Paikallisuutiset

Kevät tuli pölisten - Kuiva sää heikentänyt ilmanlaatua Pietarsaaressa

Ilmanlaatu on ollut Pietarsaaressa huono viime viikkoina.

Pietarsaaren korkeat pölypitoisuudet ja hengitettävien hiukkasten raja-arvon ylitykset johtuvat liikenteen maasta nostattamasta katupölystä. Osasyitä syntyneeseen tilanteeseen ovat kylmä ja kuiva sää.

– Hengitettävien hiukkasten tai arkisemmin katupölyn määrää kuvaavat vuorokausipitoisuudet ovat olleet hyvin korkeita, toteaa Pietarsaaren ympäristötarkastaja Ulla Lundell-Muittari.

Ilmanlaatua on tarkkailtu Pietarsaaren seudulta vuodesta 1994 lähtien. - Pohjanlahdentien mittausasemalla seurataan hengitettävien hiukkasten eli pölyn määrän lisäksi rikkidioksidin, haisevien rikkiyhdisteiden ja typenoksidien määriä, kertoo ympäristötarkastaja Ulla Lundell-Muittari. Kuva: Pirkko Högkulla

Sallittu enimmäispitoisuus hengitettävien hiukkasten osalta ylittyi tämän vuoden puolella ensimmäisen kerran 3. huhtikuuta. Tuolloin niiden vuorokausipitoisuus oli Pohjanlahdentien mittausasemalla 159 mikrogrammaa kuutiossa kun raja-arvo on 50 mikrogrammaa kuutiossa. Esimerkiksi tiistaina 11.4. lukema singahti 209:ään ja keskiviikkona 228:aan.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Hengitettävien hiukkasten vuorokausiraja-arvon ylityksiä sallitaan kuitenkin 35 kappaletta kalenterivuotta kohti eikä sellaista määrää ole vielä kertaakaan toteutunut. Vuonna 2020 ylityksiä oli 14 ja viime vuonna 12 kertaa, Lundell-Muittari huomauttaa.

Sääolosuhteet ja vuodenajat vaikuttavat ratkaisevasti sekä ulkoilman epäpuhtauspäästöjen leviämiseen että laimenemiseen.

– Katupölyä ajatellen eniten pölisee tietenkin keväällä kun asfaltilla on muun muassa jauhautunutta hiekoitusta sekä nastarenkaiden asfaltista irrottamia ainesosia talven jäljiltä, yöllä on kylmä ja päivällä kuivaa.

– Hengitettävien hiukkasten tai arkisemmin katupölyn määrää kuvaavat vuorokausipitoisuudet ovat olleet Pietarsaaressa hyvin korkeita viimeisen viikon ajan, kuvaa ympäristötarkastaja Ulla Lundell-Muittari Pohjanlahdentien mittausasemalla. Kuva: Pirkko Högkulla

– Pahana pidän kyllä sitä kun hiekkoja puhalletaan lehtipuhaltimella, mitä näkee tapahtuvan. Oma mielipiteeni on, ettei sitä saisi missään tapauksessa tehdä, Lundell-Muittari toteaa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Ilmanlaatua on tarkkailtu Pietarsaaren seudulla vuodesta 1994 lähtien. Ilmanlaatua mitataan kahdella eri mittausasemalla, jotka sijaitsevat Pohjanlahdentiellä sekä Luodon kunnan puolella Vikarholmassa.

Pietarsaaren mittausasema on Pohjanlahdentien ja kaupungin pääsisääntuloväylän Kolpintien risteysalueen tuntumassa liikennöidyssä ympäristössä. Pohjanlahdentien mittausasemalla seurataan hengitettävien hiukkasten eli pölyn määrän lisäksi rikkidioksidin, haisevien rikkiyhdisteiden ja typenoksidien määriä. Vikarholman mittausasemalla seurataan rikkidioksidin ja haisevien rikkiyhdisteiden pitoisuuksia sekä sääparametreista ilman lämpötilaa.

Mittaukset tapahtuvat jatkuvatoimisilla laitteistoilla. Tiedot pitoisuuksista lähtevät Ilmatieteenlaitokselle tunnin välein ja ilmanlaatutietoja voi seurata reaaliajassa Internetissä.

Katupöly voi lisätä astmakohtauksia, heikentää keuhkojen toimintakykyä ja lisätä hengitystietulehduksia. Myös terveelle ihmiselle katupöly voi aiheuttaa erilaisia ärsytysoireita kuten nuhaa, yskää ja silmien kirvelyä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Hiekoitussoria on alettu poistaa.

– Ensin on tarkoitus puhdistaa sisääntuloväylät kaupunkiin, sitten keskustan alue ja pyörätiet, kertoo Pietarsaaren kaupungin kunnossapitoinsinööri Nicklas Gustafsson.

Työ tilataan Pietarsaaren kaupungin kunnossapito- ja tukipalveluja tuottavalta Alertelta.

Ensin poistetaan hiekat, pesu tapahtuu myöhemmin. Hiekoitussorat ajetaan kaupungin lumenkaatopaikalle.

Urakka kestää arviolta vähintään neljä viikkoa jos homma sujuu kuin Strömsössä eikä konerikkoja tule. Ja siivottavaahan riittää, sillä mursketta on levitetty yli 1 000 tonnia tänä talvena.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä