Paikallisuutiset

Itälän koulussa iloitaan uudesta lukuvuodesta muutostenkin keskellä: ”Meillä on ihanat huoltajat ja ihanat lapset”

Uusille ekaluokkalaisille Minja Seijarille, Ariba Binte Riazille ja Eetu Kupilalle Itälän koulu on jo tuttu, sillä lapset kävivät esikoulun samassa rakennuksessa. Ekaluokan eskarista erottaa ainakin läksyt. Kuva: Viivi Helin

On taas se aika alkusyksystä, kun pienet ja isommatkin koululaiset heittävät reppunsa selkään ja suuntaavat kohti uutta lukuvuotta. Pietarsaaressa koulut alkoivat hieman muuta Suomea jäljessä, 14. elokuuta.

Koulutielle asteltiin myös Itälän koulussa, jossa toimitus kävi haistelemassa tunnelmaa.

Itälässä jo 20 vuotta rehtorina toimineen Liisa Svartin olemuksesta paistaa uuden lukuvuoden into. Pidetty rehtori on ehtinyt jo saamaan kukkiakin erään oppilan perheeltä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Aina on kiva tulla loman jälkeen töihin. On ihanaa, että saa tehdä sitä työtä, josta tykkää ja jossa viihtyy. Meillä on täällä Itälässä loistavat opettajat ja koulunkäynninohjaajat, jotka osaavat työnsä ja tekevät sitä koko sydämellään, Svart summaa.

Koulu on selkeästi hyvissä käsissä.

Hyvissä käsissä ovat myös uudet ekaluokkalaiset Eetu Kupila, Minja Seijari ja Ariba Binte Riaz. Lapset kävivät esikoulun Itälässä, joten rakennus ja koulukaverit ovat heille entuudestaan tuttuja. Jokainen silti myöntää, että ensimmäisen luokan aloitus jännittää ainakin vähän.

Jos on kymmenen plus viisi, tulee viisitoista, ja kahdeksan plus kahdeksan tekee kuusitoista

Mitenköhän koulu eroaa eskarista?

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Siellä ei ole mitään leluja, vastaa Minja.

– Opettaja vaihtuu. Mun sisko sanoi, että tulee läksyjä, tietää Ariba, jonka isosisko aloitti toisen luokan.

Muut nyökyttelevät mukana. Minja kertoo, että hänen siskonsa on jo kolmosella. Eetunkin isosisko on aikoinaan ollut Itälän koulussa. Läksyt eivät pelota Eetua, joka kertoo tykkäävänsä erityisesti matikasta.

– Jos on kymmenen plus viisi, tulee viisitoista, ja kahdeksan plus kahdeksan tekee kuusitoista, osaa Minja.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Matikasta puhuminen saa kuitenkin pian riittää. Ariba näyttää toimittajalle pientä naarmua käsivarressaan, joka syntyi koululaisen mukaan pikkusiskon puraisusta. Minja ilmoittaa, että häntä pikkusisko taas on purrut ”ainakin sata kertaa”.

– Mua on pikkusisko purrut vaan yhden kerran, kertoo hieman onnekkaampi Eetu.

Ekaluokka on alkanut niin mallikkaasti, että peukutkin voi nostaa pystyyn. Ruokalaan mennessä opettaja Tiina Sundkvist saa kuitenkin yhä muistutella käsien pesusta. Kuva: Viivi Helin

Pian lapset säntäävätkin jo ruokalaan muun luokan perässä. Tunnelma käytävässä on malttamattoman innostunut.

Aikuisten keskuudessa alkavaa lukuvuotta kuitenkin varjostaa päätös Itälän koulun yhdistämisestä Länsinummen koulun kanssa. Svart kuvailee, että Itälästä on tullut monille ajan saatossa kuin toinen koti.

– Tämä voi olla meidän viimeinen tai toiseksi viimeinen vuosi tässä rakennuksessa. Se on erityinen asia, että sitä saadaan prosessoida, hän sanoo.

– Täytyy alkaa miettimään kuljetusjärjestelyjä, että kaikki lapset pääsevät toiselle puolelle kaupunkia. Siinä on paljon miettimistä.

Itälän koulussa huomattava osa oppilaista on maahanmuuttotaustaisia. Viime syksynä uusia oppilaita tuli erityisesti Ukrainasta. Maahanmuuttajaoppilaat aloittavat koulutiensä valmistavasta ryhmästä, mikä tuo oman haasteensa koulujen yhdistymisessä.

– Joudumme miettimään resursseja, ja miten kaikille oppilaille saadaan taattua riittävä tuki, kun sitä kielitaitoa ei vielä ole, kun täytyisi siirtyä tavalliselle luokalle, Svart luettelee.

Kouluverkon muutokset eivät kuitenkaan tällä hetkellä vaikuta näkyvästi koulun tai oppilaiden arkeen.

– Sitten kun tulee ajankohtaiseksi, tuetaan oppilaita siinä siirtymässä.

Rehtorilla on kuitenkin painavia terveisiä:

– Toivoisin päättäjiltä malttia ja aikaa, että voidaan miettiä huolellisesti yhdistymisen ajankohta, tilojen riittävyys ja mikä tärkeintä, että voisimme edetä oppilaiden hyvinvointi edellä.

Itälän koulun pitkäaikainen rehtori Liisa Svart kertoo, että koulusta on tullut monelle kuin toinen koti. Kuva: Viivi Helin

Pienessä, 117 oppilaan ja 12 opettajan koulussa tunnelma on onneksi lämmin muutostenkin keskellä. Svart kertoo, että henkilökunta tuntee jokaisen oppilaan nimeltä. Oppilaiden lisäksi myös huoltajien kanssa ollaan säännöllisesti yhteydessä.

– Meillä on ihanat huoltajat ja ihanat lapset, Svart kehuu.

– Opettajat ehtivät kohtaamaan jokaisen oppilaan yksilöllisesti. Oppimisvaikeudet ja myös psyykkinen paha olo havaitaan pienessä yksikössä nopeasti, ja siihen on helppo puuttua.

Kaikki tämä on eduksi koulussa, jossa oppilaat voivat tulla rankoistakin taustoista

– Kaikki, mitä maailmalla tapahtuu, näkyy Itälän koulussa. Koulu ei ole kaikille itsestäänselvyys, Svart toteaa.

Työ on rehtorin mukaan sitäkin palkitsevampaa. Vaikka maailmalla horjuu, koulu voi tarjota turvallisen ja vakaan ympäristön.

– Rytmitetyt ja mukavat päivät ovat parasta lääkettä lapselle.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä