Paikallisuutiset

Kaupan ehdotus: Pietarsaaresta elämyspääkaupunki vuonna 2025

Tutkija Anna Laiho kertoi, että Pietarsaari menettää muuttotappion myötä lähes miljoona euroa vuodessa. Sen verran enemmän poismuuttajat tienaavat tulijoihin verrattuna.
Tutkija Anna Laiho kertoi, että Pietarsaari menettää muuttotappion myötä lähes miljoona euroa vuodessa. Sen verran enemmän poismuuttajat tienaavat tulijoihin verrattuna. Kuva: Pentti Höri

Pietarsaari on kärsinyt muuttotappiosta jo pitkään, eikä kaupunki ole suinkaan yksin ongelman kanssa Suomessa.

Tarkemmin lukujen taakse päästiin kurkistamaan maanantaina, kun yleisötilaisuudessa ruodittiin Aluekehittämisen konsulttitoimisto MDI:n tuoretta analyysiä viimeksi kuluneiden 10 vuoden muuttovirroista.

Samalla käytiin läpi äskettäin valmistunutta kyselytutkimusta, jossa haettiin asukkaiden käsityksiä seutukaupunkien vetovoimasta.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kaupunkikeskustan elinvoimasta keskusteltiin tilaisuuden lopuksi. Keskustakauppaa edustavan Cityryhmän hallituksen jäsenStefan Skytte JNT:stä esitti vähemmän vaatimattomasti, että Pietarsaari julistautuisi Suomen elämyspääkaupungiksi vuonna 2025.

Skytten mukaan tulevaisuus on digitaalinen, ja verkkokauppa nuijii kivijalkamyymälät varmuudella, ellei sitä oteta omaksi työkaluksi.

– Näin käy, jos emme itse pysty kehittymään ja olemaan siinä mukana. Pitää olla se mahdollisuus, että ihmiset voivat tilata tuotteen verkosta ja noutaa sen myymälästä. Kauppiaan velvollisuus on toteuttaa tätä niin, että asiakasta houkuttelee jokin muukin, kuin pelkkä ostoksilla käynti. Tarvitaan luovempia ja joustavampia ratkaisuja, Skytte sanoi.

Hän kuulutti yhteistyötä kaikkien toimijoiden välille. Siihen, mikä tai kuka elämyspääkaupungin tittelin myöntää, hänellä ei ollut suoraa vastausta.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Jos tarpeeksi monta kertaa asiaa toistaa, niin se toteutuu itsestään.

MDI:nAnna Laiho esitteli eri tilastotietokannoista saatuja lukuja Pietarsaaren määrällisestä muuttoliikkeestä. Vuosina 2008–2017 kaupunki on menettänyt yhteensä noin 300 asukasta.

Kuntien välinen muutto on ollut Pietarsaarelle tappiollinen tuona aikana lähes 1 500 henkilön verran. Ilman noin 1 300 hengen maahanmuuttovoittoa luvut olisivat selvästi huonommat.

Ruotsinkielinen väestö on pysynyt suunnilleen samoissa luvuissa vuosikymmenen aikana. Sen sijaan suomenkielisten määrä on alentunut lähes viisi prosenttiyksikköä, reilulla tuhannella hengellä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Muuttoliikettä on seurattu myös tuloryhmittäin. Vuosina 2014–2016 Pietarsaaresta "katosi" lähes miljoona euroa tuloja vuodessa muuttotappion myötä.

– Hyvätuloisimmista ryhmistä muuttotappio oli vähäisintä. Lähtijöiden yhteenlasketut tulot olivat kuitenkin hieman korkeammat kuin tulijoiden, Anna Laiho totesi.

Noin 900 000 euron vuotuista tulopoistumaa hän ei kuitenkaan pidä katastrofaalisena.

– Ei se sitä missään nimessä ole. Muuttotappiota on joka tapauksessa, joten siihen nähden tulokertymän negatiivisuus on aika maltillinen.

Suurta yllätystä ei tarjonnut tieto siitä, että eniten kaupungista pois muuttavat 15–34-vuotiaat. Muuttotappiota esiintyy kaikissa ikäryhmissä, paitsi eläkeikäisten kohdalla.

Eniten pietarsaarelaisia houkuttavat naapurikunnat sekä suuret opiskelukaupungit, Vaasa näiden joukossa.

Kokonaisuutena Pietarsaaren seutu on onnistunut pitämään asukkaansa hyvin.

Hiljattain valmistuneessa vetovoimatutkimuksessa Pietarsaari sijoittui yhdeksännelle sijalle 55 seutukaupungin joukossa.

Tuloksia esitellyt kaupunginjohtajaKristina Stenman kiinnitti huomiota muun muassa siihen, että suurkaupunkilaiset tuntuvat tuntevan Pietarsaaren hieman paremmin kuin pikkukaupunkilaisten verrokkiryhmä.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä