Paikallisuutiset
Huumerattien määrä lisääntynyt merkittävästi - Nuoren puhelimen tai tietokoneen näytöltä löytyvä "sipuli-sovellus" on hälytysmerkki
PIETARSAARI
Pohjanmaan poliisilaitoksen katuhuumevalvontaryhmän tutkinnanjohtaja, komisarioMatti Tiaisen mukaan Pietarsaari ei kaupunkina yleisellä tasolla juuri poikkea huumausainerikosten osalta muista Pohjanmaan poliisilaitoksen alueen kunnista ja kaupungeista.
Pietarsaaressakin yleisimmin käytettyjä huumeita ovat edelleen hänen mukaansa kannabis, amfetamiini ja metamfetamiini sekä erilaiset huumelääkkeet, kuten Subutex.
– Kokaiinia takavarikoitiin muutamana viime vuonna aiempaa enemmän, mutta näyttäisi siltä, että tänä vuonna kokaiinitakavarikot ovat taas vähenemään päin. Sen sijaan kannabiksen osalta hasista on takavarikoitu tavanomaista enemmän, hän kertoo.
Yleisesti huumausainerikoksesta kiinni jäänyt henkilö on 18-30 -vuotias. Alaikäisten osuus huumausainerikoksiin syyllistyneistä on Tiaisen mukaan vuositasolla suhteellisen pieni, noin kymmenisen prosenttia.
– Viime vuonna täysi-ikäisiä huumausainerikokseen syyllistyneitä oli Pietarsaaren alueella yhteensä 161, ja alaikäisiä 12. Tänä vuonna toukokuun loppuun mennessä täysi-ikäisiä huumausainerikokseen syyllistyneitä on ollut jo 65 ja alaikäisiä neljä.
Tiainen muistuttaa, että todellista tilannetta huumeiden käytön suhteen ei pelkästään poliisin tilastojen perusteella voida tietää.
– Rikoksia paljastuu aina sen verran, mitä poliisi pystyy niitä paljastamaan. Rikosten määrän paljastuminen on siis suhteessa poliisin resursseihin. Sen sijaan, kun poliisin tilastojen lisäksi huomiota kiinnitetään muihinkin tilastoihin, kuten jätevesitutkimuksiin ja oppilaille tehtäviin kouluterveyskyselyihin, voidaan päätellä, että nuorten asenteet huumeisiin ovat lieventyneet - eikä huumeiden käyttö ainakaan vähenemään päin ole.
Vaikka poliisin tilastojen perusteella ei suoranaista päätelmää huumeiden käytön lisääntymisestä voidakaan tehdä, on huumeiden osuus rattijuopumuksissa merkittävästi viime vuosien aikana lisääntynyt.
Tiaisen mukaan Keski-Pohjanmaan kenttäjohtoalueeseen kuuluvissa kunnissa ja kaupungeissa, joihin myös Pietarsaari kuuluu, oli viime vuonna yhteensä 355 rattijuopumusta, joista sadassa kuljettaja oli ollut huumausaineen vaikutuksen alaisena tai huumausaineen lisäksi myös alkoholin vaikutuksen alaisena.
– Tässä vaiheessa tätä vuotta huumeratteja on ollut jo saman verran, mitä niitä oli viime vuonna yhteensä. Prosentuaalisesti vuoden 2012 alusta huumerattien määrä rattijuopumuksien osalta onkin noussut hurjasti, 10 prosentista jopa 42 prosentiin.
Huumerattien kasvaneeseen määrään vaikuttavat Tiaisen mukaan ainakin kolme asiaa.
– Nykyään tehdään enemmän rattijuopumusvalvontaa huumeiden osalta, ja poliisilla on myös paremmat huumetesti-menetelmät käytössä. Lisäksi poliisin ammattitaito on lisääntynyt, ja nykyään osataan tunnistaa paremmin tilanteita, joissa huumetesti on tarpeellista tehdä. Ja tottakai varmasti myös itse huumeiden käyttö on lisääntynyt ja se näkyy tilastoissa.
Huumeiden käytön osalta Tiainen ohjeistaa vanhempia seuraamaan oman nuorensa tekemisiä ja käyttäytymistä. Vaikka pelkän käyttäytymisen perusteella ei voidakaan tehdä johtopäätöksiä nuoren huumeiden käytöstä, on joitakin hälytysmerkkejä, jotka vanhempien on syytä tietää.
– Nykyään huumekauppaa käydään paljon verkossa, erityisesti Tor-verkon avulla. Ladattavan sovelluksen voi tunnistaa selaimen sipuli-kuvakkeesta. Jos tällainen sipuli-kuvake löytyy nuoren puhelimen tai tietokoneen näytöltä, on mahdollista, että nuori hankkii sovelluksen kautta huumeita tai esimerkiksi myy tai ostaa varastettua tavaraa.
Erilaiset huumeidenkäyttövälineet, kuten murskaimet, rizlat, piiput ja neulat sekä vaatteisiin pinttyvä kannabiksen imelä ja vahva tuoksu ovat myös selkeitä merkkejä nuoren huumeiden käytöstä.
– Myös nuoren jatkuva ja suuri, selittämätön rahantarve sekä erilaisten omaisuusrikosten, kuten näpistysten ilmeneminen, kertovat elämänhallintaongelmista, joihin voi mahdollisesti liittyä huumeiden käyttöä.
Vanhempien on hänen mukaansa tärkeä muistaa, että huumausaineiden käyttö on päihdeongelma, johon tulee suhtautua sen vaatimalla vakavuudella.
– Nuori, joka käyttää huumeita, tarvitsee aina aikuisten ja ammattilaisten apua ja tukea tilanteeseessa, eikä häntä saa jättää yksin.