Paikallisuutiset

Kotimaan matkailijat löysivät Pietarsaaren: Tilauskirjat ihanaa katseltavaa Guesthousessa. Matkailutoimiston ovi on käynyt vilkkaasti. Nanoqissa yli 400 kävijää viikossa.

Pietarsaari

Kotimaiset matkailijat ovat löytäneet Pietarsaaren. Moni on lisännyt kotimaanmatkailua poikkeustilanteen vuoksi.

Matkailutoimiston ovi Raatihuoneella alkoi käydä vilkkaasti heti juhannuksen jälkeen.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Näkyy selvästi, että ihmiset liikkuvat kotimaassa. Ja kaikki matkailijat eivät edes tule matkailutoimistoon, huomauttaa matkailupäällikköTiina Pelkonen.

"Yleisin kysymys on onko käynti ilmainen. Sitten halutaan tietää, onko Runeberg se tyyppi, joka teki Maamme-laulun". Lael Rosqvist Kesätyöntekijä Runebergin tuvalla

– Ulkomaisten matkailijoiden määrä on puolestaan ollut laskettavissa yhden käden sormilla.

Matkailupäällikön mutu-tuntuman mukaan suuri osa matkailutoimistoon pistäytyvistä matkailijoista on päiväkävijöitä, jotka käyvät hakemassa tärppejä päivän viettoon Pietarsaaressa.

– Poikkeuksellisempaa on se, että nyt tullaan sisämaasta ja kauempaa kuin 200-300 kilometrin säteeltä. Todella monet ovat kertoneet olevansa nyt ensimmäistä kertaa Pietarsaaressa ja ylipäätään länsirannikolla, Pelkonen kertoo.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Tarjonnasta nostetaan esille kaikkea mahdollista, muun muassa puistot ja puutarhat kuten Koulupuisto ja Aspegren sekä erilaiset museot, Skata, saaristomaisemat, Mässkär, Fäboda. Pikavistiitillä olevalle ja merta rakastavalle kerrotaan Vanhasta satamasta, joka on keskustasta katsottuna lähin alue missä pääsee helposti meren rantaan.

Runebergin jalanjäljessä saapuvat on kiva ohjata tutustumaan Runebergin tupaan ja käyskentelemään Satamakadulle, mistä löytyy Runebergin vanhempien talo. Kun jatkaa vähän matkaa eteenpäin päätyy Skorpanille, josta monet ovatkin matkailupäällikön mukaan etukäteen joko lukeneet tai kuulleet.

– Entuudestaan tiedetään lisäksi Pietarsaaren puutarhoista ja puistoista sekä Nanoqista.

Jaakon Päivistä ei matkailutoimistoon ole tullut muualta juurikaan kyselyjä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Seudulla taas tiedetään, että tapahtuma järjestetään supistetussa muodossa tänä vuonna.

Hotellinjohtaja Lotte Jåfs vahvistaa likimain ennenäkemättömän menon kotimaan matkailussa.

– Vieraita on aivan hurjasti. 65-paikkainen Guesthouse on käytännössä loppuunmyyty. En ole 35 vuoteen saanut elää tällaista kotimaan matkailukesään, Jåfs tuulettaa.

– Tämä on niin kivaa kurjan kevään jälkeen. Ihanat tilauskirjat! Kurjan kevään jälkeen tämä on aivan mahtavaa.

Yöpymisten määrä alkoi vilkastua heti juhannuksen jälkeen.

– Hotellin puolellakin on mukavasti varauksia, kahden hengen bisneshuoneista ja sviiteistä lähtien.

Käytännössä netin kautta varauksen tehneistä 85 % haluaa edullisemmalle Guesthousen puolelle.

– Asiakkaat, jotka kävelevät ovesta sisään kysymään vapaita huoneita, valitsevat yleensä hotellin - jos voi valita.

Helsinki, Oulu, Tampere ovat muutamia kaupunkeja, joista väkeä on lähtenyt käymään Pietarsaaressa ja majoittumispaikaksi on valittu Joutsen.

PietarsaarelaislähtöisetAnnika Häggman Helsingistä jaAnn-Mari Häggman-Niemi Vimpelistä kaartoivat autonsa leirintäalueelle maanantaina. Tupa oli vuokrattuna, vaikka lapsuudenkodissakin olisi tilaa.

– Tulimme tapaamaan vanhempia, mutta vältämme lähikontaktia sillä emme halua ottaa riskiä korona-aikana, siskokset kertovat.

Suunnitelmiin kuuluu lisäksi kaupoissa kiertelyä ja mahdollisesti visiitti Mässkäriin.

Normaalina keväänä takana olisi yhteinen kaupunkimatka ulkomaille ja tavallisesti Annika Häggman olisi jo käynyt Kreikassa kesällä.

– Lentolippu oli tänäkin vuonna valmiiksi hankittuna kesäkuulle, mutta lähtö siirtyi syyskuulle.

Ulkomaan matkan sijaan Annika Häggman kertoo monien muiden tavoin suosineensa turismia kotimaassa, muun muassa mökkeilemällä Pihtiputaalla. Lisäksi aikeissa on käväistä vielä Ahvenanmaalla.

Ann-Mari Häggman-Niemi perheineen aikoo niin ikään edistää lähimatkailua.

– Olemme viettäneet päivän Härmässä.

Nanoqissa oppaana ties monettako kesää toimivaLinda Lindroos kirjasi viime viikolla maanantaista sunnuntaihin yli 400 kävijää.

– Kävijöitä on ollut tosi hyvin. Kesäkuussa oli hiljaisempaa, mutta heinäkuussa piristyi huomattavasti. Vähintään 40 vierasta on ollut päivittäin, Lindroos iloitsee.

Metsän keskellä Pörkenäsissä sijaitsevaan Suomen ensimmäiseen arktiseen museeon lähdetään tutustumaan eri puolilta maata Lappeenrantaa, Kuopiota, pääkaupunkiseutua myöten.

– Jyväskylästä kävijöitä on yllättävän paljon. Yhtenä syynä on sopivan pituiseksi koettu matka Pietarsaareen. Ehkä eniten vieraita tulee Kokkolasta ja Vaasan seudulta, Linda Lindroos pohdiskelee.

Runebergin tupa on Pietarsaaren vanhimpia matkailunähtävyyksiä. Johan Ludvig Runebergin (1804–1877) lapsuuden- ja nuoruusvuosien maisemiin tehtiin matkoja näet jo 1880-luvulla.

Onko yli kaksisataavuotta nähneen tuvan ovi käynyt tänä kesänä?

– Vieraiden määrä vaihtelee tietenkin aika paljon. Yhtenä päivänä oli tosi vilkasta, 31 kävijää. Hieman ihmettelin vilskettä kun oli kylmä ja muutenkin huono ilma. Tai ehkäpä juuri sen takia haluttiin lomapäivälle ohjelmaa, pohdiskeleeLael Rosqvist, joka häärii tuvalla kesätyöntekijänä.

Runeberg on jo lapsuusvuosilta tuttu hahmo Porvoosta kotoisin olevalle graafisen suunnittelun opiskelijalle.

– Runeberg on kuulunut elämään aina. Hän näkyy Porvoossa monin tavoin. Runebergin koti toimii kotimuseona. Itsekin kävin lukiota, jossa Runeberg työskenteli aikoinaan lehtorina.

Kesätyö museossa oli Lael Rosqvistin ykköstoiveena.

– Tämä on yksi parhaista kesätyöpaikoista ikinä. Saan olla vuoroviikoittain tuvalla ja Tupiksella.

Etukäteen vähän jännitti kuinka hankalia kysymyksiä kävijät esittävät Suomen eturivin kansallisrunoilijasta. Turhaan.

– Yleisin kysymys on onko käynti ilmainen. Sitten halutaan tietää, onko Runeberg se tyyppi, joka teki Maamme-laulun, naurahtaa Lael Rosqvist.

ps@pietarsaarensanomat.fi

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä