Paikallisuutiset

Kolme huonetta - teatteria yhtäaikaa maarajojen yli

Pietarsaaren Schauman-salissa tarjolla ennennäkemätön esitys.

Kolme näyttelijää esiintyvät yhtäaikaa kolmessa maassa, ja kuva ja ääni välitetään reaaliajassa kaikkialle. Kuva: Klara G

Pietarsaaren Schauman-salissa nähdään syyskuussa teatteriesitys, jollaista ei ole aikaisemmin tehty teatterilavalle.

Kolme huonetta (Tre rum) -näytelmä esitetään samanaikaisesti kolmessa maassa eli Suomessa, Ruotsissa ja Norjassa. Esityspaikat ovat Pietarsaari, Sundsvall ja Trondheim.

Jokaisella näyttämöllä on fyysisesti yksi näyttelijä. Kaksi muuta näyttelevät tahoillaan ruutunäyttöjen takaa. Esityksen äänen ja kuvan viipeen kerrotaan olevan häviävän pieni kehittyneen viestintätekniikan ansiosta.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Näyttelijät ovat Maria Salomaa Suomesta, Margareta Stone Ruotsista ja Ida Ingels Norjasta.

Esityksessä puhutaan riikinruotsia, suomenruotsia, norjaa ja suomea. Se tekstitetään suomeksi, ruotsiksi ja norjaksi mobiilisovellukseen, jota yleisö voi käyttää itse.

Kolmen maan yhteinen ensi-ilta on 12. syyskuuta, ja sitä esitetään 16. syyskuuta saakka.

– Vaikka näytelmä on varta vasten kirjoitettu juuri tätä teknologista mahdollisuutta varten, keskiössä ovat kuitenkin tarina ja ihmissuhteet – teknologian ansiosta eikä toisinpäin. Kun voimme yhdistää elämämme ja maamme, löydämme myös toisistamme yhteisiä nimittäjiä. Huomaamme, että muuallakin maailmassa, täysin samaan aikaan, painitaan samojen ikuisuusongelmien kanssa – olennainen osa ihmisenä olemista. Kaikki ne pienet valinnat, jotka yhdessä muodostavat elämän, kertoo käsikirjoittaja ja ohjaaja Filip Alexanderson tiedotteessa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kolme Huonetta -yhteistyöhankkeen kumppaneina ovat Ruotsin Riksteatern, Norjan Tromsön kunta ja Suomen Centria-ammattikorkeakoulu.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä