Paikallisuutiset
Itsenäisyyspäivänä kiitosta suomalaisille – Ukrainalaisten äitien emännöimä tapahtuma herätti samalla miettimään, keiden oikeastaan tulisi olla kiitollisia
Pietarsaaren torilla järjestettiin keskiviikkoiltana tapahtuma nimeltä "Kiitosmarssi ukrainalaisilta Pietarsaaren ja Suomen asukkaille".
Koskettavin tavoin toteutuneena tarkoituksena oli osoittaa kiitollisuutta siitä, miten Suomi on ukrainalaispakolaiset ottanut vastaan. Jo aiemmin päivällä olivat seudulle Venäjän hyökkäyksen myötä päätyneet ukrainalaisnaiset julkaisseet sosiaalisessa mediassa kiitosvideoita.
– Tämä tapahtuma on myös osa ukrainalaisten Euroopan-laajuista Mothers' March -liikettä, kertoi Pietarsaaren seudulla pitempään asunutJuliia Bondartshuk.
Tapahtuma käynnistyi nuoren Viktoria Sachkovskan lauluesityksellä. Tyhjin käsin tai vatsoin ei torilta tarvinnut kenenkään lähteä, sillä ukrainalaisnaiset ja -lapset jakoivat lahjoina leivonnaisia sekä pieniä käsitöitä.
Moni pietarsaarelainen saikin keskiviikkona suojakseen lial´ka motankan eli historian hämärästä ponnistavan villalanka-amuletin. Sen on määrä paitsi suojella pahoilta voimilta niin myös toimia hedelmällisyyden ja naiseuden symbolina.
Tasavallan presidentti Sauli Niinistö muistutti tiistaina pitämässään puheessa, että Ukraina puolustaa paraikaa koko Eurooppaa.
Ehkä suomalaisten pitäisikin järjestää kiitollisuudenosoituksia Ukrainalle?
– Molemmat voivat ehkä olla kiitollisia toisilleen, pohti ukrainalaisten toritilaisuuteen sattumalta osunutHeikki Keskinen.
– Todella mukavanoloisia ihmisiä nämä ukrainalaiset ovat, säesti puolisoMarianne Keskinen.
Pietarsaaren tapahtumaa ei järjestetty 24. elokuuta lainkaan sattumalta. Juuri tuolloin nimittäin vietetään Ukrainan itsenäisyyspäivää.
Ukraina päätti korkeimman neuvostonsa eli parlamenttinsa liki yksimielisellä päätöksellä itsenäistyä ja samalla erota tuolloisesta Neuvostoliitosta elokuun 24. päivänä, vuosi oli 1991.
Portti itsenäisyyteen aukeni, kun niin sanotun Janajevin juntan vallankaappausyritys Neuvostoliitossa epäonnistui.
Saman vuoden joulukuun 1. päivä järjestettiin asiasta vielä kansanäänestys, jossa itsenäistymistä kannatti 91 prosenttia äänestäjistä äänestysprosentin ollessa 84.
Ensimmäisinä eli heti 2. joulukuuta 1991 Ukrainan itsenäisyyden tunnustivat Puola, Kanada sekä Venäjä, joka tosin ei vielä tuolloin juridisesti katsoen ollut itsenäinen valtio.
Odottavalla kannalla jonkin aikaa pysynyt Suomi tunnusti Ukrainan kolme päivää sen jälkeen, kun Neuvostoliitto oli vuoden 1991 tapaninpäivänä virallisesti lakkauttanut itsensä.