Paikallisuutiset

Jos työllisyys hoituu hyvin, jotain voi jäädä sukan varteen

Kuntia koetetaan kannustaa tehokkaisiin työvoimapalveluihin.

Asiakkaan näkökulmasta työllisyyspalveluissa muuttuu mahdollisimman vähän, tuore Pietarsaaren työllisyys- ja elinkeinojohtaja Pia Fraktman uskoo. Kuva: Pentti Höri

Hyvin työllisyysasiansa hoitavat kunnat tulevat hyötymään, kun työllisyyden hoito siirtyy valtiolta kunnille ensi vuoden alusta lähtien. Näin arvioi hiljattain työnsä aloittanut Pietarsaaren työllisyys- ja elinkeinojohtaja Pia Fraktman.

– Mikäli työllisyysalueella onnistutaan lyhentämään työttömyysjaksoja ja saadaan asukkaat nopeammin takaisin työelämään, hyötyvät alueen kunnat taloudellisesti, hän sanoo.

Rahoitusmallia sorvataan edelleen, joten tarkkoja lukuja kunnilla ei ole vielä käytettävissään.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Pietarsaaren seudulla oman työllisyysalueensa muodostavat kaupungin lisäksi Kruunupyy, Luoto ja Pedersöre.

Uudistuksesta on ollut tarkoitus tulla valtion kannalta kustannusneutraali, eli kuntien operoimat työllisyysalueet saisivat saman rahan käyttöönsä, kuin mitä valtiolta olisi siihen itseltään kulunut. Kunnat huolehtivat jatkossa työllisyyspalveluista, työnantajien palveluista ja alkavien yritysten palveluista.

Valtiolle jää edelleen koko liuta muita toimintoja, joita ely-keskukset ovat näihinkin saakka hoitaneet.

– Laskelmien mukaan alueellemme olisi tulossa te-palveluiden ja toimintamenojen hoitoon noin 3,28 miljoonaa euroa. Lisäksi alueemme kunnille on tulossa työttömän etuuksien rahoitukseen yhteensä 1,7 miljoonaa euroa, Pia Fraktman sanoo.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Työllisyysalueiden rahoitus määräytyy työikäisen väestön, työttömien ja alueen vieraskielisten asukkaiden määrän perusteella.

Tarkemmat luvut ovat viipyneet samalla kun hallituksen esitykset ovat eläneet. Pia Fraktman toivoisi varmemmalla pohjalla olevia laskelmia pikaisesti. Hankintoja, kuten työvoimakoulutuksia pitäisi päästä suunnittelemaan.

– Suurella mielenkiinnolla odotan ja toivon sellaisia laskelmia, että saamme talousarvion elokuussa valmiiksi muun kunnallisen valmistelutyön ohella.

Asiakkaan näkökulmasta te-palveluissa muuttuu mahdollisimman vähän, tai tähän ainakin pyritään.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Parhaimmillaan hän ei huomaa mitään muutosta. Minun toiveenani on, että hyvä henkilökunta haluaisi ja voisi jatkaa. Haluaisin ottaa heidän osaamisensa, jolloin saisimme yhdessä miettiä ajan kanssa asioita.

– Suuria muutoksia tulee nyt ihan tarpeeksi muutenkin, joten koska en vielä tiedä, onko mikään rikki, en haluaisi lähteä korjaamaankaan mitään.

Valtion muutosmenettelyt on käyty läpi valtakunnallisesti ja alueellisesti. Juhannukseen mennessä käydään keskustelut loppuun työntekijätasolla, minkä jälkeen heille osoitetaan sijoituspaikat.

Kuntien ei tule luoda te-palveluilla omaa brändiä. Tärkeintä on palvelun tunnistettavuus.

– Eihän muillakaan kunnan eri palveluilla ole brändiä. Eli mennään linjassa muiden kunnan palveluiden kanssa mutta kuitenkin siten, että työllisyysalueen muidenkin kuntien asukkaat tunnistavat palvelun kohdentuvat itseensä, Pia Fraktman sanoo.

Kotimaisten kielten keskus suosittaa esimerkiksi, että alueen uudet työllisyyspalvelut toimittaa yksinkertaisesti Pietarsaaren työllisyysalue. Kuntien nimiä ei ole tarkoitus luetella, eikä Pietarsaaren seutukaan toimisi nimessä – siihen yleensä luettava Uusikaarlepyy kun ei alueeseen kuulu.

Sen tiedämme, että työttömyyden kolmen ensimmäisen kuukauden aikana pitää toimia, sen jälkeen työttömyysjaksot pitkittyvät.

Pietarsaaren seudun elinkeinopalveluista vastaa Concordia, ja työllisyys- ja elinkeinojohtajana Pia Fraktman katsoo voivansa tukea sen työtä alueen elinvoiman kasvattamisessa.

Alueen työllisyys on ollut jo pitkään korkealla tasolla. Suurimpana pullonkaulana on nähty osaavan työvoiman saatavuus. Kohtaanto-ongelman ratkaisua Fraktman pitää aivan avainasemassa investointien ja kasvun jatkumiseksi.

Lääkettä saati taikasanaa tähän ei hänelläkään ole.

– Jos olisi, minut saisi valaa saman tien pronssiin tuohon Tupakkaenkelin viereen.

Patenttiratkaisua ei löydy myöskään pitkäaikaistyöttömyyteen.

– Siihen tarvitaan yksilöllisiä ratkaisuja. Pitkäaikaistyöttömissä on osatyökykyisiä, joille täysipäiväinen työ ei ole realistinen vaihtoehto. Tässä on monenlaisia haasteita, jotka vaativat yksilöllistä työstämistä palvelupolkujen kanssa, Fraktman toteaa.

– Meidän on myös oltava siellä virran yläpäässä katsomassa, että ihmiset eivät päätyisi pitkäaikaistyöttömyyteen. Sen tiedämme, että työttömyyden kolmen ensimmäisen kuukauden aikana pitää toimia, sen jälkeen työttömyysjaksot pitkittyvät.

Uusi työllisyys- ja elinkeinopalvelujen johtokunta on ilmaissut tavoitteensa pystyä jatkamaan toimintaa valtion virastotalon tiloissa.

Johtokuntaan kuuluvat kaikki alueen kuntien johtajat eli Pietarsaaresta Anne Ekstrand (pj.), Pedersörestä Stefan Svenfors, Luodosta Gun Kapténs ja Kruunupyystä Malin Brännkärr.

Luottamushenkilöistä johtokuntaan kuuluvat Terhi Päivärinta Pietarsaaresta, Johanna Holmäng Pedersörestä, Bertil Grankulla Luodosta ja Maria Tokou Kruunupyystä.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä