Paikallisuutiset
Huomio työkyvyn vahvistamiseen: Pietarsaaren seudulla käynnistetty uuusi hanke kytkeytyy sosiaaliturvan uudistamiseen
Pietarsaari
Pietarsaaren seudulla on polkaistu käyntiin Työkyvyn tuki -hanke. Sitä luotsaa hankevastaavana Sonja Jungar-Irjala ja hanketyöntekijänä Pia Rosengård.
Kaksivuotisessa Framåt Eteenpäin -pilottihankkeessa kehitetään osatyökykyisten työttömien ja pitkäaikaistyöttömien palvelujärjestelmää Pietarsaaren, Pedersören, Luodon ja Uudenkaarlepyyn kunnissa kohti yhden luukun periaatetta.
Työkyky-ohjelmassa työkyvyn ja työllistymisen tuki integroidaan jo olemassa olevaan ja tulevaan sosiaali- ja terveydenhuollon palvelujärjestelmään, mitä varten selvitetään mm. tehdäänkö päällekkäistä työtä.Luvassa on myös kumppanuuksia ja verkostomaista hallintaa.
”Kykyviisarin avulla
– Työkykyohjelmalla on vahva kytkös sosiaaliturvan uudistamiseen. Sosiaaliturvauudistuksen tavoitteena on puolestaan nykyistä selkeämpi ja toimivampi järjestelmä, joka mahdollistaa työnteon ja sosiaaliturvan yhteensovittamisen muuttuvissa elämäntilanteissa, kuvaaSonja Jungar-Irjala.
Hanke on yksi 22:sta sosiaali- ja terveysministeriön rahoittamasta hankkeesta.
– Sekä THL että TTL tukevat hankkeiden toteuttamista ja tulosten mallintamista.
voi itse kartoittaa kykyään selviytyä jokapäiväisistä arjen haasteista”. Sonja Jungar-Irjala Työkyvyn tuki Hankevastaava
Hankekuvauksen mukaan tavoitteena on selkiyttää osatyökykyisten työttömien ja pitkäaikaistyöttömien palvelujen koordinointia ja verkoston kokoonpanoa sekä tunnistaa keskeisiä yhdyspintaprosesseja.
– Lisäksi halutaan kuvata aikuissosiaalityön, työvoiman palvelukeskuksen ja kuntouttavan työtoiminnan yhteiset palveluprosessit sekä kehittää työ- ja toimintakyvyn arvioinnin menetelmiä perusterveydenhuollossa, Jungar-Irjala listaa.
Painopistettä siirretään käytännössä työkyvyttömyyden tarkastelusta olemassa olevan työ- ja toimintakyvyn vahvistamiseen ja työllistymisen edistämiseen.
Eikä edetäkään niin, että ensin kuntoudutaan, sitten työllistytään.
– Kuntoutuminen voisi tapahtua työssä. Työssä kuntoutumisen mallia on tietyn kriteeristön mukaan työstetty ja sovellettu pitkään Norjassa ja siellä työssä kuntoutumisesta onkin saatu hyviä tuloksia. Sama voisi toimia Suomessakin, hankevastaava näkee.
– Ajatuksena on, että työkyky saa olla sillä hetkellä mikä on - sadasta vajaaprosenttiseen. Olennaista on, että henkilö itse kokee voivansa selviytyä työssään ja myös pysyä siinä.
Yhtenä mittaristona työkyvyn kartoittamisessa käytetään ns. kykyviisaria. Se on kyselylomakkeen muodossa olevasta työ- ja toimintakyvyn itsearviointimenetelmä.
– Kykyviisarin avulla voi itse kartoittaa kykyään selviytyä jokapäiväisistä arjen haasteista sekä asettaa tavoitteet, joita kohti haluaa edetä.
– Eteenpäin -hanke tarjoaa arvokkaan lisäväylän oman tilanteen selvittelyssä kun työttömyys on eri syistä pitkittynyt, Sonja Jungar-Irjala uskoo.
Eteenpäin
Pietarsaaren seudun Työkyvyn tuki -hanke, yksi 22:sta ministeriön rahoittamasta hankkeesta. Työkyvyn ja työllistymisen tuki integroidaan olemassa olevaan ja tulevaan sosiaali- ja terveydenhuollon palvelujärjestelmään.
Paikallisesti kehitetään osatyökykyisten työttömien ja pitkäaikaistyöttömien palvelujärjestelmää Pietarsaaren seudun kunnissa.
Painopistettä siirretään työkyvyttömyyden tarkastelusta olemassa olevan työ- ja toimintakyvyn vahvistamiseen ja työllistymisen edistämiseen.