Paikallisuutiset
Koronaviruksen iskiessä kaupunkiin olisi kaikki valmista – soita aina ensin, jos sinulla on oireita!
MERS-koronavirus on jo koskettanut Pietarsaarta, kun Teneriffalla lomailevat kaupungin asukkaat Peter Furu ja Lena Smeds–Furu joutuivat hotellissaan karanteeniin (PS 26.2.).
Pietarsaaren sosiaali- ja terveysvirasto julkaisi mainitulla päivämäärällä verkkosivuillaan ohjeet siitä, miten toimia mikäli epäilee saaneensa tartunnan. Perusterveydenhuollon avohoidon ylihoitajaMarjo Orava muistuttaa kaikkein tärkeimmästä ensiaskeleesta.
– Jos on influenssaoireita, niin tärkeää on, ettei lähdetä heti käymään vastaanotolla vaan soitetaan. Sitten käydään puhelimessa läpi tilanne ja mahdollinen tarve tulla paikalle. Samat numerot toimivat ympäri vuorokauden.
Hätäilyyn saati panikointiin ei ole syytä, vaikka mahdollisuus tautiepäilystä puhelinkeskustelussa heräisikin. Tositilanteessakaan ei perusterveellä ihmisellä yleensä olisi suurta hätää.
Koronavirukseen sairastuneista on uutistoimistolähteiden mukaan maailmanlaajuisesti kuollut noin 2,3 prosenttia. Kuolleisuus painottuu hyvin voimakkaasti potilaisiin, jotka ovat vanhoja, jo aiemmin sairaita tai molempia.
Nelikymppisistä sairastuneista vain puolisen prosenttia kuolee siinä kun 80 vuotta täyttäneillä lukema on viidentoista tienoilla.
– Oireet ovat yleensä aika lieviä, sanoo Orava.
Koronavirusepäilyjen todentamisen tekee haastavaksi se, että oireet ovat käytännössä identtiset tavallisten kausi-influenssojen kanssa. Niinpä avainasemassa on aluksi kuulla, missä maissa ja millä alueilla potilas on hiljattain liikkunut.
– Mietitään, että mistä se mahdollinen tartunta voisi olla peräisin. Viimeisin kahden viikon jakso on merkittävin.
Onko Malmille tullut soittoja mahdollisesta koronavirustartunnastaan huolestuneilta kansalaisilta?
– Ei varsinaisesti, joitain yhteydenottoja tai kyselyitä ehkä.
Asia ei siis vielä juuri vaikuta Malmin sosiaali- ja terveyskeskuksen arkirutiineihin.
– Terveyskeskusvastaanotossa käydään kyllä joka aamu läpi miten näiltä osin toimitaan, Orava tarkentaa.
Mitä käytännössä tapahtuu, jos vastaanotolla herää epäilys koronatartunnan mahdollisuudesta?
– Jos tällaista aidosti epäillään, niin potilas ohjataan eristyshuoneeseen.
Tässäkään ei olisi mitään järin dramaattista, koska eristämistä käytetään aika-ajoin. Pietarsaaressakin on toimenpiteestä hiljattaista kokemusta, kun tuli ilmi tuhkarokkotapauksia.
– Pystymme kyllä hyvin varautumaan erilaisiin tilanteisiin ja influenssapandemian osalta on valtakunnalliset suunnitelmat olemassa.
Koronaviruksen varsinaiseen diagnostiikkaan lähdetään infektiolääkärin konsultaation jälkeen. Potilaalta otettavista näytteistä lähetetään rinnakkaisnäytteitä Terveyden- ja hyvinvoinnin laitokselle (THL).
Kansalaisen kannattaa tällaisia asioita enemmän huolehtia jokapäiväisistä ja pelkkää tervettä kaupunkilaisjärkeä edellyttävistä jutuista.
– Hyvä käsihygienia on syytä muistaa ja oikea yskimistekniikka. Eli ihan samat asiat pätevät kuin muutenkin, Orava muistuttaa.
Ihmiset tuntuvatkin pysyvän rauhallisina, vaikka uhkaava pandemia hallitsee uutisotsikoita päivästä toiseen.
– Kansallisesti tästä asiasta on tiedotettu hyvin, mikä johtaa siihen, että ihmisten ei tarvitse soitella tiedon perään, kiittelee Orava.
Koronavirusta koskevat matkustustiedotteet voi tarkistaa ulkoministeriön verkkosivuilta. Tällä viikolla ministeriö on kehottanut noudattamaan erityistä varovaisuutta neljään Pohjois-Italian maakuntaan sekä eräille Etelä-Korean alueille suuntautuvien matkojen osalta.
Samoin on syytä olla erityisen tarkkana, mikäli on tekemisissä epidemia-alueelta saapuneen henkilön kanssa.
THL:n verkkosivuilta löytyy kattava materiaalipankki koronavirukseen sekä käsi- ja yskimishygieniaan liittyen. Kaikki aineisto on vapaasti hyödynnettävissä ja levitettävissä.
Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri tiedotti keskiviikkona, että yhdellä henkilöllä on laboratoriokokeella varmistettu koronavirustartunta, joka on saatu Pohjois-Italiasta. Uusia Suomessa tapahtuneita tartuntoja ei tämän lehden painoon mennessä ollut tiedossa.