kaupunginhotellin varaustilanne oli kesällä erinomainen ja museoissa kävi paljon väkeä. Erityisen merkillepantavaa oli, että turisteja tuli tavallista enemmän suomenkielisestä Suomesta.
Monelle Pietarsaaren seutu oli aivan uusi käyntikohde.
Kotimaan matkailun vilkastuminen pantiin merkille niin Pietarsaaressa, Luodossa kuin Uudessakaarlepyyssäkin.
Kuddnäsiin tutustui kesäkuun 5. ja elokuun viimeisen päivän välillä noin 4 000 matkailijaa. MuseoamanuenssiLaura Holm on tyytyväinen, vaikka kävijämäärä ei sinänsä ollut ennätys.
– Yleensä Kuddnäsiin tulee vieraita linja-autolla, 50 ihmistä kerrallaan. Koronan takia busseja ei tänä kesänä tullut, ihmiset tulivat pareittain tai perheittäin henkilöautoilla.
Keskimäärin Topeliuksen kotiin tutustui lähes 50 henkilöä päivässä.
– Vierailijoita tuli vain muutama kerrallaan, joten heidän kanssaan ehti jutella eri tavalla kuin jos esittelisi paikkoja bussilastilliselle väkeä.
Kävi myös ilmi, että merkittävä osa kesän vieraista tuli muualta kuin lähiseudulta.
– Muuan vierailija huudahti sisään päästyään, että tehän puhutte suomea. Hän vaikutti helpottuneelta. Oli varmaan luullut, että tällä seudulla suomea ei osata.
Kaikki kesävieraat eivät tulleet Uuteenkaarlepyyhyn autolla.
– Elokuussa minulle soitti muuan herrasmies ja kysyi tietä Kuddnäsiin. Hän oli purjehtinut neljä päivää Luvialta Toisveden vierasvenesatamaan. Hänellä oli isältä saatu Maamme -kirja ja hän halusi uuden painoksen. Kuddnäsissä käytyään hän palasi veneelleen ja jatkoi purjehdusta.
Normaalin kävijämäärän arviointi on Kuddnäsin tapauksessa hankalaa. Kuddnäs remontoitiin Topeliuksen juhlavuodeksi 2018 ja asia sai sen verran julkisuutta, että viime vuonna kävijöitä oli jouluun mennessä 15 000.
Ennen remonttia Kuddnäsiin pääsi vain kesäisin ja silloin 4000 kävijää oli normaali määrä.
– Neljäsosa vieraista oli koululaisia, jotka tuotiin bussilla. Mutta toukokuussa koululaiskuljetuksia ei tietenkään järjestetty.
Pietarsaaren museossa ovi kävi niin ikään ahkerasti.
– Kun ottaa huomioon, että kaikki meidän toimipisteet olivat suljettuina koronapandemian vuoksi maaliskuun puolivälistä kesäkuun 1. päivään asti niin meidän kesä oli tosi hyvä, iloitsee museonjohtajaCarola Sundqvist.
Museon kaikkien toimipisteiden yhteenlaskettu kävijämäärä tammikuu-elokuulta oli 6066. Se on vähän vähemmän kuin vuonna 2019, jolloin kirjattiin 6898 kävijää.
Paras kuukausi oli heinäkuu, jolloin Malmin talo otti vastaan peräti 1047 kävijää. Vuonna 2019 määrä jäi 680:een. Tupakkamakasiinissakin kirjattiin nyt 453 kävijää, viime kesän 185 sijaan.
– Strengbergin tupakkamuseossa ja Runebergin tuvalla oli suunnilleen samat kävijämäärät kuin viimekin vuonna. Westmaninmuorin tupahan on ollut suljettuna. Viime vuonna sekin oli auki Jaakon päivien viikolla, mutta ei tänä vuonna.
Nanoqissa kirjattiin hyvä kesä. Arktisessa museossa vieraili intendenttiLinda Lindroosin arvion mukaan 3 500 matkailijaa.
– Kesäkuu oli hiljaisempi, heinäkuussa ja elokuussa vilkastui silmissä. Kävijät olivat kotimaan matkailijoita pitkin Suomea. Ulkomaiset turistit ovat olleet laskettavissa kahden käden sormilla; elokuussa pistäytyi mm. muutamia saksalaisia turisteja.
Lindroos kuvaa kokonaiskävijämäärää hyväksi kun otetaan huomioon, että se on saavutettu yhdessä kesässä.
Normaalioloissa Nanoqin vuosittainen kävijämäärä liikkuu 4 000–5 000:ssa.
– Takana on siis hyvä kausi ja edessä juhlavuosi.
Nanoq täyttää 30 vuotta 2021.
Tyynelän tonttulassa Luodossa kesä 2020 on tonttumuoriEija Porkolan kuvauksen mukaan ollut ennätyshyvä.
– Tonttulan elämään on tultu tutustumaan koko perheen voimin eri puolilta Suomea. Samaan seurueeseen on tyypillisesti kuulunut niin isovanhempia kuin lastenlapsiakin. Asuntoautolla paikalle saapuneiden matkailijoiden määrä moninkertaistui edellisvuosista. Busseja on ollut vastaavasti vähemmän, Eija Porkola vertailee.
– Aiempina kesinä ruotsalaisia, Amerikan ja Australian vieraita on käynyt todella paljon. Nyt kaukaisimpia kävijöitä oli muutamia, lähinnä Norjasta ja Sveitsistä.