Paikallisuutiset
Kaksiastiajärjestelmä parantanut biojätteen laatua - Jätehuoltokuluihin voi vaikuttaa jäteastian tyhjennysväliä harventamalla ja jätteenkuljettajia kilpailuttamalla
PIETARSAARI
Alueellisen jäteyhtiön Ekorosk Oy:n käyttöpäällikköTommy Nordströmin mukaan viime vuoden lokakuussa käyttöön otettu kaksiastiajärjestelmä on parantanut huomattavasti biojätteen laatua.
– Olemme olleet tähän muutokseen erittäin tyytyväisiä. Ihmiset lajittelevat energia- ja biojätettä nyt tarkemmin, ja se näkyy selkeästi biojätteen laadussa.
Nordström kertooEkoroskin olleen viimeinen jäteyhtiö Suomessa, jolla oli käytössä optinen lajittelujärjestelmä kotitalousjätteille. Uudella kaksiastiajärjestelmällä tuetaan jätteen syntypaikkalajittelua.
"Ihmiset lajittelevat energia- ja biojätettä tarkemmin, ja se näkyy biojätteen laadussa." Tommy Nordströmin Pietarsaaren Ekoroskin käyttöpäällikkö
– Tällä tarkoitetaan sitä, että jäte lajitellaan oikein heti jätteen syntypaikassa eli kotitalouksissa. Kun kotikeittiöissä lajiteltu jäte laitetaan erillisiin bio- ja energiajäteastioihin, ja jätteet kuljetetaan toisistaan erillään vastaanottopaikkaan, jätteet eivät pääse missään vaiheessa sekoittumaan keskenään.
Aiemmin käytössä olleessa optisessa lajittelujärjestelmässä biojäte ja energiajäte laitettiin samaan jäteastiaan, ja kuljetettiin Pietarsaaren Ekoroskille optiseen lajitteluun. Lajitteluhallissa energia- ja biojätepussit eroteltiin eri kuljetushihnoille, ja energiajäte jatkoi matkaansa murskauslaitokselle.
– Nyt energiajäte kuljetetaan suoraan kotitalouksien jäteastioista Ewapower-murskauslaitokseen, jossa jäte murskataan ja kuljetetaan edelleen energiahyötykäyttöön.
Biojäte kuljetetaan biokaasulaitokselle hyötykäyttöön.
– Biojäte kuljetetaan aina mahdollisimman pian eteenpäin, jotta jätteestä saadaan mahdollisimman hyvin biokaasua biokaasulaitoksen mädätysprosessissa.
Nordströmin mukaan uuteen lajittelujärjestelmään siirtyminen ei ole vaatinut Ekoroskilta merkittäviä investointeja.
– Kaksiastiajärjestelmää varten kustansimme noin 26 000 biojäteastiaa Ekoroskin alueella oleville omakotitaloille ja taloyhtiöille.
Uuden lajittelujärjestelmän myötä suurin osa jätteenkuljettajista ovat vaihtaneet aiemmin käytössä olleet yksilokeroautot kaksilokeroautoihin, joissa on erilliset tilat sekä energia että biojätteelle.
Nordström sanoo lajittelujärjestelmän muutoksen näkyneen jonkin verran asiakkaille päätyneissä jätehuoltolaskuissa. Hän kuitenkin muistuttaa, että jätehuollon laskuun sisältyy Ekoroskin jätteen käsittelymaksun lisäksi jätteenkuljettajan laskuttama tyhjennys- ja kuljetusmaksu, johon Ekorosk ei voi vaikuttaa.
Jätehuollosta aiheutuviin kuluihin asiakas voi hänen mukaansa kuitenkin vaikuttaa harventamalla energiajäteastian tyhjennysväliä sekä kilpailuttamalla oman asuinalueensa jätteenkuljettajia.
– Tietenkin biojätteen osalta tyhjennys- ja kuljetusmaksuja voi vähentää myös biojätteen kompostoimisella. Luonnollisesti kotikompostoiminen vaatii kompostointiluvan hankkimisen lisäksi kompostoimiseen omistautumista ja ajankäyttöä.
Energiajätteen osalta jäteastian tyhjennysväliä on mahdollista pidentää kahdesta viikosta neljään viikkoon olemalla yhteydessä jätteenkuljettajaan. Kahdeksan viikon tyhjennysväliä on anottava Pohjanmaan jätelautakunnalta.
– Edellyttäen tietenkin, että tyhjennysvälin aikana kaikki kerääntyvät jätepussit myös mahtuvat niille tarkoitettuun jäteastiaan.
Biojätteen tyhjennysväliä ei voida hänen mukaansa pidentää, sillä jäte on saatava kotitalouksista mahdollisimman nopeasti hyötykäyttöön.
– Biojätteessä mädätysprosessi ennättää edetä muuten niin pitkälle, ettei biojäte tuota enää biokaasua.
Nordström muistuttaa, että lajittelujärjestelmän muutoksen myötä biojätteen voi pakata haluamansa väriseen 20-30 litran muovipussiin. Sen sijaan isoihin, esimerkiksi 100 tai 200 litran muovipusseihin jätteiden pakkaaminen on kiellettyä. Biojätettä ei myöskään saa kaataa pakkaamatta jäteastiaan hygienia- ja kuljetusteknisistä syistä.