Paikallisuutiset

Keski-Pohjanmaan maakuntaviestin dynastia on palaamassa huipulle – Uusikaarlepyy on lähes samassa tilanteessa kuin 1990-luvulla: juniorit menestyvät hopeasompakisoissa, joskaan taso ei ole yhtä leveä kuin 25 vuotta sitten

Uudenkaarlepyyn menestysvuosien luottamiehet Mats Jakobsson, Robert Blomqvist ja Markus Nilsson juhlivat kymmenettä peräkkäistä voittoa maakuntaviestissä.
Uudenkaarlepyyn menestysvuosien luottamiehet Mats Jakobsson, Robert Blomqvist ja Markus Nilsson juhlivat kymmenettä peräkkäistä voittoa maakuntaviestissä. Kuva: Jukka Lehojärvi

Uudenkaarlepyyn kuudentoista vuoden mittaisen voittoputken katkeamisesta tuli loppiaisena kuluneeksi viisi vuotta. Sen jälkeen Uusikaarlepyy on ollut sijoilla 6.–10., mutta kaupungissa uskotaan uuteen tulemiseen. Ei kuitenkaan vielä tulevassa viestissä.

Uusikaarlepyy liittyi maakuntaviestiyhteisöön vuonna 1976, nousi A-sarjaan vuonna 1985, eikä ole koskaan pudonnut pääsarjasta. Menestystä saatiin odottaa vuoden 2001 viestiin, joka hiihdettiin silloinkin Sievissä.

Sanomalehti Keskipohjanmaan Rajatonta riemua-historiikissa sanotaan, että Uusikaarlepyy tuli ”puun takaa” viestivoittajaksi. Siltä se varmasti näyttikin, mutta ei kai puun takaa voi tulla kokonaista hiihtojoukkuetta? Eikä voikaan.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

1990-luvulla IF Minkenin juniorit napsivat mitaleita nuorten SM-hiihdoista, mikä ehkä jäi viestikansalta huomaamatta. Vuosituhannen vaihteessa he tekivät tuloaan aikuisten sarjaan.

Uudenkaarlepyyn ensimmäinen voitto vuonna 2001 oli nuoruuden voitto, sillä joukkueen vanhin jäsen oli ankkuri Sam Sundberg, joka oli tuolloin 21-vuotias.

Yksi kultaisen sukupolven hiihtäjistä oliMats Jakobsson, joka oli mukana voittajajoukkueessa kaikkiaan 11 kertaa. Se nostaa hänet kaikkien aikojen tilastossa jaetulle kärkipaikalle. Yhtä paljon voittoja on kertynyt vain toiselle Uudenkaarlepyyn kultakauden luottomiehelle, Markus Nilssonille.

– Minkenin laadukas juniorityö kantoi hedelmää. Junioreita oli todella paljon, Jakobsson muistelee nuoruusvuosiaan.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Vanhemmat osallistuivat innokkaasti lastensa harrastukseen. Takavuosien huippuhiihtäjä Mats Slangar auttoi voitelussa. Apua tuli myös lajin johtavasta maasta, kun norjalainen pedagogi ja luennoitsija Lars Losvik muutti kaupunkiin eläinlääkärivaimonsa kanssa.

– Teimme Losvikin johdolla jopa mentaaliharjoituksia, mikä oli uutta siihen aikaan, Jakobsson naurahtaa.

Uudenkaarlepyynmaakuntaviestijoukkueessa oli laatua ja leveyttä, eikä menestys kaatunut poisjäänteihin. Kakkosjoukkue voitti usein B-sarjan ja oli parhaimmillaan jopa koko viestin kärkikolmikossa.

Uudenkaarlepyyn hiihtäjät olivat hyviä, mutta eivät liian hyviä, jotta heillä olisi ollut tärkeämpiä kisoja loppiaisena. Näin he pystyivät osallistumaan viestiin. Uudenkaarlepyyn voittokulku tuntui loputtomalta, mutta eihän mikään ole ikuista.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Me entiset nuoret vanhenimme, eikä jälkikasvua tullut riittävästi tilalle.

Junioripulan syyt ovat tuttuja: huonot lumitalvet ja lajien välinen kilpailu. Jääkiekko, salibandy ja jalkapallo vetävät nuorisoa.

– Maakuntaviesti oli ja on yhä iso juttu Uudessakaarlepyyssä, sanoo Jakobsson.

Urheilu-uransa mieluisimpana muistona hän pitää vuoden 2004 maakuntaviestiä, jossa hän kukisti loppukirissä Pietarsaaren Niklas Wiikin ja Kalajoen Marko Santapakan.

Mikään ei tietenkään estä 41-vuotiasta Mats Jakobssonia kasvattamasta voittosaldoaan, sillä hän hiihti viime viestissäkin ykkösjoukkueessa. Eikä hänen tarvitse välttämättä odottaa Uudenkaarlepyyn uutta tulemista kovin pitkään, jos Minkenin varapuheenjohtajanTomas Wikblomin ennustus toteutuu.

– Tulemme takaisin, Wikblom vakuuttaa.

Uusikaarlepyy olisi voinut saada kovan joukkueen jo nyt, mutta sitten tuli pari takaiskua.

Christoffer Lindvall on muuttanut Pietarsaareen ja huippuhiihtäjä Andrea Julin lopetti yllättäen uransa. Joulukuussa Rukan FIS-hiihdoissa 18-vuotiaiden sarjan voittanut Signe Jakobsson pääsee puolestaan mukaan viestiin toisin kuin loppiaisena. Signen isä Glenn Jakobsson (Matsin veli) oli 1980-luvun juniorihuippu.

– Osallistumme tulevaan viestiin kahdella joukkueella, mutta menestystä pitää odottaa vielä muutama vuosi, koska aloitimme lähes nollasta, kertoo Wikblom.

Wikblomin pojat Melker ja Sander ovat lupaavia juniorihiihtäjiä.

Uusikaarlepyy on lähes samassa tilanteessa kuin 1990-luvulla: juniorit menestyvät hopeasompakisoissa, joskaan taso ei ole yhtä leveä kuin 25 vuotta sitten.

Uudenkaarlepyyn hiihdon tulevaisuus näyttää hyvältä. Kaupungin keskustassa sijaitsevalla radalla on otettu käyttöön uusi lumetusjärjestelmä. Lisäksi kaupunki saa uuden hiihtohenkisen kaupunginjohtajan, Suomen hiihtomaajoukkueen entisen huoltopäällikönMartin Norrgårdin, joka toimii tällä hetkellä Ruotsin maajoukkueen huoltajana. Hän ottaa kaupunginjohtajan viran vastaan hiihtokauden jälkeen keväällä.

Norrgård vastaa puhelimeensa nykyisestä kotikaupungistaan Vaasasta.

– Tiedän sen, että maakuntaviesti on kova juttu Keski-Pohjanmaalla ja Uusikaarlepyy on menestynyt viestissä, sanoo Norrgård.

Paraisilta kotoisin oleva Norrgård oli menestyksekäs hiihtäjä nuorten sarjoissa. Hän on hiihtänyt Varsinais-Suomen maakuntaviestissä, sekä Etelä-Pohjanmaan viestissä muutettuaan Vaasaan.

– Varsinais-Suomessa maakuntaviesti hiihdetään seurajoukkueissa, eikä se ole merkittävä kisa. Minua on tietenkin kysytty myös voitelijaksi Uudenkaarlepyyn joukkueeseen, mutta vielä en pääse, hän kertoo.

Hän on yhä kovassa kunnossa, eikä sulje pois mahdollisuutta osallistua maakuntaviestiin hiihtäjänä jossakin Uudenkaarlepyyn joukkueessa tulevina vuosina. Viimeksi hän puki numerolapun rintaansa pari vuotta sitten ruotsinkielisen hiihtoliiton mestaruuskisoissa Paraisilla.

– En varmaankaan pysty olemaan maakuntaviestistä poissa. Pitää vain muistaa olla syömättä liikaa, että pysyy hiihtokunnossa.

Näin Norrgårdista saattaa tulla ensimmäinen kunnanjohtaja, joka hiihtää Keski-Pohjanmaan maakuntaviestissä.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä